[ROZWIĄZANY]Instalacja Ubuntu 22.04 z MBR - system nie może zostać zainstalowany
[ROZWIĄZANY]Instalacja Ubuntu 22.04 z MBR - system nie może zostać zainstalowany
Witajcie! Chcąc zainstalować system z wykorzystaniem systemu plików BTRFS, dostaję komunikat o nie możliwości zainstalowania programu rozruchowego. Próbując zatem później z system plików EXT4, otrzymuję komunikat, że brak partycji efi, może uniemożliwić start systemu, bądź awarię instalacji. Nie posiadam obsługi uefi/efi. Dotychczas Ubuntu pracował poprawnie z MBR, teraz nawet oznaczenie osobnej partycji jako bios-grub, też nie przynosi skutku. Czyżby najnowsze Ubuntu, może działać tylko z obsługą uefi? Na ten moment korzystam z innego systemu, ale jeśli sytuacja ta nie jest jakoś Wam specjalnie znana i, wymagane ode mnie będą bardziej szczegółowe informacje, to wrócę do instalacji.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2022, 20:45 przez melis40, łącznie zmieniany 1 raz.
- emstrang
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja Ubuntu 22.04 z MBR - system nie może zostać zainstalowany
Brak partycji efi nie powinien mieć wpływu na poprawność instalacji systemu. U siebie również jej nie mam, a GRUB zainstalował się poprawnie w MBR dysku mimo takiego komunikatu. Systemu plików BTRFS nigdy nie używałem, nie pomogę.
U mnie rzuca do biosu i stamtąd dopiero wybieram dysk i, rusza. Z live próbowałem naprawić grub, ale bez skutku. Na btrfs w ogóle nie startuje, podobnie na zfs. Mogę spróbować zainstalować 20.04 i wykonać upgrade, ale to trochę nie hallo.
Tak to wyglada
- Załączniki
-
- Screenshot_2022-05-01-16-09-45-608_com.miui.gallery.jpg
- (615.81 KiB) Nie pobierany
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
a może u Ciebie dysk jest na sdb ...a pendrive na sda ? popatrz też czy masz wyłączony w BIOS : Secure boot
może pokombinuj z BIOS-em : https://www.youtube.com/watch?v=Sqj1r9BY3mQ
może pokombinuj z BIOS-em : https://www.youtube.com/watch?v=Sqj1r9BY3mQ
Mój bios nie posiada secureboot. Udało się mi zainstalować ponownie 20.04,ale po uruchamianiu wyrzuca do bios i po wybraniu dysku, startuje. Niestety po aktualizacji zawiesza się. Raz jeszcze będę próbować, nowsze Ubuntu zainstalować.
Jak pisałem, nie posiadam obsługi EFI, a system usilnie chce tworzyć partycję ESP. Przy próbie zrobienia jednej głównej partycji na ext4 komunikat Jak w załączniku. Sprawdzę jeszcze, czy aby dysk, nie jest w formacie gpt.
Edycja: gdisk wskazał mi aktywną partycję MBR, ale także GPT jako corrupt... Więc jeśli dobrze kombinuję, taki format dysku wcześniej miał miejsce. Zmusiło mnie to, do zgłębienia bardziej mego ubogiego biosu i... znalazłem opcję, boot witch EFI... Powrót do live, gedit wykonał konwersję do GPT, parted pokazał, czy aby wszystko równo jest i do dzieła. Instalacja Ubuntu z wykorzystaniem systemu plików ZFS. Ostatni załącznik, wszystko raczej już wyjaśni.
Edyta: BTRFS działa bardzo dobrze.
Edycja: gdisk wskazał mi aktywną partycję MBR, ale także GPT jako corrupt... Więc jeśli dobrze kombinuję, taki format dysku wcześniej miał miejsce. Zmusiło mnie to, do zgłębienia bardziej mego ubogiego biosu i... znalazłem opcję, boot witch EFI... Powrót do live, gedit wykonał konwersję do GPT, parted pokazał, czy aby wszystko równo jest i do dzieła. Instalacja Ubuntu z wykorzystaniem systemu plików ZFS. Ostatni załącznik, wszystko raczej już wyjaśni.
Edyta: BTRFS działa bardzo dobrze.
- Załączniki
-
- Screenshot_2022-05-01-20-28-03-813_com.miui.gallery.jpg
- (597.01 KiB) Nie pobierany
-
- Screenshot_2022-05-01-19-58-30-767_com.miui.gallery.jpg
- (675.02 KiB) Nie pobierany
-
- Screenshot_2022-05-01-19-52-37-564_com.miui.gallery.jpg
- (659 KiB) Nie pobierany
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: [ROZWIĄZANY]Instalacja Ubuntu 22.04 z MBR - system nie może zostać zainstalowany
To załóż tę partycję EFI. Być może BIOS szczątkowo, ale jednak to wspiera.
druga sprawa to jeżeli chcesz system mieć na partycji BTRFS to załóż po tej partycji EFI również małą partycję BOOT w Ext4 i dopiero partycję system oraz na dane home, stwórz w standardzie BTRFS.
druga sprawa to jeżeli chcesz system mieć na partycji BTRFS to załóż po tej partycji EFI również małą partycję BOOT w Ext4 i dopiero partycję system oraz na dane home, stwórz w standardzie BTRFS.