Instalacja Ubuntu obok Windowsa - wybór systemu przez włożenie karty SD

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
kamdz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Instalacja Ubuntu obok Windowsa - wybór systemu przez włożenie karty SD

Post autor: kamdz »

Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na tym forum, zarejestrowałem się, ponieważ od lat gdzieś tam używam linuksa. A to na serwerze, a to na RPi. Jednak ostatnio mocno zdenerwowałem się na W10 i chciałbym mieć też Linuksa na komputerze. Jednak nie chcę na ten moment usuwać W10, a niestety nie mogę skorzystać ze standardowego dual boota. Pracuję na laptopie, jednak 90% czasu jest on podpięty przez zewnętrzny monitor. Niestety na zewnętrznym monitorze nie wyświetla się ani BIOS, ani GRUB. Dopiero po załadowaniu systemu wraz z jakimiś specjalnymi sterownikami włącza się monitor. Dodam też, że laptop ma 2 dyski. Mój plan jest taki. Mam na jednym dysku W10, więc na drugim zainstalowałbym Linuxa. Jednak podczas instalacji partycję boot ustawiłbym na karcie SD. W BIOSIE ustawiłbym kolejność bootu: karta SD, Windows Boot Manager. Wtedy (tak mi się wydaje) jeżeli wyjmę karte SD, to zbootuje mi się W10. Jeżeli ją włożę, powinien uruchomić się GRUB i zbootować Linux. Czy dobrze myślę? Dałoby się coś takiego zrobić? A może da się ten problem rozwiązać jakoś inaczej?
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Instalacja Ubuntu obok Windowsa - wybór systemu przez włożenie karty SD

Post autor: mario_7 »

Dobrze kombinujesz - w teorii powinno to zadziałać.
Tego typu rozwiązania są już opisane w internecie, a może nawet u nas na forum - zapewne częściej z wykorzystaniem pendriva (a kiedyś - dyskietki :P) - procedura będzie podobna i pewnie łatwo ją zaadoptujesz do wykorzystania z kartą SD.
Jakbyś nie znalazł nic, albo miał wątpliwości czy to co znalazłeś jest dobre, to daj znać.
kamdz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam. Próbowałem zrobić coś takiego podczas instalacji i wyskakiwał błąd. Nie pamiętam już jaki. Może dałoby się zainstalować gruba na SD już po instalacji systemu?
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: kszyhus »

Spróbuj zrobić to samo tylko z pendrivem. Ustaw na nim flagę "boot".
Myślę, że powinno zadziałać.
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
kamdz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam po dłuższej przerwie.
Okazało się ostatecznie, że na karcie SD nie działa, ponieważ BIOS ma opcję USB boot, ale SD boot już nie :) No czyli nie mogę zbootować z wbudowanego czytnika kart pamięci. Na pendrivie już zadziałało, więc dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”