Optymalizacja systemu okiem laika

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Gorack
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 23.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Optymalizacja systemu okiem laika

Post autor: Gorack »

O czym warto pamiętać podczas konfiguracji Ubuntu? Czy są jakieś "must do" rzeczy? Oczywiście grzebałem trochę sam w temacie i przemknąłem się przez wstęną konfigurację ale zastanawia mnie czy warto jeszcze o czymś pamiętać?
- zainstalowałem Flatpak, Synaptic oraz instalator GDebi
- włączyłem UFW
- zainstalowałem "Preload" oraz TLP
- zainstalowałem Gnome Tweak i rozszerzenia i wizualnie system mnie satysfakcjonuje. Skłaniam się jednak ku niestandardowym motywom, bo trochę mnie razi np. nieprzezroczyste menu aplikacji
- oczyściłem system ze zbędnych programów i gierek
- pocieszyłem się brakiem OneDrive instalując MEGA

System śmiga już prawie miesiąc na laptopie Sony Vaio Fit Multi-flip 13. Wiem, że system pozwala na więcej i brakuje mi kilku opcji z W11 np. opcji dzielenia ekranu czy synchronizacji kont służbowych z pocztą i kalendarzem. Używam BlueMail i połączenie z serwerem Exchange nie stanowiło problemu ale fajnie by było jakby kalendarz synchronizował się z kalendarzem systemowym.
Czy jest jeszcze coś czym mogę zabezpieczyć system? Jakieś oprogramowanie antywirusowe?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Optymalizacja systemu okiem laika

Post autor: kobrawerde »

Nie potrzeba żadnego antywirusa ...jeśli instalujesz programy ze znanych źródeł / repozytoriów.
Jak najlepiej zabezpieczyć system ? zrób kopię zapasową systemu. A najlepiej całego dysku / partycji np. CloneZilla
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”