Chromium Browser zawiesza się po jakimś czasie
- aratsdolytnew
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Chromium Browser zawiesza się po jakimś czasie
Chromium Browser zawiesza się po jakimś czasie i wywołuje to jakieś działanie na przeglądarce, np kliknięcie w zakładki, nowa zakładka...
Po zawieszeniu PPM->Zakończ, włączam jeszcze raz i przywróć karty. (dziś zawiesiło się na dobre, ale kursorem można było ruszać)
Próbowałem odinstalować:
sudo apt-get remove Chromium-Browser
I mimo, że odinstalowało to Chromium-Browser ciągle jest.
Więc wolę już więcej nie grzebać sam i poczekam aż mi pomożecie, na co liczę i z góry dziękuję.
Po zawieszeniu PPM->Zakończ, włączam jeszcze raz i przywróć karty. (dziś zawiesiło się na dobre, ale kursorem można było ruszać)
Próbowałem odinstalować:
sudo apt-get remove Chromium-Browser
I mimo, że odinstalowało to Chromium-Browser ciągle jest.
Więc wolę już więcej nie grzebać sam i poczekam aż mi pomożecie, na co liczę i z góry dziękuję.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Re: Chromium Browser zawiesza się po jakimś czasie
Spróbuj z opcją purge
ok chromium
może wyczyścić więcej danych:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get purge google-chrome-stable
sudo apt-get autoremove

sudo apt-get purge chromium-browser
sudo apt-get purge --auto-remove chromium-browser
sudo apt-get remove chromium --purge
rm -rf ~/.config/chromium
rm -rf ~/.cache/chromium
sudo rm -rf /etc/chromium
- lcoyote
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
Może warto też na końcu polecenia podanego przez @kobrawerde dodać *
... i dodatkowo w Synaptic poszukać, czy czegoś nie pozostało z Chromium.
Swoją drogą - to dziwne, że ta przeglądarka się u Ciebie zawiesza? - może i coś jeszcze tak się zachowuje? Masz środowisko Gnome a może warto przejść na mniej pamięciożerne (Xfce, MATE, i3)
sudo apt-get purge chromium-browser*
Swoją drogą - to dziwne, że ta przeglądarka się u Ciebie zawiesza? - może i coś jeszcze tak się zachowuje? Masz środowisko Gnome a może warto przejść na mniej pamięciożerne (Xfce, MATE, i3)
« Jesteśmy pyłkiem i wielkością »
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!
Debian 11 ze środowiskiem Cynnamon
Przejrzyj na oczy, włącz myślenie, póki nie jest za późno i jest ono jeszcze legalne!

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 22.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Nie wiem do konca jak to jest ze snapem, bo nie uzywam, ale instalator deb chromium od jakiegos czasu jest jako snap. Byc moze trzeba odinstalowac w snap, a nie w apt?
- aratsdolytnew
- Piegowaty Guziec
@kobrawerde @lcoyote @kjur
Próbowałem wszystkiego co napisaliście (screenshoot1 )oprócz tego synaptic bo nie wiem co i jak.
Chromium jak stało tak stoi
nieugięte.
Znalazłem folder "snap" i usunąłem folder "Chromium". I jedyne co się po tym stało to , że nie mam swoich zakładek (, które wyeksportowałem w razie W). A folder Chromium znowu się pojawił.
@lcoyote
Nic innego mi się nie zawiesza, ale... chyba nie ma to związku, ale mam na pulpicie takie małe artefakty (screenshoot2). (dolny ekran lewy górny róg). Można ten artefakt normalnie zasłonić czymkolwiek, czyli jakby tylko pulpit. Podczas logowania też widzę tylko, że w innym miejscu.
screenshoot1 -> https://ibb.co/G5yKZyF
screenshoot2 -?https://ibb.co/MNdfJWN
Próbowałem wszystkiego co napisaliście (screenshoot1 )oprócz tego synaptic bo nie wiem co i jak.
Chromium jak stało tak stoi

Znalazłem folder "snap" i usunąłem folder "Chromium". I jedyne co się po tym stało to , że nie mam swoich zakładek (, które wyeksportowałem w razie W). A folder Chromium znowu się pojawił.
@lcoyote
Nic innego mi się nie zawiesza, ale... chyba nie ma to związku, ale mam na pulpicie takie małe artefakty (screenshoot2). (dolny ekran lewy górny róg). Można ten artefakt normalnie zasłonić czymkolwiek, czyli jakby tylko pulpit. Podczas logowania też widzę tylko, że w innym miejscu.
screenshoot1 -> https://ibb.co/G5yKZyF
screenshoot2 -?https://ibb.co/MNdfJWN
- lcoyote
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
@aratsdolytnew piszesz "oprócz tego synaptic bo nie wiem co i jak"
Powinieneś mieć standardowo zainstalowany w systemie (o ile pamiętam). Ale jak nie masz to doinstaluj, a następnie w Synapticu "poszukaj" chromiun browser i pozostałości ostrożnie odinstaluj.
@aratsdolytnew dalej piszesz "Znalazłem folder "snap" i usunąłem folder "Chromium". I jedyne co się po tym stało to , że nie mam swoich zakładek" - usuwanie powoduje tylko błędy w systemie. Program trzeba odinstalować i wszystkie już niepotrzebne paczki.
Powinieneś mieć standardowo zainstalowany w systemie (o ile pamiętam). Ale jak nie masz to doinstaluj, a następnie w Synapticu "poszukaj" chromiun browser i pozostałości ostrożnie odinstaluj.
@aratsdolytnew dalej piszesz "Znalazłem folder "snap" i usunąłem folder "Chromium". I jedyne co się po tym stało to , że nie mam swoich zakładek" - usuwanie powoduje tylko błędy w systemie. Program trzeba odinstalować i wszystkie już niepotrzebne paczki.
- Załączniki
-
- Chromium.png
- wyszukane paczki chromium
- (62.68 KiB) Nie pobierany
« Jesteśmy pyłkiem i wielkością »

- aratsdolytnew
- Piegowaty Guziec
lcoyote pisze: 04 lut 2020, 23:00 @aratsdolytnew piszesz "oprócz tego synaptic bo nie wiem co i jak"
Jakie to było banalne

Bardzo dziękuję za pomoc.