Witam, Dotychczas do robienia kopii partycji systemowej W7 na pendriw`e używałem linuxowego Redo Backup&Recovery. Chciałem zrobić kopię partycji C:\ W10.
Program się wczytał i wyrzucił komunikat: "Welcome to Ubuntu 12.04.1 LTS (Gnu/Linux 3.2.0-23=generic i686".
Trochę "poszperałem" w Necie i dowiedziałem się, że Redo już "umarł" - Cześć Jego pamięci... Znalazłem program System RescueCd 6.0.7 (Live-Cd)
Nagrałem iso na płycie CD (691 MB) i uruchomiłem z niej komputer. Płyta została wczytana, ale zamiast ukazania okna programu - zaczął sprawdzać
cały dysk C:\ . Minęło kilka godzin i przerwałem te manewry. Coś zrobiłem nie tak i nie wiem co, ponieważ nie mam instrukcji obsługi programu.
SecureBoot wyłączony a system partycji to GPT. Czy Ktoś może udzielić jakieś wskazówki do opanowania obsługi tego programu?
Pozdrawiam ze Szczecina,
Aleksander 1946
Jakim programem zastąpić Redo Backup&Recovery
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: Jakim programem zastąpić Redo Backup&Recovery
Cały obraz partycji Windowsa?
Jeśli partycja Windowsa jest mniejsza niż partycja na pedraku, na którą ją chcesz zgrać,
to możesz obraz partycji zgrać do pliku obrazu poleceniem systemowym
z roota
np:
Rzuć okiem tutaj:
http://trener-it.pl/strona/artykuly/3
Pozdro

Jeśli partycja Windowsa jest mniejsza niż partycja na pedraku, na którą ją chcesz zgrać,
to możesz obraz partycji zgrać do pliku obrazu poleceniem systemowym
Kod: Zaznacz cały
dd
np:
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/sda of=/mnt/backup/dysk.img
http://trener-it.pl/strona/artykuly/3
Pozdro

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Też używałem REDO. Program ten jest zbudowany na Ubuntu 12.04 LTS i posiada stary kernel 3.2.
Instalując w moim komputerze dysk SSD nvme m.2 stwierdziłem, że REDO B&R nie widzi dysków nvme m.2.
Porzuciłem ten program i zastąpiłem go programem "Clonezilla". Kwestia przyzwyczajenia.
Instalując w moim komputerze dysk SSD nvme m.2 stwierdziłem, że REDO B&R nie widzi dysków nvme m.2.
Porzuciłem ten program i zastąpiłem go programem "Clonezilla". Kwestia przyzwyczajenia.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 22.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Nie znam Redo, ale Clonezilla jest jak najbardziej wciaz wspierana i uaktualniana. Prosta i intuicyjna.