VirtualBox VM Startup
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
VirtualBox VM Startup
Witam,
chciałbym się zapytać jak uruchomić dwie maszyny wirtualne z Virtualboxa na systemie Ubuntu 18.04.
Do poleceń systemowych dodaję są widoczne dwa polecenia, ale za każdym razem, gdy uruchamia się system to włączy się tylko jedna z maszyn.
Zrzut ekranu w jaki sposób dodaje polecenia do uruchamiania się maszyn. http://77.92.47.47/screen.png
chciałbym się zapytać jak uruchomić dwie maszyny wirtualne z Virtualboxa na systemie Ubuntu 18.04.
Do poleceń systemowych dodaję są widoczne dwa polecenia, ale za każdym razem, gdy uruchamia się system to włączy się tylko jedna z maszyn.
Zrzut ekranu w jaki sposób dodaje polecenia do uruchamiania się maszyn. http://77.92.47.47/screen.png
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: VirtualBox VM Startup
Tylko się domyślam, o co ci chodzi, bo "screen.png" się nie czyta, ale chyba chodzi o zwolnienie powłoki, czyli znacznik "&".
Zatem:
Zatem:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
VirtualBox --startvm VM1 &
VirtualBox --startvm VM2 &
-
- Sędziwy Jeż
Miałem chwilowy atak DDoS na serwer, dlatego nie działał ten link. Teraz już działa bez problemu. Dla bezpieczeństwa wrzucam jeszcze w formie załącznika ten zrzut ekranu.
-
- Serdeczny Borsuk
Szczerze, to nie używałem jeszcze tego. Ale jestem przekonany, że jak do "programów startowych" dodasz skrypt co napisałem, to powinno zadziałać.cookerdj pisze: 04 lut 2020, 08:20 Miałem chwilowy atak DDoS na serwer, dlatego nie działał ten link. Teraz już działa bez problemu. Dla bezpieczeństwa wrzucam jeszcze w formie załącznika ten zrzut ekranu.
screen.png
PS: Pomiędzy startem VM1 i VM2, warto dodać wait kilka sekund. Startowanie VM to spore obciążenie i hypervisor może się zagotować, co może znacznie wydłużyć czas startu.
-
- Sędziwy Jeż
Wierzę że start VM jest obciążeniem dużym, ale jedna z 2 się uruchamia zawsze,
a o drugiej nic nie widać aby chciała się uruchomić i muszę "ręcznie" ją uruchamiać.
Chciałbym aby maszyna startowała sama z siebie.
Próbowałem osobno maszynę oraz w jednym wierszu z dopisiem && pomiędzy maszynami.
Jakbyś mi powiedział gdzie wykorzystać twój kod do uruchomienia maszyn byłbym wdzięczny.
Oczywiście taki tutorial jak dla laika czyli krok po kroku
a o drugiej nic nie widać aby chciała się uruchomić i muszę "ręcznie" ją uruchamiać.
Chciałbym aby maszyna startowała sama z siebie.
Próbowałem osobno maszynę oraz w jednym wierszu z dopisiem && pomiędzy maszynami.
Jakbyś mi powiedział gdzie wykorzystać twój kod do uruchomienia maszyn byłbym wdzięczny.
Oczywiście taki tutorial jak dla laika czyli krok po kroku

-
- Serdeczny Borsuk
Do edytora wpisujesz poniższy kod. Zmień VM1 i VM2 na nazwy twoich maszyn wirtualnych.
"sleep 3" zawiesza skrypt, żeby dać trochę oddechu pomiędzy startem maszyn.
Zapisz plik pod jakąś NAZWA.
Nadaj atrybut wykonywalności - prawy-klik > Właściwości > Uprawnienia > Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu.
lub w terminalu wpisz chmod +x NAZWA
Teraz możesz go uruchomić w terminalu ./NAZWA, jak jesteś w tym samym folderze lub podając pełną ścieżkę , skąd kolwiek: /home/juzer/katalog/NAZWA. Możesz to dać do programów startowych i uruchomi ci dwie, trzy lub ileś tam maszyn
Nadaj atrybut wykonywalności - prawy-klik > Właściwości > Uprawnienia > Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu.
Teraz możesz go uruchomić w terminalu ./NAZWA, jak jesteś w tym samym folderze lub podając pełną ścieżkę , skąd kolwiek: /home/juzer/katalog/NAZWA. Możesz to dać do programów startowych i uruchomi ci dwie, trzy lub ileś tam maszyn
#!/bin/bash
VirtualBox --startvm VM1 &
sleep 3
VirtualBox --startvm VM2 &
-
- Sędziwy Jeż
Niestety nie chce się uruchomić kod w tej postaci co napisałeś.zxraf48kb pisze: 04 lut 2020, 14:35 Do edytora wpisujesz poniższy kod. Zmień VM1 i VM2 na nazwy twoich maszyn wirtualnych.
#!/bin/bash VirtualBox --startvm VM1 & sleep 3 VirtualBox --startvm VM2 &
Na zrzucie ekranu masz komunikat błędu, który generuje się. Usunąłem z pliku tą linijkę i program się uruchomił z dwoma maszynami bez problemu.
#!/bin/bash

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 22.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Przeczytaj co mowi blad:
Popraw znaki nowej linii (entery), bo cos sie dziwnie wkleilo Ci chyba w ten skrypt.
To tylko kilka linii, ale jak chcesz z automatu to np:
/bin/bash^M: zly interpeter
To tylko kilka linii, ale jak chcesz z automatu to np:
sed -i -e 's/\r$//' nazwa_pliku.sh
-
- Sędziwy Jeż
Wiem co oznacza ten błąd ale nawet pisałem ręcznie ten skrypt patrząc się tylko i za każdym razem wyskakiwał ten sam błąd nie wiem dlaczego możliwe że "kodowanie pliku" ASCII lub UTF-8 tylko że nie wiem jak zwykłym notatnikiem to sprawdzić w Ubuntu a komputer z tymi VMkami został oddanykjur pisze: 06 lut 2020, 18:48 Przeczytaj co mowi blad:Popraw znaki nowej linii (entery), bo cos sie dziwnie wkleilo Ci chyba w ten skrypt.Kod: Zaznacz cały
/bin/bash^M: zly interpeter
To tylko kilka linii, ale jak chcesz z automatu to np:Kod: Zaznacz cały
sed -i -e 's/\r$//' nazwa_pliku.sh