Drukarka epson xp-245

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Xsenogene
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Drukarka epson xp-245

Post autor: Xsenogene »

W komputerze właśnie został zmieniony system z windowsa 7 na ubuntu 18.04.3
Drukarka epson xp-245 działa, drukuje strony testowe, ale każdy inny plik drukuje jako białą stronę. Podłączona jest przez kabel usb.
Założyłam, że jest to przez sterowniki i starałam się znaleźć odpowiednie (w właściwościach drukarki szukałam odpowiedniego producenta i modelu), ale nie ma tam modelu xp-245, co najbliżej to xp-820.
Co mogę zrobić, żeby drukarka nadal normalnie działała?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Drukarka epson xp-245

Post autor: mario_7 »

Epson wspiera Linuksa dość dobrze - sterowniki można pobrać ze strony producenta: http://download.ebz.epson.net/dsc/du/02 ... 6b0691fb1a
Możesz pobrać plik deb i zainstalować go - nie wiem jak to się sprawuje, ale prawdopodobnie działa (wcześniej należy zainstalować pakiet lsb).
Alternatywnie możesz też pobrać archiwum tar.gz - tam w środku znajdziesz pliki .ppd - w szczególności epson-inkjet-printer-escpr-1.7.7/ppd/Epson-XP-243_245_247_Series-epson-escpr-en.ppd - możesz wypakować ten plik i potem wskazać go jako sterownik podczas dodawania drukarki w systemie.

Ponadto ta drukarka ma WiFi - prawdopodobnie podłączona przez WiFi byłaby mniej problematyczna. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”