Drugi dysk niewidoczny po instalacji
Drugi dysk niewidoczny po instalacji
Cześć! Jest to moje trzecie pytanie na forum, ale mam nadzieję, że nie będę Wam często zawracał głowy. Chodzi mi tylko o używanie jednego programu do grafiki i wystarczy mi podstawowa znajomość linuxa. Mam książkę "Ubuntu. Oficjalny podręcznik" ale nie wiedzę w spisie treści opisanego tematu o który mi chodzi.
Mam dwa dyski zainstalowane na płycie głównej. Na jednym jest linux, a drugi dysk jest jak na razie niedostępny, chociaż we właściwościach komputera widać połączoną pojemność obu dysków. Muszę chyba użyć jakiegoś programu do partycjonowania dysku. Czy moglibyście mi napisać co mam zrobić i wyjaśnić jak to wszystko działa jeśli chodzi o nazwy dysków?
Jestem użytkownikiem windowsa i ciężko mi się przestawić na tak odmienny pod względem struktury plików system. Jaką nazwę mam nadać drugiemu dyskowi? Gdzie będzie on widoczny?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!
Mam dwa dyski zainstalowane na płycie głównej. Na jednym jest linux, a drugi dysk jest jak na razie niedostępny, chociaż we właściwościach komputera widać połączoną pojemność obu dysków. Muszę chyba użyć jakiegoś programu do partycjonowania dysku. Czy moglibyście mi napisać co mam zrobić i wyjaśnić jak to wszystko działa jeśli chodzi o nazwy dysków?
Jestem użytkownikiem windowsa i ciężko mi się przestawić na tak odmienny pod względem struktury plików system. Jaką nazwę mam nadać drugiemu dyskowi? Gdzie będzie on widoczny?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Drugi dysk niewidoczny po instalacji
Rozumiem, że Linux jest już zainstalowany. Skoro tak, to zainstaluj sobie program do partycjonowania dysków. Nazywa się on gparted
W tym programie zobaczysz dyski i znajdujące się na nich partycje. W Linuksie dyski mają takie oznaczenia: /dev/sda, albo /dev/sdb, albo /dev/sdc, czy /dev/sdd. To zależy od tego do którego kontrolera dysk jest podłączony. Na dysku /dev/sda partycje będą oznaczone jako /dev/sda1, /dev/sda2 itp. Na dysku /dev/sdb będą to /dev/sdb1, /dev/sdb2 itp. Na każdej partycji musi być utworzony system plikowy. W Windows używa się systemu NTFS. W Linuksie zaś są to: ext4 (najpopularniejszy), xfs, jfs, btrfs i inne.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt install gparted
Super! Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie tej sprawy.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Tomfoc pisze: 07 mar 2021, 19:19 Rozumiem, że Linux jest już zainstalowany. Skoro tak, to zainstaluj sobie program do partycjonowania dysków. Nazywa się on gpartedW tym programie zobaczysz dyski i znajdujące się na nich partycje. W Linuksie dyski mają takie oznaczenia: /dev/sda, albo /dev/sdb, albo /dev/sdc, czy /dev/sdd. To zależy od tego do którego kontrolera dysk jest podłączony. Na dysku /dev/sda partycje będą oznaczone jako /dev/sda1, /dev/sda2 itp. Na dysku /dev/sdb będą to /dev/sdb1, /dev/sdb2 itp. Na każdej partycji musi być utworzony system plikowy. W Windows używa się systemu NTFS. W Linuksie zaś są to: ext4 (najpopularniejszy), xfs, jfs, btrfs i inne.Kod: Zaznacz cały
sudo apt install gparted
dodałbym jeszcze tylko, że w przypadku gdyby miał dysk SSD NVMe, to oznaczenie tego dysku (i partycji) byłoby /dev/nvme0n1p1 lub /dev/nvme1n1p1, gdzie:
n1 to nr. dysku p1 to nr. partycji.
Dyski nvme można wylistować:
Kod: Zaznacz cały
ls -l /dev/nvme*

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Dzięki! Mam 2 dyski NVMe.