Przyciemniony ekran Ubuntu 20.04
Przyciemniony ekran Ubuntu 20.04
Na wstępie Serdecznie się przywitam.
Po aktualizacji do Ubunru 20.04LTS pojawił się problem w postaci przyciemnionego ekranu.
Wygląda to mniej więcej tak jak by cały ekran był wyświetlany tak samo jak dotychczas nieaktywne okna.
Do momentu zalogowania wszystko jest w najlepszym porządku a później jak opisałem. Jedynie kursor myszy ma prawidłową jasność.
Kotoś spotkał się z podobnym problemem?
Po aktualizacji do Ubunru 20.04LTS pojawił się problem w postaci przyciemnionego ekranu.
Wygląda to mniej więcej tak jak by cały ekran był wyświetlany tak samo jak dotychczas nieaktywne okna.
Do momentu zalogowania wszystko jest w najlepszym porządku a później jak opisałem. Jedynie kursor myszy ma prawidłową jasność.
Kotoś spotkał się z podobnym problemem?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Przyciemniony ekran Ubuntu 20.04
Czy nie opisujesz czasem jednej z nowości w tej wersji Ubuntu - dark mode, czyli ciemnego motywu?
Zarówno w ustawieniach light, standard jak i dark jasność wygląda tak samo.
Dosłownie wygląda to podczas pracy na komputerze tak jakby kursor myszy był aktywny a reszta przyciemniona w tle.
Niestety na zrzucie ekranu nie jest widoczny kursor ale jasność jest ustawiona na maksimum.
Dosłownie wygląda to podczas pracy na komputerze tak jakby kursor myszy był aktywny a reszta przyciemniona w tle.
Niestety na zrzucie ekranu nie jest widoczny kursor ale jasność jest ustawiona na maksimum.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu z 2020-04-25 10-24-50.png
- (109.16 KiB) Nie pobierany
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
A jaka karta graficzna i reszta sprzętu?
Przed aktualizacją było wszystko w porządku, teraz jest dobrze do momentu pierwszego zalogowania, po wyjściu z ekranu logowania zostaje przyciemniony cały ekran za wyjątkiem kursora myszy. Po automatycznym zablokowaniu ekranu ekran logowania pozostaje przyciemniony.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Utwórz w systemie nowego użytkownika. Gdy świeżo po restarcie zalogujesz się na niego, to ten sam problem występuje?
Dziękuję za podpowiedzi.
Przypuszczam że powodem mógł być któryś z programów zainstalowanych na poprzedniej wersji systemu a było ich trochę.
Po prostu już nie chciało mi się szukać przyczyny.
Przyznam się. Poszedłem po najmniejszej linii oporu. Reinstalacja systemu z pendrive.
Teraz działa dobrze tylko instalacja programów trochę zajmie niestety bo z automatu wywaliło wszystko za wyjątkiem danych zapisanych w folderach.
Na pocieszenie powiem że po ponownym zainstalowaniu Brave oczom mym ukazał się skonfigurowany jak poprzednio włącznie z zakładkami, historią i hasłami tylko rozszerzenia wcięło z czego wnioskuję że pliki konfiguracyjne siedzą sobie na swoim miejscu.
Przypuszczam że powodem mógł być któryś z programów zainstalowanych na poprzedniej wersji systemu a było ich trochę.
Po prostu już nie chciało mi się szukać przyczyny.
Przyznam się. Poszedłem po najmniejszej linii oporu. Reinstalacja systemu z pendrive.
Teraz działa dobrze tylko instalacja programów trochę zajmie niestety bo z automatu wywaliło wszystko za wyjątkiem danych zapisanych w folderach.
Na pocieszenie powiem że po ponownym zainstalowaniu Brave oczom mym ukazał się skonfigurowany jak poprzednio włącznie z zakładkami, historią i hasłami tylko rozszerzenia wcięło z czego wnioskuję że pliki konfiguracyjne siedzą sobie na swoim miejscu.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
Jeżeli nowy system instalujesz na osobnej partycji a katalog domowy masz na innej i montujesz go w /home podczas instalacji to wszystkie ustawienia programów zostają zachowane.
Jeżeli jakiegoś programu nie masz po instalacji systemu (doinstalowujesz go) to zostanie on skonfigurowany według konfiguracji ze starego systemu.
U mnie np. po zainstalowaniu nowego systemu i zamontowaniu starego katalogu domowego będącego na innej partycji w /home Firefox miał wszystko jak w starym systemie.
Jeżeli jakiegoś programu nie masz po instalacji systemu (doinstalowujesz go) to zostanie on skonfigurowany według konfiguracji ze starego systemu.
U mnie np. po zainstalowaniu nowego systemu i zamontowaniu starego katalogu domowego będącego na innej partycji w /home Firefox miał wszystko jak w starym systemie.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM