Program do szyfrowania

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
_newbie_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Program do szyfrowania

Post autor: _newbie_ »

Chciałbym zaszyfrować partycję na której mam zainstalowanego Linuxa w podobny sposób jak zrobiłem to z Widnowsem za pomocą VeraCrypt, czyli wybieram z GRUB'a system i dopiero wtedy wpisuję hasło do jego odszyfrowania. Wiem, że tutaj sytuacja nie jest tak prosta jak w Windowsie, bo na partycji systemowej znajduje się /boot, który jest niezbędny do GRUB'a. Preferowałabym raczej program prosty w obsłudze i z środowiskiem graficznym, bo moja wiedza i umiejętności informatyczne są na niskim poziomie :roll: Co polecacie?
System: Kubuntu 20.04
Sprzęt: ASUS VivoBook 15 R504ZA
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Program do szyfrowania

Post autor: kobrawerde »

Najbardziej udokumentowane jest szyfrowanie całego systemu za pomocą LUKS. Metoda szyfrowania całego systemu Veracrypt-em na Linux-ie chyba nie zadziała bo chyba jeszcze nie ma takiej możliwości. Nie wiem jak jest teraz w Ubuntu ale na MXlinux jest już podczas instalacji wybór szyfrowania całego systemu lub folderu domowego /home LUKS-em. Osobiście stosuje także z powodzeniem szyfrowanie samego folderu /home za pomocą Veracrypt ale jest to ciut zawiłe i jeśli nie czujesz się dobrze w Linux-ie to odradzam. Ogólnie polega to na stworzeniu kontenera veracrypt na osobnej partycji przeniesieniu całego folderu /home na w/w i pod-montowywaniu go podczas startu systemu. Więcej : http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=146&t=184203
Awatar użytkownika
tomek80
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: tomek80 »

kobrawerde pisze: 11 kwie 2020, 12:40 Najbardziej udokumentowane jest szyfrowanie całego systemu za pomocą LUKS. Metoda szyfrowania całego systemu Veracrypt-em na Linux-ie chyba nie zadziała bo chyba jeszcze nie ma takiej możliwości.
Ja osobiście stosuje szyfrowanie dysku zaraz przy instalowaniu systemu. Spadek wydajności jest niewielki a daje o wiele lepsze bezpieczeństwo danych niż szyfrowanie tylko katalogu /Home. Z tego, co wyczytałem w dokumentacji LUKS przy szyfrowaniu od razu całego dysku stosowane jest szyfrowanie o sile AES 256 bitów a przy szyfrowaniu tylko katalogu home jest używany klucz o długości 128 bitów.
Nie wiem jak jest teraz w Ubuntu ale na MXlinux jest już podczas instalacji wybór szyfrowania całego systemu lub folderu domowego /home LUKS-em. Osobiście stosuje także z powodzeniem szyfrowanie samego folderu /home za pomocą Veracrypt ale jest to ciut zawiłe i jeśli nie czujesz się dobrze w Linux-ie to odradzam. Ogólnie polega to na stworzeniu kontenera veracrypt na osobnej partycji przeniesieniu całego folderu /home na w/w i pod-montowywaniu go podczas startu systemu. Więcej : http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=146&t=184203
Ogólnie wydaje mi się, że nie ma konieczności stosowania VeraCrypt w systemie Linux, ale faktycznie jeśli już ktoś chce zabezpieczyć sam folder /Home to zdecydowanie VeraCrypt jest o wiele lepszy niż LUKS, chociaż... Możesz jednocześnie przy instalacji zastosować szyfrowanie dysku podczas instalacji a jednocześnie zaznaczyć szyfrowanie katalogu /Home :). Jakby nie było każda z tych metod daje oczekiwane efekty :).
_newbie_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: _newbie_ »

A jaki program z interfejsem graficznym polecacie do zaszyfrowania zainstalowanego Linuxa? Nie chcę klepać w terminalu...
System: Kubuntu 20.04
Sprzęt: ASUS VivoBook 15 R504ZA
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Nie wiem czy teraz to zrobisz ...a jeśli to na pewno nie będzie to proste i z pewnością nic graficznego :-)
W internecie są opisy jak zaszyfrować folder home po instalacji ale cały system ?
Jak wcześniej napisano ( najprościej i bez kombinowania ) jak chcesz zaszyfrować system to musisz to zrobić przy instalacji w/w.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”