Może to po prostu jakieś błędy podczas tworzenia ( pierwotnie podczas instalacji systemu ) hasła/ loginu: roota / zwykłego użytkownika może nie zostało utworzone jedno lub drugie lub pominięto wogóle tworzenie w/w i potem był problem z logowaniem ja osobiście nie zalecam pomijanie tego podczas instalacji systemu a usługę autologowania można zawsze uruchomić po instalacji linux-a . Trochę dziwniejsze że samoczynnie nastąpiło usunięcie usługi autologowania.
Moim zdaniem nie będzie problemu jeśli poprawnie ustawimy hasła usera / root-a ! to nawet w przyszłości jeśli autologin zawiedzie to wpisanie hasła załatwi sprawę i można będzie spokojnie przywrócić tą usługę z menu systemowego.
Ps. teraz sobie przypominam iż raz tak miałem właśnie jak wyżej wspomniałem pomijając jakieś loginy / hasła i dając autologin ...a potem były problemy z logowaniem bo także w jakiś dziwny sposób usługa zawiodła

... jeśli nie miałem hasła to myślałem że nie wpisując nic i dając enter zaloguję się bez problemu ale niestety lipa tak więc wniosek jw. ... może "wywalanie" usługi autologin to jakiś niezdrowy lub zdrowy objaw ze strony linux-a żeby wprowadzić hasła loginy do poprawnej pracy systemu ?.
Mając w systemie linux loginy / hasła nigdy usługa autologowania mnie nie zawiodła

Ostatnio zmieniony 02 kwie 2023, 12:33 przez
kobrawerde, łącznie zmieniany 3 razy.