Plik RAW - obraz ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
Plik RAW - obraz ubuntu
Witam,
Mam pewien problem.
Muszę stworzyć maszynę opartą na ubuntu. Cały myk polega na tym, że dostałem od osoby zlecającej zadanie plik *.raw. Jest na nim podobno cała gotowa maszyna. Nie wiem jak ten plik, że tak powiem uruchomić. Ma to być uruchomione na maszynie fizycznej. W ogóle nie mam pomysłu, a już przejrzałem trochę internetów
Mam pewien problem.
Muszę stworzyć maszynę opartą na ubuntu. Cały myk polega na tym, że dostałem od osoby zlecającej zadanie plik *.raw. Jest na nim podobno cała gotowa maszyna. Nie wiem jak ten plik, że tak powiem uruchomić. Ma to być uruchomione na maszynie fizycznej. W ogóle nie mam pomysłu, a już przejrzałem trochę internetów
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Plik RAW - obraz ubuntu
A nie jest to po prostu obraz partycji? Spróbuj go zamontować albo uruchomić w maszynie wirtualnej.
-
- Piegowaty Guziec
Ogólnie po otwarciu RAW przez 7zip pokazują się dwa pliki *.img, z czego jeden ma zawartość, systemu (bin,boot,etc,home,var,usr... i cała reszta katalogów). Spróbuję tak jak mówisz i dam znać.
EDIT:
A jest możliwość zamontowania go podczas instalacji?
EDIT:
A jest możliwość zamontowania go podczas instalacji?
- mario_7
- Administrator
Możesz zamontować kiedy chcesz - polecenie mount.
-
- Piegowaty Guziec
W ogóle nie wiem jak to zamontować.
Tylko jak ten plik zamontować w miejsce /
Tak wygląda maszyna przygotowana w ten sposób:
df --total -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
udev 3.9G 0 3.9G 0% /dev
tmpfs 785M 81M 704M 11% /run
/dev/nvme0n1p1 7.3G 4.2G 2.7G 61% /
tmpfs 3.9G 4.0K 3.9G 1% /dev/shm
tmpfs 5.0M 8.0K 5.0M 1% /run/lock
tmpfs 3.9G 0 3.9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/nvme0n1p2 56G 2.9G 50G 6% /space
tmpfs 785M 0 785M 0% /run/user/1000
total 76G 7.1G 66G 10% -
/dev/nvme0n1p1 - to jest to co chciałbym osiągnąć.
EDIT: W sensie jako tako zamontować spoko. Podpinam pendrive. Montuje widzę plik, plik też mogę zamontować tam gdzie chce /. Ale chciałbym, żeby z tego img "otworzyć" ten system. Nie wiem jak to nazwać.
Tylko jak ten plik zamontować w miejsce /
Tak wygląda maszyna przygotowana w ten sposób:
df --total -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
udev 3.9G 0 3.9G 0% /dev
tmpfs 785M 81M 704M 11% /run
/dev/nvme0n1p1 7.3G 4.2G 2.7G 61% /
tmpfs 3.9G 4.0K 3.9G 1% /dev/shm
tmpfs 5.0M 8.0K 5.0M 1% /run/lock
tmpfs 3.9G 0 3.9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/nvme0n1p2 56G 2.9G 50G 6% /space
tmpfs 785M 0 785M 0% /run/user/1000
total 76G 7.1G 66G 10% -
/dev/nvme0n1p1 - to jest to co chciałbym osiągnąć.
EDIT: W sensie jako tako zamontować spoko. Podpinam pendrive. Montuje widzę plik, plik też mogę zamontować tam gdzie chce /. Ale chciałbym, żeby z tego img "otworzyć" ten system. Nie wiem jak to nazwać.
- mario_7
- Administrator
Zamontowanie pliku nie zastąpi instalacji.
Najlepiej zamontuj plik aby sprawdzić czy to faktycznie jest obraz dysku lub partycji.
Jeśli to obraz dysku - możesz w całości go skopiować na fizyczny dysk. Jeśli to obraz partycji - powinieneś sam utworzyć partycje a potem skopiować samą partycję na partycję na fizycznym dysku.
W obu przypadkach do kopiowania przyda się polecenie dd.
Procedura podobna jak w przypadku odtwarzania systemu z kopii bezpieczeństwa (obrazu) dysku/partycji.
Ponadto aby po takim przywracaniu system zadziałał, to będziesz musiał ręcznie pozmieniać przynajmniej pliki konfiguracyjne gruba, żeby system potrafił się w ogóle uruchomić na nowym sprzęcie (bo pewnie to inny sprzęt niż ten na którym został wykonany obraz systemu). Być może trzeba będzie coś więcej ręcznie ustawić - zależy co w tym systemie w ogóle jest...
Być może łatwiej będzie eksperymentować na maszynie wirtualnej - rozważ to. Gdy już na maszynie wirtualnej się uda, to wtedy zrób to samo na fizycznym urządzeniu.
Najlepiej zamontuj plik aby sprawdzić czy to faktycznie jest obraz dysku lub partycji.
Jeśli to obraz dysku - możesz w całości go skopiować na fizyczny dysk. Jeśli to obraz partycji - powinieneś sam utworzyć partycje a potem skopiować samą partycję na partycję na fizycznym dysku.
W obu przypadkach do kopiowania przyda się polecenie dd.
Procedura podobna jak w przypadku odtwarzania systemu z kopii bezpieczeństwa (obrazu) dysku/partycji.
Ponadto aby po takim przywracaniu system zadziałał, to będziesz musiał ręcznie pozmieniać przynajmniej pliki konfiguracyjne gruba, żeby system potrafił się w ogóle uruchomić na nowym sprzęcie (bo pewnie to inny sprzęt niż ten na którym został wykonany obraz systemu). Być może trzeba będzie coś więcej ręcznie ustawić - zależy co w tym systemie w ogóle jest...
Być może łatwiej będzie eksperymentować na maszynie wirtualnej - rozważ to. Gdy już na maszynie wirtualnej się uda, to wtedy zrób to samo na fizycznym urządzeniu.
-
- Piegowaty Guziec
Dobra przerzucono z *.img na drugi dysk. Wszystko pięknie, montuje drugi dysk żeby sprawdzić czy rzeczywiście jest coś w środku. I jest wszystko. Sprawdziłem jeszcze fstab. UUID dobrze ustawione, wyłączam kompa, podpinam tylko ten dysk i nie działa, nie wykrywa go "No boot device available-"
Jak ogarnąć tego GRUB'a? Albo żeby się bootował system?
Jak ogarnąć tego GRUB'a? Albo żeby się bootował system?
- mario_7
- Administrator
Zobacz tematy o przywracaniu gruba po instalacji Windowsa - to podobna procedura będzie.