Ubuntu 18.10 na Ubuntu 20.04 lts bez dodatkowego nośnika
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Ubuntu 18.10 na Ubuntu 20.04 lts bez dodatkowego nośnika
Obecny : Ubuntu 18.10
Witam,
Czy jest możliwość zainstalowania ubuntu 20.04 LTS bez użycia pendrive lub płyty?
Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi pomóc i pokierować mnie
Witam,
Czy jest możliwość zainstalowania ubuntu 20.04 LTS bez użycia pendrive lub płyty?
Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi pomóc i pokierować mnie
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Ubuntu 18.10 na Ubuntu 20.04 lts bez dodatkowego nośnika
Tak, jest taka możliwość, ale ponieważ masz już nieaktualną normalną wersję systemu (bez długiego wsparcia), to proces ten będzie żmudny, trudny i czasochłonny.
Musiałbyś zaktualizować system do kolejnych niewspieranych już wersji systemu, czyli 19.04, a potem 19.10 i w końcu bedzie możliwe zaktualizowanie do najnowszej 20.04.
Proces będzie trudny, gdyż te pośrednie wersję nie mają już wsparcia co oznacza, że nie działa po prostu aktualizacja i trzeba ręcznie edytować ścieżki do źródeł pakietów na takie specjalne dla przestarzałych wersji. Potem trzeba wymusić aktualizację i ponowić proces dla kolejnej wersji pośredniej. Na końcu aktualizacja systemu do 20.04.
Czyli w sumie 3 aktualizację systemu, pobieranie wielu GB pakietów, czasochłonna instalacja, potencjalne problemy po aktualizacji i na koniec powinno być dobrze.
Z nośnika USB zainstalujesz system (np. z zachowaniem katalogu domowego użytkownika aby nie utracić plików w nim zawartych) w kilka minut.
Pamiętaj o kopii bezpieczeństwa na wypadek gdyby coś poszło nie tak.
Musiałbyś zaktualizować system do kolejnych niewspieranych już wersji systemu, czyli 19.04, a potem 19.10 i w końcu bedzie możliwe zaktualizowanie do najnowszej 20.04.
Proces będzie trudny, gdyż te pośrednie wersję nie mają już wsparcia co oznacza, że nie działa po prostu aktualizacja i trzeba ręcznie edytować ścieżki do źródeł pakietów na takie specjalne dla przestarzałych wersji. Potem trzeba wymusić aktualizację i ponowić proces dla kolejnej wersji pośredniej. Na końcu aktualizacja systemu do 20.04.
Czyli w sumie 3 aktualizację systemu, pobieranie wielu GB pakietów, czasochłonna instalacja, potencjalne problemy po aktualizacji i na koniec powinno być dobrze.
Z nośnika USB zainstalujesz system (np. z zachowaniem katalogu domowego użytkownika aby nie utracić plików w nim zawartych) w kilka minut.
Pamiętaj o kopii bezpieczeństwa na wypadek gdyby coś poszło nie tak.
- arecki
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Można też bez nośnika USB, uruchomić obraz ISO z dysku za pośrednictwem GRUB'a.
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
A jak zaktualizować Kubuntu z wersji 19.10 do 20.04?
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Dzięki. Bo na komputerze stacjonarnym zrobiłem instalację od zera Kubuntu 20.04 i mimo że wybrałem instalację w języku polskim to się wszystko po angielsku zainstalowało. I potem się 2 godziny męczyłem zanim doszedłem do tego że teraz też wszystko jest po polsku.
Kubuntu 19.10 instalował się z marszu w języku polskim. Wiec może jak je zaktualizuję tym razem na laptopie to też będzie wszystko po polsku i będzie prościej.
Kubuntu 19.10 instalował się z marszu w języku polskim. Wiec może jak je zaktualizuję tym razem na laptopie to też będzie wszystko po polsku i będzie prościej.