Cześć.
Od jakiegoś czasu mój lapek wykazywał coraz większy problem (głównie zawieszanie działania komputera, które można było ratować przez wymuszanie ponownego uruchomienia). Wczoraj niestety po jednej z takich sytuacji wymagał ode mnie ręcznego sprawdzenia dysku (fsck).
Próbowałem działać poprzez zbootowanego pendrive'a, jednak znaleziona przeze mnie porada uruchomienia Ubuntu w trybie recovery mode nie przyniosła rezultatu, odsyłając mnie znowu do nieszczęsnego ekranu z fsck. Próba ponownej instalacji systemu (najnowsza wersja) sprawdza się aż do samego końca, kiedy to występuje polecenie ponownego uruchomienia komputera. Po tym pojawia się złowroga informacja: Ubuntu boot failed (na zdjęciu). System zaś włącza się w podgladowej wersji próbnej Ubuntu.
Dodam, że podczas instalacji nie usuwam swoich dokumentów z dysku, a stawiam system obok poprzedniego. Czy powinienem jednak wybrac opcje wyczyszczenia dysku? A może po prostu jest coś nie tak z dyskiem?
Przepraszam za ewentualny chaos wypowiedzi. Będę wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi w tej kwestii.
System plików wymaga ręcznego uruchomienia fsck
System plików wymaga ręcznego uruchomienia fsck
- Załączniki
-
- 80445916_749118182238511_3744024310201712640_n.jpg
- (537.44 KiB) Nie pobierany
-
- 80192513_447285855947012_9087657839169634304_n.jpg
- (390.35 KiB) Nie pobierany
-
- 79149092_460835981483451_3579826267366621184_n.jpg
- (645.46 KiB) Nie pobierany
- arecki
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: System plików wymaga ręcznego uruchomienia fsck
Czy fsck znajduje jakieś błędy?
Sprawdź tablicę smart w trybie live.
Sprawdź tablicę smart w trybie live.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: System plików wymaga ręcznego uruchomienia fsck
Nigdy nie stosowałem "automatów" podczas instalacji systemu tj. sam (ręcznie) określam która partycja ma być systemowa, w jakich miejscach mają być montowane pozostałe partycje. Wydaje mi się, że wybranie podczas instalowania systemu opcji "obok innych systemów" spowoduje, że instalator utworzy jakaś nową partycję i na niej zainstaluje system. Mogę się jednak mylić. Zdawanie się na "automaty" to nie jest dobry sposób. Będąc na Twoim miejscu odpaliłbym kompa z tego pendrive, o którym wcześniej pisałeś. Następnie spróbowałbym zamontować gdzieś partycję /dev/sda1 i skopiować z niej cenne dane. Następnie tę partycję bym odmontował i sprawdził ją na błędy, badbloki itp. Jest takie tajemnicze zaklęcie
Wyszuka ono wadliwe bloki, oznaczy je aby system z nich nie korzystał, wykona kilka innych sprawdzeń i powiadomi o wynikach. Kopię cennych danych należy wykonać zawsze gdy "grzebie się" w systemie plikowym. Tym bardziej gdy istnieje podejrzenie, że dysk może być w nie najlepszej kondycji. Całe to sprawdzanie potrwa kilka minut - w zależności od rozmiaru partycji i ilości danych. Pamiętaj, że aby sprawdzić system plikowy na partycji, musi ona być odmontowana.
Kod: Zaznacz cały
sudo fsck -t -y -f -c /dev/sda1