Jak zmienić tylko jednego właściciela wielu plików gdy są wymieszane z innymi właścicielami?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
jmcastor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Jak zmienić tylko jednego właściciela wielu plików gdy są wymieszane z innymi właścicielami?

Post autor: jmcastor »

Witam,
Chodzi mi o to, że w katalogu i jego podkatalogach są wymieszane liczne pliki mające różnych właścicieli. Chciałbym grupowo zmienić tylko jednego z tych właścicieli na innego nie tykając pozostałych. Zmienianie sztuka po sztuce za pomocą sudo chown zajęłoby pewnie wiele godzin i w dodatku bardzo łatwo byłoby popełnić sporo błędów.
Jarek
Dell Vostro 5490; CPU Intel Core i5-10210U; 16GB RAM; SDD512GB+HDD1TB
Awatar użytkownika
arecki
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Jak zmienić tylko jednego właściciela wielu plików gdy są wymieszane z innymi właścicielami?

Post autor: arecki »

Proponuje polecenie find z opcją execdir.
Awatar użytkownika
jmcastor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Jak zmienić tylko jednego właściciela wielu plików gdy są wymieszane z innymi właścicielami?

arecki pisze: 24 sty 2020, 11:13 Proponuje polecenie find z opcją execdir.
Dzięki serdeczne ale...
Moja znajomość linuksa jest dość, powiedzmy, ograniczona - czyli jestem dość zielony. Poczytałem sobie o poleceniu find, rzeczywiście mocne narzędzie tylko opcji ma tyle, że o fatalny błąd nader łatwo jeśli ma się wiedzę tak skromną jak moja. Byłbym nader wdzięczny za dokładniejszą poradę. Może propozycję pełnej komendy z wyjaśnieniami co i dlaczego? Wiem, że to sporo roboty, ale jeśli się uczyć to najlepiej od doświadczonych ludzi, którzy naprawdę wiedzą co robią. Już parę razy sobie zdrowo nabruździłem próbując nowych rzeczy wyłącznie po lekturze i musiałem setnie się napocić odkręcając popełnione błędy wynikające z niedokładnego zrozumienia zastosowanych mechanizmów.
Pozdrawiam serdecznie
Jarek
Awatar użytkownika
arecki
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: arecki »

Jak to nie problem to spakuj jakiś przykładowy zestaw plików, z zachowaniem struktury katalogów i wystaw gdzieś do pobrania, to się potestuje na konkretnym przykładzie.
Awatar użytkownika
jmcastor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki wszystkim za rady. W końcu, zainspirowany radami, oraz gdy wygrzebałem dość czasu na poszukiwania i douczanie się doszedłem do poniższej komendy:

sudo find -user użytkownik1 -execdir chown użytkownik2:użytkownik2 {} \;

Niby proste, ale douczanie się i eksperymentowanie na sztucznie stworzonych zestawach nieco potrwało.

Uważam wątek za zamknięty i dziękuję jeszcze raz, byliście nader pomocni.
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”