Ubuntu 22.04 LTS,Live, uszkadza sie po aktualizacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
andrzej_komar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Ubuntu 22.04 LTS,Live, uszkadza sie po aktualizacji

Post autor: andrzej_komar »

Dzień dobry, eksperci i użytkownicy!
Linux Ubuntu 22.04 LTS w wersji Live na usb jako system przenośny.

Zainstalowanie proponowanych aktualizacji powoduje:
  • Brak możliwości włączenia centrum oprogramowania
  • Przeglądarka www niby się włącza, ale po chwili znika.
  • System staje się bezużyteczny dla mniej doświadczonego użytkownika.
kolejnych prób nie robiłem
Na 2 niezależnie wykonanych próbach - dzieje się to samo.

Własne próby naprawy, nieudane, czyszczenie, odblokowanie. na podstawie:
https://askubuntu.com/questions/1404146 ... pt-upgrade
https://www.digitalocean.com/community/ ... -jellyfish

kilka danych technicznych:
  • bootowalny usb stworzony za pomocą Rufusa 3.18
  • 'persistent partition" okolo 20GB, żeby dane Linux-Windows przerzucać, pendrive Sandisk i Samsung. ten sam efekt na obu.
  • włączane na starym lenovo G50-70 i del'u, do którego nie mam dostępu.
  • wydaje się, że źródło problemu to instalacja sugerowanych aktualizacji proponowana przez Ubutnu tuż po włączeniu świeżego systemu.
  • Nie próbowałem tego z wersją klasyczną. nie mam komputera, na którym mógłbym sprawdzić wersję nie-LIVE
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Ubuntu 22.04 LTS,Live, uszkadza sie po aktualizacji

Post autor: mario_7 »

Zrobienie dysku rozruchowego z trybem pamięci trwałej to rozwiązanie doraźne, aby przechowywać pliki i zainstalować jakieś pomniejsze aplikacje. Aktualizowanie całego systemu w takim trybie skończy się tak jak opisujesz (w szczególności gdy aktualizowane są podstawowe komponenty systemu, jak kernel).

Rozwiązania masz dwa - albo nie aktualizować kernela, sterowników i być może innych podstawowych elementów systemu (albo po prostu nie aktualizować systemu).
Albo zainstalować Ubuntu na pendrivie, tak jak na dysku (aby uniknąć konfliktów z systemami na dyskach w komputerze najlepiej zrobić to w maszynie wirtualnej).
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Co do systemu Linux na pendrive to polecam PuppyLinux 1 albo EasyOS 2 ale w tych specyficznych linux-ach ciężko jest zainstalować jakiś program bo niestety tam musisz mieć odpowiednie paczki itd natomiast samo działanie systemu z pena jest świetne wszystko chodzi szybko jak rakieta :mrgreen:
Albo w MXlinux masz opcję w menu zrobienia takowego pena z aktualnie działającym systemem taki zrzut systemu do pena z opcją zapisu + szyfrowanie systemu... nawet sprawdziłem o dziwo wszystko działa ( nie sprawdziłem uaktualnienia / update / upgrade ) :razz:
andrzej_komar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: andrzej_komar »

mario_7, kobrawerde
dziękuję za pierwszy odzew! Jako eksperci znacie lepiej Linuxa.

Mam laptopa z zapomnianym hasłem i nie mogę edytować ustawień biosu(UEFI). co najwyżej wybrać 1krotnie urządzenie do bootowania (dziadek Lenovo G50-70)

Rada z zainstalowaniem nie-Live będzie chyba najlepsza.

Za każdą próbą instalacji na penie, z wybraniem , że ma zainstalować boot record na penie - ZAWSZE psuło i instalowało na HDA psując windowsa i zmuszając mnie do naprawiania przez diskpart, wejście do katalogu na ukrytej partycji EFI i skasowanie podkatalogu ubuntu. Pendrak oczywiście nie działał, skoro jego boot record był w lapku.

został Rufus z utworzeniem Live z pozostającą partycją. - jak widać wyżej z problemami.
Muszę go przejściowo zostawić, a za radą bez aktualizacji powinien działać.

@mario_7 Mogę prosić o namiary na poradniki - jak z maszyną wirtualną zadziałać? Brzmi jak lekarstwo na wybieranie hdd zamiast usb przez instalator.
kiedyś udalo mi się przy fizycznym (kłopotliwym) usunięciu hdd z laptopa.

już nieaktualne :)
Oracle VM VirtualBox + boot'owany z iso linux , instalacja choć długa, zakończyła się pozytywnie. dziękuję jeszcze raz!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”