istalacja Ubuntu z LTSP

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

istalacja Ubuntu z LTSP

Post autor: karel76 »

Witam.
Powiedzcie proszę czy należy pbrać wersję serwerowaą aby w pracowni szkolnej działało LTSP. Mam Mate 20.04 które jest już skopane chciałem przeinstalować od nowa na dysku SSD, wymyśliłem minta instalacja poszła, ale LTSP nie działa. Nie wiem czy dobry obraz poprałem.
Proszę o porady, a mam taką instrukcję ze szkolenia i wykonuję polecenie krok po kroku i mate mi działa.
W ostateczności przeniosę skopane mate z HDD na SSD (acronisem, clonezillą?)
Dzięki.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: istalacja ubuntu

Post autor: kobrawerde »

karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki, niestety nie pomogły mi te linki, za słaby jestem z ang. i linuxa. Chodzi o to czy jak pobiorę obraz jakiegoś22.04 lts i doinstaluję co trzeba zgodnie z instrukcją, ltsp, nfc itd. czy powinno zadziałać.
Czy to ważne jaki obraz pobieram, desktop czy serwer?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mario_7 »

Zarówno na obrazie serwerowym, jak i typu Desktop da się osiągnąć te same rezultaty - możesz zainstalować brakujące pakiety i skonfigurować potrzebne usługi.
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: istalacja Ubuntu z LTSP

IMG_20221011_104600.jpg
(496.5 KiB) Nie pobierany
Sprawa wygląda tak. Był serwer Ubuntu 20.04 z dwoma kartami, wszystko działało robiłem to sam. Zakupiłem dysk SSD 128 GB i na nim chciałem to uruchomić, na początku pomysł clona partycji ale tamta była za duża i nie dało rady nawet po zmniejszeniu. Więc instalacja przejście procedury instalacji LTSP i lipa zarówno z dwoma kartami jak i jedną. Jak uruchomię serwer z dysku HDD działa.
Pomysł mój to jakieś przekopiowanie plików configuracyjnych do nowej instalacji, pytanie tylko jakie. Za cienki jestem troszkę i nie pali mi się z tym robię to hobbistycznie ale czasem pracowania na Windowsie bez serwera i bieganie instalowanie programów na każdym plus aktualizacje mnie doprowadzają do szału.
P
roszę o pomoc.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

A co to za dysk SSD ? model ...może NVMe SSD ? ale czemu akurat SSD ?
Musisz szukać po błędach może coś wywnioskujesz
https://forum.ipxe.org/showthread.php?tid=10414
https://forums.fogproject.org/topic/133 ... t-with-pxe
https://www.rcannings.com/ipxe-error-040ee119/
https://github.com/ltsp/ltsp/issues
opóźnienie usługi dhcp ?
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

SSD bo wydawało mi się, że to przyśpieszy pracę klientów. Będę czytał.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Jeśli chodzi o konfigurację - to zapewne siedzi gdzieś w /etc/ - ponieważ system i tak masz na świeżo (zakładam, że sprzęt ten sam, tylko dysk nowy, a system w tej samej wersji jest zainstalowany), to bym poszedł na skróty i po prostu skopiował wszystko z /etc/ ze starego dysku na nowy i zrobił restart. Jeśli system wstanie to wszystko powinno być tak jak wcześniej.

Natomiast komunikat ze zdjęcia wskazuje, że nie ma dostępu do sieci. To z klienta jest? Zapewne jest coś nieustawione (albo inaczej ustawione) na nowym dysku na serwerze. Teoretycznie po skopiowaniu /etc/ powinno się skonfigurować tak jak było wcześniej.

Byłoby łatwiej gdybyś opisał jak wygląda obecna (i oczekiwana) konfiguracja sieciowa serwera oraz klientów.
Opisz też jak uruchamiasz serwer LTSP i jak uruchamiasz klientów.
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki Mario. Pierwsze co zrobie to kopia etc do nowego dysku. Tylko muszę powrotnie podpiąć dugą kartę LAN na USB i ustawić LAN sieć. Jak to zrobię się odezwę czy działa.
Serwer instalacja od nowa na nowym dysku SSD (może tu coś skopałem, ale nie tworzyłem sam partycji tylko gotowe rozwiązanie). Klient skoro działał wcześniej nic na nim nie zmienialem, robie start z sieci i ma grać. Serwer to komputer 8 gb ram procesor intel core duo chyba 2,5 szalu nie ma ale dawał radę w tamtym roku. Szkoda, że nie zakupiłem dysku256 mb bo już bym zrobił klona systemu i byłoby ok. W pracy ograniczone możliwości czasowe ( czasem jakaś długa przerwa się znajdzie jak nie ma dyżuru), po pracy wiadomo dzieci, zona dom obowiązki, a człowiek by chciał aby działało.
Screen z klienta. Walczę nie poddaję się, ale idzie to .... powoli.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

A jak sieć jest skonfigurowana - do czego podłączone są urządzenia klientów, jak łączą się z serwerem?
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Internet przychodzi do routera na WAN z Lan tego 4 portowego rutera/AP idzie kabel do serwera na jedną kartę którą nazwałem sobie WAN drugi kabel idzie do swicha chyba 24 portowego i dalej na pracownie. Sprawdzałem też bezpośrednio z kabla z serwera na komputer nie działa więc to nie jest wina swicha, podpinałem też net bezpośrednio do WAN i także nie działało. Karta WAN ustawiona automatycznie (DHCP), LAN ręcznie z adresacją dedykowaną na sieć 192.168.67.1 (taką mam opiskę od kogoś).
Kopia etc już nie przejdzie nie mogę się teraz zalogować do "starego" działającego ubuntu.
Pomysłów powoli brak.
W domku dla zabawy postawiłem Virtualną maszynę i w niej zainstalowałem wg opisu który mam i śmiga.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

karel76 pisze: 12 paź 2022, 14:23 Kopia etc już nie przejdzie nie mogę się teraz zalogować do "starego" działającego ubuntu.
Nie musisz się logować. Możesz dysk wrzucić do kieszeni USB/eSATA. Albo jak masz go wpiętego w jakiś sprzęt to odpal z USB Ubuntu w trybie live i wtedy skopiuj co trzeba z dysku HDD - dysk albo sam się zamontuje, albo trzeba będzie coś kliknąć w menedżerze plików, ewentualnie ręcznie zrobić coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

sudo mount /dev/sda1 /mnt
gdzie /dev/sda1 to partycja z / na dysku HDD.
po tym poleceniu w katalogu /mnt będziesz widział zawartość dysku HDD.

Ten błąd network unreachable to najpewniej wina nie tyle braku połączenia z siecią jako taką, co braku informacji o tym jak zbootować się z PXE - brak jest odpowiedniej odpowiedzi albo z DHCP albo z serwera PXE.
karel76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak też miałem zrobić, ale brakło czasu dziś, odpalę z pena i skopiuje co trzeba, czy wszystko z etc czy polecasz jakieś konkretne katalogi? np network itp. Jutro jak dam rady to sprawdzę.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Jeśli wiesz które katalogi dotyczą LTSP, to skopiuj tylko te - możesz od tego zacząć.
Zakładam, że instalacja na obu systemach (na starym i nowym dysku) jest identyczna, więc podmiana /etc nie powinna narobić szkód. Zwróć uwagę, aby nie zgubić uprawnień do plików oraz symlinków. Być może najlepiej będzie skompresować /etc do archiwum z zachowaniem wszystkich informacji o plikach a potem rozpakować to na drugim systemie. Gdybyś skopiował pliki bezpośrednio na partycję FAT albo NTFS - to utracisz część informacji o plikach.
np.

Kod: Zaznacz cały

tar -cpzf backup.tar.gz /etc/
Najważniejsze pliki to zapewne:
/etc/ltsp/
/etc/dnsmasq.d/
/etc/exports.d/

A spoza /etc to jeszcze to:
/srv/tftp/ltsp

Warto też sprawdzić, czy usługi po prostu działają i nie generują błędów (np. w journalctl)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”