Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windowsem 10, a Ubuntu - czy zmiana systemu jest bezpieczna?
Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windowsem 10, a Ubuntu - czy zmiana systemu jest bezpieczna?
Witam. Mam pytanie: czy mógłbym zainstalować Ubuntu zamiast Windowsa (fabrycznie zainstalowanego), czy nie będzie konfliktów z SecureBoot, i czy to będzie bezpieczne?
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windowsem 10, a Ubuntu - czy zmiana systemu jest bezpieczna?
Zależy co rozumiesz pod słowem bezpieczne ? ... odnośnie czy na twoim PC zainstalujesz Linux-a to trzeba najpierw poszukać w necie bo przeważnie na 99% już coś napisano np. o instalacji na twoim modelu laptopa ... i na przyszłość to najlepiej podawać jakieś dane na forum bo nikt nie jest wróżką. Na pewno laptop nie wybuchnie
... problem czy Linux się prawidłowo zainstaluje przynajmniej z 95% kompatybilnością. I jeśli Winda jest tzw. fabryczna to najlepiej zrobić backup np. prog. Clonezilla jakbyś chciał powrotu do w/w ... lub najlepiej zainstalować Linux-a obok Windy.

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windowsem 10, a Ubuntu - czy zmiana systemu jest bezpieczna?
SecureBoot możesz spokojnie wyłączyć w BIOSie/UEFIczy nie będzie konfliktów z SecureBoot,
Moje OS-y = Arch Linux || Windows 10 Pro
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu
, Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu

- 320
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
WiOO można wspierać instalując je na Win10 

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
@bizon01
Jaki model laptopa?
Na początek bym proponowała instalację Ubuntu obok Windowsa gdyby coś poszli nie tak , lub poprostu powiesz że Linux to nie dla mnie, albo stwierdzisz że chcesz wybrać coś innego np Linux Mint.
Nie warto instalować w trybie legacy (zdolność z bios) zamiast tego podejmij instalacji w trybie EFI
Warto wyłączyć SecureBoot bo inaczej będzie problem z wifi i Bluetooth (te sterowniki nie są podpisane kluczem rozpoznawalnym przez SecureBoot) w tym przypadku brak podpisu Canonical.
Jeśli chcesz mieć włączone SecureBoot to poszukaj na temat podpisywania kernela wraz ze sterownikami
Nie polecam kasowania Windows jeśli dobrze nie sprawdzisz instalacji obok. Lub na osobnym dysku (ja mam 2 dyski SSD)
U mnie SecureBoot jest wyłączony
Ja mam Lenovo Ideapad (a który model patrz mój podpis)
Jaki model laptopa?
Na początek bym proponowała instalację Ubuntu obok Windowsa gdyby coś poszli nie tak , lub poprostu powiesz że Linux to nie dla mnie, albo stwierdzisz że chcesz wybrać coś innego np Linux Mint.
Nie warto instalować w trybie legacy (zdolność z bios) zamiast tego podejmij instalacji w trybie EFI
Warto wyłączyć SecureBoot bo inaczej będzie problem z wifi i Bluetooth (te sterowniki nie są podpisane kluczem rozpoznawalnym przez SecureBoot) w tym przypadku brak podpisu Canonical.
Jeśli chcesz mieć włączone SecureBoot to poszukaj na temat podpisywania kernela wraz ze sterownikami
Nie polecam kasowania Windows jeśli dobrze nie sprawdzisz instalacji obok. Lub na osobnym dysku (ja mam 2 dyski SSD)
U mnie SecureBoot jest wyłączony
Ja mam Lenovo Ideapad (a który model patrz mój podpis)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.