Tworzenie w BIOS dodatkowych dysków po instalacji ubuntu 22.04.1

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
mdt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Tworzenie w BIOS dodatkowych dysków po instalacji ubuntu 22.04.1

Post autor: mdt »

Zainstalowałem ubuntu 22.04.1 w trybie EFI. po instalacji w BIOS oprócz dysku głównego utworzyło się szereg dodatkowych napędów o nazwie "UBUNTU" i EFI OS. na przemian jeden z drugim. Z tych napędów systemu nie uruchomi. Po odłączeniu dysku głównego napędy te pozostają dalej. Wygląda na to że są zapisane w BIOS. Są one niepotrzebne. Resetowanie BIOS również nie powoduje niczego. Napędy dalej tam pozostają. W jaki sposób można ich usunąć i9 jak temu zapobiec aby nie tworzyły się w przyszłości.
tadeusz
MichałM
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Tworzenie w BIOS dodatkowych dysków po instalacji ubuntu 22.04.1

Post autor: MichałM »

Jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi ci nie o BIOS, a o GRUB (domyślnie czarny ekran z białymi napisami, każdy wpis w osobnej linijce, na dole odliczanie, wciśnięcie z klawiatury c lub e powoduje "nowy ekran"). Jeśli mam rację to pewnie poleciało standardowym wykrywaniem systemów i dlatego jest kilka - domyślnie będzie:
  • główny - domyślne ustawienia kernela
  • zaawansowany - pozwala na użycie innego kernela, tryb awaryjny itp.
  • wiersz na EFI
.
No i teraz przechodzimy do ważniejszej kwestii -> ile masz różnych "partycji systemowych". Jeżeli masz tylko Ubuntu, to najbezpieczniejsze jest ... ukrycie ekranu GRUB (pokaże się tylko, jak będzie problem), nie ma wtedy obawy, że coś zepsujesz w konfiguracji (edycja jako root pliku /etc/default/grub i ustawienie wartości:

Kod: Zaznacz cały

GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=0.1
, po zapisaniu zmian w pliku, należy w terminalu wykonać komendę odświeżania gruba

Kod: Zaznacz cały

sudo update-grub
.
Jeżeli masz kilka systemów - np. Ubuntu i Windows, to najprościej zdiagnozować przez otworzenie pliku /boot/grub/grub.cfg (jako dowolny użytkownik, bo będziemy go tylko oglądać). Szukamy tych wpisów, które są według Ciebie zbędne (najlepiej najpierw zrobić sobie zdjęcie ekranu, by było łatwiej, kolejność wpisów w pliku jest taka sama co na ekranie) i widzimy, dlaczego się tam pojawiły (najczęściej plik jest "składany" z kilku części zaczynających się od ### BEGIN /etc/grub.d/(tu jakaś nazwa pliku)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Chodzi raczej o UEFI i wpisy na liście do uruchamiania.
Do edycji przyda się narzędzie efibootmgr
mdt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Post autor: mdt »

Tak tu chodzi wyłącznie o bios. Mam zainstalowane dwa systemy linux w trybie uefi tj. Ubuntu i linuxmint. W bios uprócz dysku twardego widoczne są inne dyski startowe o nazwach które podałem wcześniej a które nie mają żadnego znaczenia a bezustannie mnożą się. Prawdopodobnie przyczyną będzie uefi. Zresztą to jest już nieaktualne bo bios płyty głównej mi wysiadł tak że system nie wystartuje, chyba to było przyczyną. Mam zamiar zmienić płytę główną i od nowa zainstalować systemy, ale już nie jako uefi.
Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”