Dell Inspirion 5720, dwie karty graficzne ma w sobie. Zintegrowana Intela i druga wydajniejsza nvidii. Zainstalowałem Ubuntu 19.10 - X Window nie może się uruchomić
opisane tutaj. Zainstalowałem system ponownie odznaczając w trakcie instalacji instalację własnościowego oprogramowania (tak wiem mogłem usunąć sterownik nvidii, ale chciałem reinstall). System zainstalował się bez sterownika nvidii, uruchomił prawidłowo widząc tylko kartę Intela. Generalnie laptop ten robi mi za desktop więc chciałem wyłączyć Intela w ustawieniach UEFI, ale tam tego nie ma. Przeglądałem kilka razy i chyba po prostu nie ma. Dodam, że żeby wejść do UEFI muszę najpierw wyciągnąć bateryjkę BIOSu, włożyć, odpiąć dysk SSD dlatego nigdy wiecej Della nie kupię, a tego mam od lat. Czy ktoś wie jak to zrobić, bez tworzenia kilku różnych Xorg.conf i innych tego typu rzeczy żeby wyglądało to
tak łatwo, prosto i przyjemnie jak tutaj i żeby nie przywitało mnie bashem przy restarcie? Czy ktoś tutaj również ma laptopa z dwiema kartami graficznymi Intel/Nvidia? Dodam, że system w ogóle nie widzi drugiej karty bo:
=
Kod: Zaznacz cały
0:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])