Synchronizacja na życzenie OneDrive

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Gorack
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 23.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Synchronizacja na życzenie OneDrive

Post autor: Gorack »

Po 8 latach wróciłem do zabawy z linuxem i zainstalowałem na trochę starszym laptopie Ubuntu. Udało mi się całkiem fajnie go skonfigurować, praktycznie wszystko czego używałem na windowsie dało się uruchomić na ubuntu ale jednej rzeczy jeszcze mi brakuje. Synchronizacja folderów w /home jak Dokumenty czy Obrazy z OneDrive.
Niby można to jakoś uruchomić, nawet udało mi się z poziomu menedżera plików uruchomić Google Drive ale OneDrive dopiero poprzez Insync utworzyło osobny folder OneDrive. I to już? Niby dostęp do plików jest ale chciałbym to podpiąć jak pod Windowsem pod foldery i aby te się na bieżąco synchronizowały. Da się tak? Czy będę musiał przymknąć oko na brak tej opcji?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Synchronizacja na życzenie OneDrive

Post autor: mario_7 »

Jeśli masz synchronizowany katalog np. ~/OneDrive, to pewnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby z katalogu ~/Dokumenty zrobić link symboliczny do ~/OneDrive/Dokumenty i wtedy ten katalog będzie synchronizowany. Analogicznie można zrobić z innymi katalogami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”