ustawianie jasności ekranu
- ZToniS
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
ustawianie jasności ekranu
Dzień dobry!
Ubuntu 22.04.3, Laptop HP Pavilion g7.
Po ostatniej aktualizacji na 22.04.3 nie mam możliwości ustawienia (zmniejszenia) jasności ekranu.
T górnym prawym rogu, tam gdzie jest też pasek ustawienia głośności, brak paska jasności, a i klawisze funkcyjne nie działają.
Wiem, że mój laptop jest nieco archaiczny, jednak dotychczas działało wszystko znakomicie. Dopiero w ostatniej aktualizacji konstruktor coś spaprał.
Wie ktoś jak toto naprawić?
Pozdrowienia
Toni
Ubuntu 22.04.3, Laptop HP Pavilion g7.
Po ostatniej aktualizacji na 22.04.3 nie mam możliwości ustawienia (zmniejszenia) jasności ekranu.
T górnym prawym rogu, tam gdzie jest też pasek ustawienia głośności, brak paska jasności, a i klawisze funkcyjne nie działają.
Wiem, że mój laptop jest nieco archaiczny, jednak dotychczas działało wszystko znakomicie. Dopiero w ostatniej aktualizacji konstruktor coś spaprał.
Wie ktoś jak toto naprawić?
Pozdrowienia
Toni
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Re: ustawianie jasności ekranu
Pewnie jest to wina jakiś zmian w nowym kernelu ... może jakiś opcje / driverów od twojej karty grafiki ?. Najszybciej
przetestować czy to w/w problem powracając do starego kernela.
Możesz po-testować też inne howto
https://www.debugpoint.com/2-ways-fix-l ... ntu-linux/
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Sprawdź sobie Antix
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- ZToniS
- Piegowaty Guziec
Dziękuję za radę i link.kobrawerde pisze: 09 sie 2023, 18:39 Pewnie jest to wina jakiś zmian w nowym kernelu ... może jakiś opcje / driverów od twojej karty grafiki ?. Najszybciej
Zmianę w GRUB zam i mam zrobioną. Bez tego nie działały klawisze zmieniające jasność. Teraz działały - do ostatniej aktualizacji. Po tym (ostatnia aktualizacja Ubuntu 22.04.3) generalnie przestała działać jakakolwiek metoda zmiany jasności. Też ta w górnym prawym rogu gdzie normalnie jest pasek głośności i pasek jasności ekranu. pasek jasności po prostu zniknął. Pasek głośności jest nadal.
Natomiast podczas bootowania, jak wybiorę opcję "Advanced Options for Ubuntu" i w tym nie pierwszą pozycję bootowania, a trzecią (Ubuntu with Linux 5.19.0- 50-generic) system startuje i wszystko działa poprawnie.
Działało też z drugą pozycją (Ubuntu with Linux 6.2.0-26 generic (recovery mode)), ale coś sknociłem i nie działa.
Dodam, że nie jestem fachurą od Ubuntu i Linuxa. Jestem zwykłym użytkownikiem. No może trochę bardziej zaawansowanym.

Pozdrowienia
ZToniS
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Czyli jak sam doszedłeś system działa OK na kernelu 5.19.0- 50 ... nowsze coś pozmieniały 
Możesz usunąć te nowsze i będzie OK system będzie startował z 5.19.0- 50... jak to zrobić na Ubuntu szukaj w necie.
Ja mam Minta i tu kernele zmienia się troszkę inaczej (prościej) z Menedżera aktualizacji.

Możesz usunąć te nowsze i będzie OK system będzie startował z 5.19.0- 50... jak to zrobić na Ubuntu szukaj w necie.
Ja mam Minta i tu kernele zmienia się troszkę inaczej (prościej) z Menedżera aktualizacji.
- ZToniS
- Piegowaty Guziec
Serdecznie dziękuję za wskazówki i wsparcie.
Po przestudiowaniu sposobu w internecie, odważyłem się wreszcie to zrobić. Tzn. wykasować wadliwe kernele. SYNAPTICEM.
I zadziałało! Niczego nie sknociłem. Człowiek uczy się całe życie...
Jeszcze raz dziękuję i do następnego razu!
Pozdrowienia
ZToniS
Po przestudiowaniu sposobu w internecie, odważyłem się wreszcie to zrobić. Tzn. wykasować wadliwe kernele. SYNAPTICEM.
I zadziałało! Niczego nie sknociłem. Człowiek uczy się całe życie...
Jeszcze raz dziękuję i do następnego razu!
Pozdrowienia
ZToniS
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Ja osobiście też mam ten problem na lapku tzn opcja zmniejszania / zw. jasności ekranu nie działa tak z klawiatury przyciski spec. jak i opcja na panelu i to już od pewnie paru lat oczywiście wina w nowszych jądrach Ubuntu. Po perypetiach z innym bugiem i próbą jego naprawy przez programistę ubuntu przez ok 1.5 roku dałem sobie spokój ze zgłaszaniem niezbyt kluczowych błędów w systemie... zresztą można temu zaradzić np. programem z ppa
ppa:apandada1/brightness-controller
Podanym w linku wyżej ale powiem iż korzystając z innego programu do redukcji tzw niebieskiego koloru wyświetlacza wraz z porą dnia żeby uniknąć efektu np. braku snu itd już nie jest mi potrzebna opcja regulacji jasności ekranu. Program Radshift można powiedzieć robi to automatycznie i np. wieczorem ekran sam się jakby przyciemnia redukując odpowiednie kolory i nie jest to męczące dla oczu. Trzeba tylko podać w ustawieniach swoje dane geolokalizacyjne ( mieć dostęp do internetu) i już ...a nawet jeśli opcje standardowe nam nie odpowiadają to ustawić to według własnych upodobań tak że polecam wypróbować
ppa:apandada1/brightness-controller
Podanym w linku wyżej ale powiem iż korzystając z innego programu do redukcji tzw niebieskiego koloru wyświetlacza wraz z porą dnia żeby uniknąć efektu np. braku snu itd już nie jest mi potrzebna opcja regulacji jasności ekranu. Program Radshift można powiedzieć robi to automatycznie i np. wieczorem ekran sam się jakby przyciemnia redukując odpowiednie kolory i nie jest to męczące dla oczu. Trzeba tylko podać w ustawieniach swoje dane geolokalizacyjne ( mieć dostęp do internetu) i już ...a nawet jeśli opcje standardowe nam nie odpowiadają to ustawić to według własnych upodobań tak że polecam wypróbować