VirtualBox - błąd przy starcie
-
- Piegowaty Guziec
VirtualBox - błąd przy starcie
Cześć,
odkurzyłem laptopa, na którym mam Linuxa Minta (17) i Windowsa 7 na na wirtualnej maszynie. Chciałem uruchomić Windowsa, ale wyskoczył mi błąd:
"Nie udało się otworzyć sesji dla maszyny wirtualnej Windows 7. Could not open the medium '/home/mateo/VirtualBox VMs1/Windows 7/Windows 7.vdi'. VD: error VERR_FILE_NOT_FOUND opening image file '/home/mateo/VirtualBox VMs1/Windows 7/Windows 7.vdi' (VERR_FILE_NOT_FOUND).
Kod wyniku (RC): NS_ERROR_FAILURE (0x80004005)
Komponent: Medium
Interfejs: IMedium {05f2bbb6-a3a6-4fb9-9b49-6d0dda7142ac}"
odkurzyłem laptopa, na którym mam Linuxa Minta (17) i Windowsa 7 na na wirtualnej maszynie. Chciałem uruchomić Windowsa, ale wyskoczył mi błąd:
"Nie udało się otworzyć sesji dla maszyny wirtualnej Windows 7. Could not open the medium '/home/mateo/VirtualBox VMs1/Windows 7/Windows 7.vdi'. VD: error VERR_FILE_NOT_FOUND opening image file '/home/mateo/VirtualBox VMs1/Windows 7/Windows 7.vdi' (VERR_FILE_NOT_FOUND).
Kod wyniku (RC): NS_ERROR_FAILURE (0x80004005)
Komponent: Medium
Interfejs: IMedium {05f2bbb6-a3a6-4fb9-9b49-6d0dda7142ac}"
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: VirtualBox - błąd przy starcie
Nie może znaleźć pliku.VERR_FILE_NOT_FOUND
Nie powinno być /home/mateo/VirtualBox VMs1?/home/mateo/VirtualBox VMs1
Sprawdź, czy w podanej wyżej lokalizacji masz plik "Windows 7.vdi"
Pozdro

Moje OS-y = Arch Linux || Windows 10 Pro
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu
, Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch

-
- Piegowaty Guziec
Faktycznie. Miałem brudel w folderach. Otworzyłem maszynę z folderu, w którym nie było tam pliku .vdi.
Po załączeniu folderu z plikami .vbox i .vdi system zaczął się uruchamiać, ale pojawił się następujący komunikat:
"FATAL: No bootable medium found! System halted."
To trochę bezsensu, bo wygląda na to, że nie ma zainstalowanego systemu? Tyle, że ja go nie usuwałem. Chyba, że usunął się sam w wyniku poprzedniego błędu? (był uszkodzony plik virtualbox.xml, który nie pozwalał uruchomić nawet menedżera VirtualBoxa - rozwiązałem ten błąd poprzez ten artykuł: https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=6&t=68620)
Po załączeniu folderu z plikami .vbox i .vdi system zaczął się uruchamiać, ale pojawił się następujący komunikat:
"FATAL: No bootable medium found! System halted."
To trochę bezsensu, bo wygląda na to, że nie ma zainstalowanego systemu? Tyle, że ja go nie usuwałem. Chyba, że usunął się sam w wyniku poprzedniego błędu? (był uszkodzony plik virtualbox.xml, który nie pozwalał uruchomić nawet menedżera VirtualBoxa - rozwiązałem ten błąd poprzez ten artykuł: https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=6&t=68620)
-
- Serdeczny Borsuk
Chyba chodzi o to, że nie znalazł pliku ISO z którego instalowałeś Łindowsa"FATAL: No bootable medium found! System halted."
Pozdro

, Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch

-
- Piegowaty Guziec
Hmm... wybrałem ręcznie plik ISO przechodząc do USTAWIENIA - NOŚNIKI - KONTROLER IDE. Zamiast napędu gospodarza wybrałem plik ISO z systemem. Niestety, uruchamia się instalator... Da się jakoś sprawdzić, czy faktycznie system jest odinstalowany?
-
- Serdeczny Borsuk
Jak się uruchamia instalator, to zainstaluj od nowa. No chyba, że masz tam jakieś dane i programy

-
- Piegowaty Guziec
No właśnie mam tam dane, do których próbuję się dostać, żeby je zgrać na zewnętrzny dysk. Niestety nie przewidziałem wcześniej, że w razie awarii VirtualBoxa nie ma innej drogi, żeby się do nich dostać...
-
- Serdeczny Borsuk
Nie dostaniesz się inaczej chyba :/

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
- Środowisko graficzne: GNOME
A utworzyć nową maszynę wirtualną, zainstalować na niej jakiś system. Podpiąć ten plik vdi jako dodatkowy dysk i zobaczyć czy z niego da się odzyskać jakieś dane?
-
- Piegowaty Guziec
Problem był spowodowany bałaganem w folderach. Maszyna była utworzona z pliku vbox. w folderze x i odsyłała do nieprawidłowego pliku .vdi w folderze y. Warto mieć porządek w folderach