Jak skutecznie wyłączyć tryb samolotowy w ubuntu 20.04 lts?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.10
- Architektura: x86_64
Jak skutecznie wyłączyć tryb samolotowy w ubuntu 20.04 lts?
Stare harcerskie sposoby : Fn- F5 oraz Ustawienia - Wifi- przesuń przełącznik trybu samolotowego nie działają ,przełącznik trybu jest jakby na stałe włączony tryb samolotowy.
Przy Fn-F5 na chwilę pojawia się ikona trybu samolotowego ,nie można w nią wejść i za chwilę niknie.jakiś proces powoduje jakby zablokowanie trybu samolotowego na stałe.
Można tylko to obejść przez każdorazowe dodanie nowego połączenia ,ale ta procedura jest uciążliwa i powstaje cała kolumna nowych połączeń.problem powtarza się przy każdorazowym pobraniu ubuntu z dysku twardego.Czy jest jakaś nastawa trwale eliminująca tryb samolotowy ,samolotem nigdzie się nie wybieram ,zresztą od zawsze wolę kolej.
Przy Fn-F5 na chwilę pojawia się ikona trybu samolotowego ,nie można w nią wejść i za chwilę niknie.jakiś proces powoduje jakby zablokowanie trybu samolotowego na stałe.
Można tylko to obejść przez każdorazowe dodanie nowego połączenia ,ale ta procedura jest uciążliwa i powstaje cała kolumna nowych połączeń.problem powtarza się przy każdorazowym pobraniu ubuntu z dysku twardego.Czy jest jakaś nastawa trwale eliminująca tryb samolotowy ,samolotem nigdzie się nie wybieram ,zresztą od zawsze wolę kolej.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
-
- Piegowaty Guziec
Re: Jak skutecznie wyłączyć tryb samolotowy w ubuntu 20.04 lts?
Wszystko to hermetyczne komendy angielskie. Może można to fachowo przetłumaczyć lub odwołać się do zródeł krajowych?
-
- Piegowaty Guziec
Ponawiam prośbę do społeczności ubuntu. Boję się, że jak zacznę korzystać z dotychczasowych wskazówek ,to narobię takiego bigosu ,ze jedynym ratunkiem będzie... ponowna instalacja ubuntu. Jak użytkowałem konkurencyjny,komercyjny system o zakazanej tu nazwie to byłem w stanie samodzielnie administrować swoim komputerem,bez trudu wykonywałem diagnostykę ,czyszczenie dysku itp. po przejściu na linuxa wszystkie kwestie techniczne to czarna magia, i brak zrozumiałych podręczników po polsku, dlatego kręcę się w kółku i liczę tylko na uprzejmość społeczności ,chociażby w kwestii wskazania zródeł wiedzy. Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
Może jednak ktoś znajdzie wolną chwilę i pomoże koledze. Co to jest przełącznik trybu sprzętowego? Mam starego Think pada R 400. Nie latam samolotem ,więc jak skutecznie pozbyć się trybu samolotowego Proszę.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Sprawdź czy wifi nie masz blokowane :
i podaj info...
Zresetuj ustawienia BIOS-u.
Kod: Zaznacz cały
sudo rfkill list all
Zresetuj ustawienia BIOS-u.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję za pomoc ,ale rozmawiasz z przedszkolakiem.Znaczy mam wpisać podany przez ciebie kod tylko pytanie gdzie,dokładnie? i następnie zresetować ustawienia biosu ,dla pewności Jak? W ustawieniach biosu chyba nie ma trybu samolotowego?
Aha, wifi jest zablokowane przez tryb samolotowy, ale przecież to normalne ,bo po to ten tryb jest. co to jest przełącznik trybu sprzętowego ,jego przełączenie wyłącza tryb samolotowy . czy to jest software czy hardware? mam think pada R 400.
Aha, wifi jest zablokowane przez tryb samolotowy, ale przecież to normalne ,bo po to ten tryb jest. co to jest przełącznik trybu sprzętowego ,jego przełączenie wyłącza tryb samolotowy . czy to jest software czy hardware? mam think pada R 400.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Wpisz w/w komendę w terminal daj enter i podaj jakie info Ci poda. Można wyczytać w necie że czasem na taki błąd ( brak możliwości wyłączenia trybu samolot. ) pomaga reset ustawień BIOS-u więc warto sprawdzić. Jak wejść do BIOS-u na twoim lapku szukaj w necie na pewno znajdziesz.
-
- Piegowaty Guziec
Rozwiązałem problem wyłączenia trybu samolotowego :Przełącznik trybu sprzętowego u mnie w lenowo R 400 jest to przełącznik fizyczny umieszczony na obudowie przy otwartym laptopie na krawędzi najbliższej użytkownika z lewej strony.Przesunięcie dzwigni wyłącza tryb samolotowy.Innych opcji proponowanych przez kolegów już nie sprawdzałem ,ale temat dotyka wielu użytkowników,
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
I od tego trzeba było zacząć czyli dokładnie przestudiować budowę swojego laptopa ... lub podać wynik komendy:Przełącznik trybu sprzętowego u mnie w lenowo R 400 jest to przełącznik fizyczny umieszczony na obudowie
Kod: Zaznacz cały
sudo rfkill list all