Dolphin - widok szczegółów - brak informacji z plików mp3

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
emstrang
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Dolphin - widok szczegółów - brak informacji z plików mp3

Post autor: emstrang »

Witam. Korzystam z menedżera plików Dolphin. Po włączeniu widoku szczegółów i ustawieniu pożądanych do wyświetlania kolumn (utwór, wykonawca, czas trwania itd.) dla plików mp3 obecnych w katalogu nie są one wyświetlane. We właściwościach poszczególnych plików te informacje są widoczne. Co zrobić, aby uzyskać ich poprawne wyświetlanie w oknie menedżera plików?

Podobnie wygląda to z plikami mp4 czy jpg. W przypadku jpg na kilka plików przy jednym podawana jest wysokość i szerokość.
Spróbowałem Konquerora, sytuacja wygląda tak samo.

Dziękuję za pomoc.

Dopisane:

System operacyjny: Kubuntu 20.04
Wersja Plazmy KDE: 5.18.8
Wersja Szkieletów KDE: 5.68.0
Wersja Qt: 5.12.8
Wersja jądra: 5.13.0-30-generic
Architektura systemu: 64-bity
Procesory: 2 × Intel® Core™2 Duo CPU T5800 @ 2.00GHz
Pamięć: 3,8 GiB RAM-u
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Dolphin - widok szczegółów - brak informacji z plików mp3

Post autor: mario_7 »

Prawdopodobnie chodzi o włączenie w ustawieniach indeksowania plików (wraz z indeksowaniem ich zawartości).
https://forum.manjaro.org/t/dolphin-not ... umns/84080
Awatar użytkownika
emstrang
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dziękuję Ci za odpowiedź.

W graficznym konfiguratorze w "Wyszukiwaniu plików" (to było włączone) włączyłem "Indeksuj także zawartość plików".
W "Usługach w tle" uruchomione jest "Uaktualnianie katalogu wyszukiwania"

Efekty są dziwne.

Część plików mp3, jpg które do tej pory we właściwościach, w zakładce szczegóły miały informacje typu wykonawca, tytuł, rodzaj, album, szerokość, wysokość teraz ich tam nie ma. Część ma - zależy to chyba od katalogu, w którym są.
W oknie Dolphina dalej puste są kolumny ze szczegółami.

Zakładając, że kierunek działań jest dobry (z informacji z linku to nie wynika), podejrzewam, że baza danych - indeks wyszukiwania - jest nieaktualna. Próbowałem znaleźć w google jak taki indeks przebudować, ale póki co nie wiem jak.
W Audacious, w informacji o utworze dane ze znaczników pojawiają się "losowo" - części brakuje, a były obszerniejsze we wszystkich plikach.

W przypadku jednego z kilku plików jpg w katalogu Obrazy są, jak i wcześniej były, widoczne informacje o szerokości i wysokości.

Dopisane
Dla nowo wgranych plików mp3 czy jpg informacje ze znaczników są teraz widoczne, choć nie wszystkie, np. tytuł utworu, nie (może dlatego, że nie ma takiej kolumny, jest tylko kolumna "utwór"). Pod Windows i w telefonach znaczniki są widoczne poprawnie. Pod Linuksem okazuje się, że kodowanie znaków jest różne - polskie znaki zawodzą w niektórych przypadkach.
Nadal nie wiem jak poradzić sobie z wcześniej wgranymi plikami.

Dopisane
Szukając informacji o indeksowaniu plików i ich zawartości trafiłem na program tracker. Nie mam tego pakietu zainstalowanego a mimo to po włączeniu indeksowania zawartości plików, dla nowo wgranych plików informacje/metadane są teraz wyświetlane w Dolphinie. W opisie pakietu jest:

"Tracker jest zaawansowaną infrastrukturą do obiektów pierwszej klasy skojarzonych z metadanymi i tagami. Zapewnia jedno uniwersalne rozwiązanie do wszystkich metadanych, tagów, wspólnych obiektów baz danych, narzędzi do wyszukiwania oraz indeksowania.
Canonical dostarcza uaktualnienia krytyczne dla tracker do sob. paź 23 2021."

Usługa uaktualniania katalogu wyszukiwania działa w systemie. Nie wiem tylko co, skoro nie tracker za nią odpowiada.
Według opisów usługa ta zaczyna działać w czasie bezczynności systemu. Ale pewnie można wymusić lub chociaż obserwować jej działanie.
Czy KDE ma inną usługę niż Gnome? Czy jest już coś nowego zamiast trackera?

Dopisane
Znalazłem:

Infrastruktura do wyszukiwania metadanych i zarządzania nimi w KDE Software.
Baloo jest częścią KDE Plasma.
Canonical nie dostarcza uaktualnień dla baloo-kf5. Niektóre uaktualnienia mogą być dostarczane przez społeczność Ubuntu.

Pojedyncze pliki mogę zindeksować, ale przy masowej próbie popełniam gdzieś błąd:

Kod: Zaznacz cały

suncez@aisa:~$ balooctl clear '/home/suncez/Muzyka/American Outlaws - Nassau Coliseum 1990/05.Amanda.mp3'
Clearing /home/suncez/Muzyka/American Outlaws - Nassau Coliseum 1990/05.Amanda.mp3
File(s) cleared
suncez@aisa:~$ balooctl index '/home/suncez/Muzyka/American Outlaws - Nassau Coliseum 1990/05.Amanda.mp3'
Indexing /home/suncez/Muzyka/American Outlaws - Nassau Coliseum 1990/05.Amanda.mp3
File(s) indexed
suncez@aisa:~$ balooctl clear '/home/suncez/Muzyka/American Outlaws - Nassau Coliseum 1990/*'
Could not stat file: /home/suncez/Muzyka/American Outlaws - Nassau Coliseum 1990/*
File(s) cleared
suncez@aisa:~$ 
Puściłem:

Kod: Zaznacz cały

balooctl purge
Powstała nowa baza metadanych.... wolałbym wiedzieć czemu nie szło z * zamiast nazwy pliku, ale na dziś odpuszczam.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mario_7 »

Musisz gwiazdkę wyciągnąć poza cudzysłów (apostrofy) bo inaczej jest traktowana jako zwykły znak (traci swoje specjalne znaczenie - dowolny ciąg znaków).

Czyli coś takiego powinno być: "/ścieżka do pliku/"*
Awatar użytkownika
emstrang
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

No tak, przy takim zapisie polecenie działa poprawnie. Bardzo Ci dziękuję, muszę zwracać większą uwagę na to co robię i przyswoić sobie/odświeżyć trochę podstawowej wiedzy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”