Przeglądarka wolno chodzi oraz system zawiesza się
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Przeglądarka wolno chodzi oraz system zawiesza się
Witam
Posiadam Ubuntu 20.04 około tygodnia czasu, od samego początku firefox wolno chodzi, długo strony się ładują, natomiast chrome ładnie szybko chodzi. od x lat używam firefox do chrome nie mogę sie przyzwyczaić, zależały by mi żeby ten firefox dobrze chodzi, podoba mi się w nim jedna funkcja, jak z danej strony zapisuje się obraz to daje się konkretną ścieżkę i tam się zapisuje, gdy następnym razem z tej samej strony chce się zapisać obraz to już jest ta ścieżka, nie trzeba jak w chrome za każdym razem wprowadzać od nowa ścieżkę.
Przegrzebałem google w poszukiwaniu jakich kol wiek informacji lecz nic ciekawego nie znalazłem.
A przy okazji zadam drugie pytanie, ubuntu potrafi co jakiś czas się zawiesić ( w ciągu tego tygodnia to trzy razy sie zawiesił) że nic nie pomaga tylko przycisk, wcześniej był windows10 przez ponad rok czasu i ani razu się nie zawiesił.
Posiadam Ubuntu 20.04 około tygodnia czasu, od samego początku firefox wolno chodzi, długo strony się ładują, natomiast chrome ładnie szybko chodzi. od x lat używam firefox do chrome nie mogę sie przyzwyczaić, zależały by mi żeby ten firefox dobrze chodzi, podoba mi się w nim jedna funkcja, jak z danej strony zapisuje się obraz to daje się konkretną ścieżkę i tam się zapisuje, gdy następnym razem z tej samej strony chce się zapisać obraz to już jest ta ścieżka, nie trzeba jak w chrome za każdym razem wprowadzać od nowa ścieżkę.
Przegrzebałem google w poszukiwaniu jakich kol wiek informacji lecz nic ciekawego nie znalazłem.
A przy okazji zadam drugie pytanie, ubuntu potrafi co jakiś czas się zawiesić ( w ciągu tego tygodnia to trzy razy sie zawiesił) że nic nie pomaga tylko przycisk, wcześniej był windows10 przez ponad rok czasu i ani razu się nie zawiesił.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Przeglądarka wolno chodzi oraz system zawiesza się
Polecam prześledzić procesy w np. TOP .... może w czasie zawieszania jakiś jest w 80 - 90% CPU ? i coś podpowie i przydała by się informacja z systemu:
Kod: Zaznacz cały
inxi -Fxxxz
- tuxcnc
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
Zwykle przyczyną jest uszkodzenie sprzętu lub nośnika instalacyjnego.diablok1 pisze: 16 lis 2020, 18:33ubuntu potrafi co jakiś czas się zawiesić ( w ciągu tego tygodnia to trzy razy sie zawiesił) że nic nie pomaga tylko przycisk
-
- Piegowaty Guziec
Fajnie tylko ja nie wiem kiedy się zawiesi a jak się zawiesi to już za późno jak jakiś program zasłania terminala to już go się nie da podejrzeć i nie wygląda na to żeby to zapisywał w jakieś informacje, bardziej potrzebny był by program który zapisuje informacje.kobrawerde pisze: 16 lis 2020, 18:54 Polecam prześledzić procesy w np. TOP .... może w czasie zawieszania jakiś jest w 80 - 90% CPU ? i coś podpowie i przydała by się informacja z systemu:Kod: Zaznacz cały
inxi -Fxxxz
tuxcnc pisze: 16 lis 2020, 22:16 Zwykle przyczyną jest uszkodzenie sprzętu lub nośnika instalacyjnego.
Mówisz że przyczyna może być sama instalka systemu? , sprzęt odpada chodził na windowsie i nie było problemów, i tak nagle by sie uszkodził po zmianie systemu.
- tuxcnc
- Sędziwy Jeż
Tak.
Zdarzało mi się instalować system z uszkodzonego pendrajwa.
Instaluje się normalnie, działa też niby normalnie, ale określone programy strasznie mulą albo się zawieszają.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Musisz podać coś więcej o konfiguracji systemu / podzespołów.
-
- Piegowaty Guziec
Z tego opisu to tak się zachowuje, przynajmniej dwa programu strasznie mulą firefox oraz tux commander a system potrafi ni z gruchy ni pietruchy się zawiesi, czyli najlepiej jeszcze raz instalkę wsadzić na inny pendrive. do tej pory używałem rufus, może być czy jest jakiś inny lepszy?
Ubuntu 20.04
Laptop lenovo ideapad 330
Ryzen5 2500
8gb ramu
Grafika, vega9/radeon 540
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Ja zawsze używam programu z Minta jeśli nawet mam inny system:
http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintstick/
ale jest więcej na Linux-a które działają OK:
https://www.balena.io/etcher/
https://www.linux-apps.com/p/1240360/
http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintstick/
ale jest więcej na Linux-a które działają OK:
https://www.balena.io/etcher/
https://www.linux-apps.com/p/1240360/
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
@kobrawerde
Ja korzystam z Rufusa
@diablok1 warto zrobić test ramu to też może być przyczyną kłopotów
To samo dotyczy testu dysków.
Tuxcnc na rację że problemem może być pendrive lub nawet źle pobrany obraz płyty z linuxiem
Proszę zrobić porządną diagnostykę komputera
Ja korzystam z Rufusa
@diablok1 warto zrobić test ramu to też może być przyczyną kłopotów
Tuxcnc na rację że problemem może być pendrive lub nawet źle pobrany obraz płyty z linuxiem
Proszę zrobić porządną diagnostykę komputera
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Piegowaty Guziec
Pobrany od nowa obraz ubuntu, zrobiona na innym pendrive instalka, odnowa wszystko postawione i dalej to samo, wiesza się,
Ewent można to zrobić, sprawdzić ram oraz dysk
Ale to by tak nagle po przesiadce z windowsa na linux takie problemy były? gdzie windows normalnie chodzi bez zawieszania.linuxozaurus pisze: 18 lis 2020, 18:02 warto zrobić test ramu to też może być przyczyną kłopotów
Ewent można to zrobić, sprawdzić ram oraz dysk
- tuxcnc
- Sędziwy Jeż
Jest taka niepisana zasada, że na uszkodzonym sprzęcie Windows zdycha powoli, natomiast Linux wywala kopyta od razu.diablok1 pisze: 19 lis 2020, 19:52Ale to by tak nagle po przesiadce z windowsa na linux takie problemy były?
Po prostu to zupełnie inne systemy.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Ja w przeszłości miałam tak że windows się restartował co chwila a na Linuxie było ok lub zawieszenie się systemu a przyczną była awaria płyty głównej (AGP) w czasach Windowsa XP. Komputer był stabilny przy mniejszym obciążeniu na Linuxie niż na Windowsie
Albo inny przykład Windows XP BSD a uruchomienie z USB Linuxa zwis a przyczyną był ram pomimo że na instalację było ok z live zwis
Inny znany mi przykład z ostatniej dekady
Komunikat jądra systemu o badsektorze plus częste restarty Linuxa oznaczały awarię dysku HDD pomimo tego że test producenta (DELL.) biosowy nie wykrywał awarii tego dysku odrazu tylko po dłuższym czasie. Oczywiście skończyło się to naprawą gwarancyjna. Potem serwisanci della nie mogli połapać że ja opierałam diagnostykę nie na testach producenta (bios) a na analizie zachowania Linuxa plus psensors i analiza obciążeń procesora. A i tak wiedziałam co było nie tak ze sprzętem.
Albo inny przykład kiedyś poszłam się serwisu napraw laptopów i oddaję laptopa znając jego wadę.
To co usłyszałam od serwisanta jako diagnozę brak sterowników (nie słyszałam takiej bzdury) przyznaną była spalona karta wifi ( a później po awarii tej części niestety nawaliła karta graficzna) serwis nie chciał się do tego dobrać bo laptop był na gwarancji (skończyło się to 3 wymiana płyty glownej i innych części z tym wifi i 2 razy dysk w okresie 3 lat od zakupu 2011-2014) to był najbardziej pechowy laptop w okresie gwarancyjnym
Tu nie ma reguł
Linux z reguły jest dużo stabilniejszy niż windows, niekiedy bywa tak nawet w przypadku awarii sprzętu , co poznaje przykład uszkodzenia AGP na płycie głównej, ale nie musi bić to regułą ,bo może być to odwrotnie . Czasem się robi wręcz niestabilny z powodu awarii sprzętu taj jak opisywana awaria dysku HDD. Albo jedną awaria pociąga kolejnæ jak spalona karta wifi pociągnęła dalsze uszkodzenia kontroler dysków i grafika.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Piegowaty Guziec
Więc tak, ram przetestowałem programem memtest, 0 problemów.
Dyski jedynie co znalazłem na linuxa to program GSmartControl, na windowsa jest tego pełno ale wyciągać dysk z laptopa(ten w środku) zrywając plomby i tracąc gwarancje to średnio by mi się uśmiechało. (w środku jest intelowski) dodatkowy w kieszeni który ostatecznie przetestował by pod windowsem.
W załączniku odczyt z dysków.
Dyski jedynie co znalazłem na linuxa to program GSmartControl, na windowsa jest tego pełno ale wyciągać dysk z laptopa(ten w środku) zrywając plomby i tracąc gwarancje to średnio by mi się uśmiechało. (w środku jest intelowski) dodatkowy w kieszeni który ostatecznie przetestował by pod windowsem.
W załączniku odczyt z dysków.
- Załączniki
-
IR-SSDPR-S25A-240_GUL023289_2020-11-19.txt
- (7.15 KiB) Pobrany 36 razy
-
INTEL_SSDSC2KW256G8L_BTLA82220ECF256CGN_2020-11-19.txt
- (15.13 KiB) Pobrany 31 razy
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
A czy w ogóle podałeś gdzieś konfigurację sprzętową itd. trudno pomóc i coś poszukać jeśli nic nie wiemy czego szukać

inxi -Fxxxz
-
- Piegowaty Guziec
Skróconą wersję podałem wcześniej
W załącznik screen dokładnej konfiguracjidiablok1 pisze: 17 lis 2020, 23:38 Ubuntu 20.04
Laptop lenovo ideapad 330
Ryzen5 2500
8gb ramu
Grafika, vega9/radeon 540
- Załączniki
-
- Bez nazwy.png
- (254.63 KiB) Nie pobierany
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Nie widzę problemu z dyskiem ani ramamem może wart zainteresować lżejszym środowiskiem graficznym np LXDE XFCE?
Warto sprawdzić obraz Linuxa i pendrive z ktreg instalowałeś lub spróbować z innym pendrive
Sprawdź czy te same problemy są z inną przeglądarką.
Czesnem potrafi pomóc przeinstalowanie przeglądarki lub jej aktualizacja
Masz podobna konfigurację co ja ale z Ryzen + Radeon ale inne dyski w laptopie
Warto sprawdzić obraz Linuxa i pendrive z ktreg instalowałeś lub spróbować z innym pendrive
Sprawdź czy te same problemy są z inną przeglądarką.
Czesnem potrafi pomóc przeinstalowanie przeglądarki lub jej aktualizacja
Masz podobna konfigurację co ja ale z Ryzen + Radeon ale inne dyski w laptopie
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Piegowaty Guziec
Jak wcześniej pisałem, pobrałem odnowa obraz oraz zainstalowałem na innym pendrive, więc szansa ze kolejny obraz jak i drugi pendrive uszkodzony to mało prawdopodobne.linuxozaurus pisze: 20 lis 2020, 12:32
Zainteresowała mnie jedna rzecz, postanowiłem sprawdzić temperatury programem Psensor i ku mojemu dziwieniu temperatura dysku IR (goodram) jest dość wysoka mimo że dysk nie był używany (ubuntu jest postawiony na intel)
Drugi program też dziwnie pokazuje temperaturę.
- Załączniki
-
- temperatura.png
- (180.45 KiB) Nie pobierany
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Intel jest chłodny a ten Goodram jest u Ciebie ciepły i jest chyba starszy i w gorszej kondy niż Intel ale nie ma jeszcze problemów na żadnym z nich.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Spróbuj tej podpowiedzi czyli dodania do grub-a / kernel-a parametru : intel_idle.max_cstate=1
i uaktualnienia driverów AMD z repo ppa : ppa:oibaf/graphics-drivers
https://askubuntu.com/questions/1266327 ... pad-laptop
i uaktualnienia driverów AMD z repo ppa : ppa:oibaf/graphics-drivers
https://askubuntu.com/questions/1266327 ... pad-laptop
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
@kobrawerde Ja miałam problem z wifi na 20.04 mi pomogła czysta instalacja 20.04.1
Warto zamiast Kornela 5.4 używać 5.8
"Spróbuj tej podpowiedzi czyli dodania do grub-a / kernel-a parametru : intel_idle.max_cstate=1"
U mnie ma takiej potrzeby bo jak wiadomo nie było u mnie dysku Intela. Podobno nie zaleca się kupować dysku SSD Intela zwłaszcza pamięć Optane do komputera i podzespołami AMD.
@diablok1 ja mam Ubuntu 20.04.1 na SSD marki Goodram. U mnie jest podobne rozwiązanie 2 dyski tylko zupełnie inne i o innych pojemnościach
Aktualizacja sterowników AMD nie zaszkodzi
Niestety 20.04 zawiera masę błędów z tym problem obsługi obsługi kart wi-fi spróbuj aktualizacji do 20.04.1
Ja bym zmieniła Kernel na 5 8.
Warto zamiast Kornela 5.4 używać 5.8
"Spróbuj tej podpowiedzi czyli dodania do grub-a / kernel-a parametru : intel_idle.max_cstate=1"
U mnie ma takiej potrzeby bo jak wiadomo nie było u mnie dysku Intela. Podobno nie zaleca się kupować dysku SSD Intela zwłaszcza pamięć Optane do komputera i podzespołami AMD.
@diablok1 ja mam Ubuntu 20.04.1 na SSD marki Goodram. U mnie jest podobne rozwiązanie 2 dyski tylko zupełnie inne i o innych pojemnościach
Aktualizacja sterowników AMD nie zaszkodzi
Niestety 20.04 zawiera masę błędów z tym problem obsługi obsługi kart wi-fi spróbuj aktualizacji do 20.04.1
Ja bym zmieniła Kernel na 5 8.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus