Informacja o nowych wiadomościach e-mail w programie Thunderbird lub Geary

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Marek Skalniak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Informacja o nowych wiadomościach e-mail w programie Thunderbird lub Geary

Post autor: Marek Skalniak »

Witam! 😃

Posiadam Linux Ubuntu 18.04.3 LTS ze środowiskiem GNOME Shell 3.28.4. Piszę w sprawie dwóch programów, ale w jednym temacie. Mam na myśli program pocztowy Thunderbird oraz Geary. Mam te dwa programy w doku. Pojawił się problem z programem Geary, bo wcześniej powiadamiał mnie o nowej wiadomości e-mail w formie sygnału i czerwonego buttonu, a teraz wiadomości przychodzą na moją pocztę e-mail, ale Geary nie powiadamia o nich. Nie wiem dlaczego... Teraz informację otrzymuję za pomocą rozszerzenia w programie Google Chrome. Jednak po włączeniu programu Geary nowe wiadomości e-mail się pokazują. Jest teraz z tym programem jak z Thunderbirdem, bo na Thunderbirdzie też nie widać informacji o nowych wiadomościach, ale po uruchomieniu programu jest informacja w programie. Jak ustawić w Thunderbirdzie i Geary powiadamianie o nowych wiadomościach?

Dziękuję za uwagę 🙏 i proszę o pomoc 🙇‍♂️
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Re: Informacja o nowych wiadomościach e-mail w programie Thunderbird lub Geary

Post autor: jacekalex »

Thunderbird przecież ma opcje odtwarzania dźwięku przy nowym mailu, ma też wtyczkę notify, która wysyła powiadomienie o nowym mailu.
Oprocz wtyczki notify zgodnej z Linuxem ma też własny system powiadomień, który działa jednakowo w wszystkich systemach operacyjnych.

Zajrzyj lepiej do ustawień i preferencji Thunderbirda. ;)

PS:
Zakładka Ogólne.

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: yacup »

Program i jednocześnie rozszerzenie gnome-extension co nazywa się Mailnag (zainstalować jedno i drugie)
Link:
https://github.com/pulb/mailnag
Siedzi sobie w trayu , sprawdza pocztę na bieżąco (w zadanych interwałach czasowych) i uruchamia (jeżeli chcesz) dowolny program pocztowy po znalezieniu nowej poczty (>user script-tu wpisujemy np "thunderbird")
a ja mam takiego komputera, że jest taki czarno-srebrny; a na dole są takie różne przyciski coś tak jakby z literami a na górze jest taki telewizor i na nim się wyświetlają różne obrazki, i można go tak jak zeszyt złożyć (albo książkę)
Marek Skalniak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

jacekalex pisze: 05 lut 2020, 22:58 Thunderbird przecież ma opcje odtwarzania dźwięku przy nowym mailu
jacekalex pisze: 05 lut 2020, 22:58 Zajrzyj lepiej do ustawień i preferencji Thunderbirda. ;)
Zajrzałem i wszystko zaznaczone, ale nie informuje mnie w doku, bo w doku mam Thunderbirda, o nowej wiadomości e-mail...

Obrazek
jacekalex pisze: 05 lut 2020, 22:58 ma też wtyczkę notify, która wysyła powiadomienie o nowym mailu. Oprocz wtyczki notify zgodnej z Linuxem ma też własny system powiadomień, który działa jednakowo w wszystkich systemach operacyjnych.
Chodzi mi o to, co napisałeś, żeby uruchomić ten system powiadomień. Jak mam to zrobić bez notify, skoro jest taka możliwość oprócz notify?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

To dostosuj tryb powiadomienia, albo poszukaj do TB innej wtyczki libnotify, jest tego troszkę.
U mnie na KDE Plasma, TB sra powiadomieniami aż furczy.

Dowód rzeczowy:
https://i.imgur.com/toZU4m4.png
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Marek Skalniak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

jacekalex pisze: 07 lut 2020, 17:23 To dostosuj tryb powiadomienia
Wszystko jest ustawione, a jest cisza... Nadal muszę otworzyć Thunderbirda i kliknąć w „Pobierz nowe wiadomości”.

Obrazek
jacekalex pisze: 07 lut 2020, 17:23 poszukaj do TB innej wtyczki libnotify, jest tego troszkę.
Jaką Ty polecasz wtyczkę i jak ją zainstalować? Mam Thunderbirda 68.4.1.
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: yacup »

Jeżeli TB nie jest uruchomiony to nie wyświetli ci żadnych powiadomień.
Napisałem ci powyżej: zainstaluj Mailnag (program + rozszerzenie). Ten programik działa niezależnie od TB, siedzi w trayu, sprawdza pocztę, wyświetla powiadomienia i w sytuacji nowej poczty uruchamia polecenie a tym poleceniem może być np. thunderbird

Ewentualnie spróbuj wtyczkę "close to tray" ale wydaje mi się, że nie o to ci chodzi
a ja mam takiego komputera, że jest taki czarno-srebrny; a na dole są takie różne przyciski coś tak jakby z literami a na górze jest taki telewizor i na nim się wyświetlają różne obrazki, i można go tak jak zeszyt złożyć (albo książkę)
Marek Skalniak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Owszem yacup, nie neguję tego co napisałeś, ale rozważałem to jako plan B, bo plan A był taki, że być może uda się zrobić to w Thunderbirdzie bez Mailnag. Dobra, biorę się za ten Mailnag. Dzięki, że się przypomniałeś i przemówiłeś mi do rozumu jaśniej, 谢谢 xiè xiè! 😃 🙏
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”