junior-education ubuntu mate 20.04LTS

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

junior-education ubuntu mate 20.04LTS

Post autor: karel76 »

Witam.
Na serwerze, chciałem zainstalować parę ciekawych gierek edukacyjnych dla uczniów. Zaczynam przygodę i poinstalowałem troszkę rzeczy przypadkiem m.in. Gnome shell - środowisko graficzne, a także junior-education. Widzę w synaptiku że jest zainstalowany ale nie ma skrótów do tego nigdzie w programach.
Ktoś korzystał, coś poleci dla dzieciaków, ciekawego i bezpiecznego.= no i jak to uruchomić. Widziałem, że to na Debiana ciekawy pakiet.
DZięki.
Awatar użytkownika
320
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Re: junior-education ubuntu mate 20.04LTS

Post autor: 320 »

karel76 pisze: 01 wrz 2021, 16:14 Widzę w synaptiku że jest zainstalowany ale nie ma skrótów do tego nigdzie w programach.
Polecenie:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -L abiword
wyświetli listę plików pakietu abiword np.:

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin
/usr/bin/abiword
(...)
/usr/share/applications
/usr/share/applications/abiword.desktop
To samo można wyklikać w Synaptic, to są chyba PPM > "Właściwości" > "Zainstalowane pliki"
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie bardzo wiem jak to rozwiązuje mój problem, znajdę pozycję w synaptic, ale nie wiem jak uruchomić albo dodać skrót do programu z poziomu, którego będę uruchamiał go.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mario_7 »

Pakiet junior-education to chyba głównie metapakiet, czyli jego zadaniem jest posiadanie zależności, które są instalowane wraz z nim.
Rzuć okiem jakie ma zależności: https://packages.ubuntu.com/focal/junior-education

Każdą z zależności należy uruchamiać oddzielnie.
Zazwyczaj aplikację uruchamiają się tak jak się nazywają ich pakiety (nie jest to reguła, ale często tak jest). Ewentualnie musisz podejrzeć listę plików danego pakietu i pliki, które są umieszczone w którymś z katalogów/.../bin/ lub /.../games/ to jednocześnie polecenia w konsoli aby je uruchomić.

Dodatkowo większość pakietów z aplikacjami dostarcza aktywatory - pliki .desktop - jeśli tych aktywatorów nie widać w systemowym menu z aplikacjami, to pewnie wystarczy je skopiować na pulpit albo do jakiegoś wybranego katalogu aby tam mieć "skróty" do programów.

Widzę też, że pakiet junior-education dostarczą jakieś pliki konfiguracyjne dla narzędzia tasksel, więc zgaduję, że dodaje w nim jakieś nowe opcje.
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki wielkie.
Zaczynam swoją przygodę z linuxami i ubuntu więc wiedza nie jest na dostatecznym poziomie. Widzę, że niektóre aplikacje są w grach więc chyba jednak się zainstalowało dobrze. Wytłumaczenie zależności bardzo pomaga w zrozumieniu linux. Dzięki jeszcze raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”