Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windowsem 10, a Ubuntu - czy zmiana systemu jest bezpieczna?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
bizon01
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windowsem 10, a Ubuntu - czy zmiana systemu jest bezpieczna?

Post autor: bizon01 »

Witam. Mam pytanie: czy mógłbym zainstalować Ubuntu zamiast Windowsa (fabrycznie zainstalowanego), czy nie będzie konfliktów z SecureBoot, i czy to będzie bezpieczne?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windowsem 10, a Ubuntu - czy zmiana systemu jest bezpieczna?

Post autor: kobrawerde »

Zależy co rozumiesz pod słowem bezpieczne ? ... odnośnie czy na twoim PC zainstalujesz Linux-a to trzeba najpierw poszukać w necie bo przeważnie na 99% już coś napisano np. o instalacji na twoim modelu laptopa ... i na przyszłość to najlepiej podawać jakieś dane na forum bo nikt nie jest wróżką. Na pewno laptop nie wybuchnie :-) ... problem czy Linux się prawidłowo zainstaluje przynajmniej z 95% kompatybilnością. I jeśli Winda jest tzw. fabryczna to najlepiej zrobić backup np. prog. Clonezilla jakbyś chciał powrotu do w/w ... lub najlepiej zainstalować Linux-a obok Windy.
Wunder Wungiel
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windowsem 10, a Ubuntu - czy zmiana systemu jest bezpieczna?

Post autor: Wunder Wungiel »

czy nie będzie konfliktów z SecureBoot,
SecureBoot możesz spokojnie wyłączyć w BIOSie/UEFI
Moje OS-y = Arch Linux || Windows 10 Pro
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu :), Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch
Awatar użytkownika
320
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: 320 »

WiOO można wspierać instalując je na Win10 :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

@bizon01
Jaki model laptopa?

Na początek bym proponowała instalację Ubuntu obok Windowsa gdyby coś poszli nie tak , lub poprostu powiesz że Linux to nie dla mnie, albo stwierdzisz że chcesz wybrać coś innego np Linux Mint.

Nie warto instalować w trybie legacy (zdolność z bios) zamiast tego podejmij instalacji w trybie EFI

Warto wyłączyć SecureBoot bo inaczej będzie problem z wifi i Bluetooth (te sterowniki nie są podpisane kluczem rozpoznawalnym przez SecureBoot) w tym przypadku brak podpisu Canonical.

Jeśli chcesz mieć włączone SecureBoot to poszukaj na temat podpisywania kernela wraz ze sterownikami

Nie polecam kasowania Windows jeśli dobrze nie sprawdzisz instalacji obok. Lub na osobnym dysku (ja mam 2 dyski SSD)

U mnie SecureBoot jest wyłączony

Ja mam Lenovo Ideapad (a który model patrz mój podpis)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”