Zabawa z bluetooth - połączenie słuchawek z bardzo starym donglem BT na usb

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Legiongeth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64

Zabawa z bluetooth - połączenie słuchawek z bardzo starym donglem BT na usb

Post autor: Legiongeth »

Hej wam. To znów ja :twisted:

Z góry sorka jeśli nie ten dział co trzeba, ale już oczopląsu dostaję :pt36: Tyma razem przychodzę z innym dziwnym problemem, a mianowicie kupiłem sobie niedawno słuchaweczki bluetooth Tracer Stillo. Budżetowa zabawka, którą kupiłem z promocji bo w cenie regularnej to nieopłacalny raczej interes ze względu chociażby na działanie samego blutooth, które zakłóca byle ścianka. Ten właśnie sprzęt chciałem sparować z Asusem, z którym ostatnio miałem problem jeśli chodzi o sterowniki tj. Asus K70Ic, obecnie w dalszym ciągu zainstalowany Mint z Cinnamonem. I tu zaczyna się zabawa, bo laptop nie posiada karty bluetooth, natomiast znalazłem jakiegoś starego dziada pod USB. Karta jest naprawdę wiekowa, kupowana jeszcze przez mojego brata na długo przed tym nim kupiłem Asusa. Jaki model, no cóż... Cinnamon wypluł mi takie coś:

Bluetooth:
Device-1: Broadcom BCM2045 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 2-1:2
chip-ID: 0a5c:2101
Report: hciconfig ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter> bt-v: 1.2 lmp-v: 2.0
sub-v: 430e

Z tego co widzę to info o sterowniku, ale czy jest tam gdzieś jakiś namiar na urządzenie to nie wiem. Na samej karcie mam tylko napis: AIR LIVE i że kompatybilny z USB 2.0. Na odwrocie mam jeszcze nr modelu: BT-202USB a poniżej seria: BT202R8011824. Z samą kartą (przynajmniej na pozór) mimo, że pamięta moje czasy przed maturalne problemu nie ma. Po wpięciu do USB system ją wykrył od razu i zapytał czy ma ją automatycznie uruchamiać. Problemy pojawiły się dalej. Blueman nie widział słuchawek. Mogłem sobie odświeżać długo i namiętnie a lista wciąż pozostawała pusta. Oczywiście wziąłem pod uwagę, że lipa może być ze słuchawkami i wykorzystałem do sprawdzenia tego swojego smartfona tj. Xiaomi Redmi Note 8t i efekt był dokładnie ten sam. Zero odzewu. Skorzystałem więc z takiego oto poradnika:

https://computingforgeeks.com/connect-t ... -terminal/

I teraz to dopiero zaczęły się jazdy figurowe na lodzie :lol: Po zainstalowaniu komponentów (które przeszły proces wzorowo) okazało się, że wszystko jest odblokowane i generalnie git. Więc wszedłem w powłokę bluetoothctl i w czasie skanowania słuchawki odnalazły się nie tylko w terminalu, ale również w blumanie. No cud, tylko nie dało się sparować ich ani tu ani tu :shock: W obu przypadkach występował jakiś bliżej nieokreślony problem, a powłoka bluetoothctl się zawiesiła i nie chciała już w ogóle skanować sypiąc błędami. Więc uruchomiłem ponownie komputer i magia, blueman z miejsca rozpoznaje słuchawki i nawet chce z nimi łączyć tylko, że wypluwa prośbę o PIN :lol: Wszystko ładnie pięknie, tylko w instrukcji tych słuchawek nie mam żadnego pinu podanego (co swoją drogą też jest dziwne), a powłoka blutoothctl skanować skanuje, ale jak chcę sparować słuchawki to nagle przestaje je widzieć i po zabawie. Próbowałem kolejnego testu na smartfonie by sprawdzić czy usługa bluetooth w ogóle jakoś poprawnie działa, ale smartfona jak nie widział tak nie widzi. Widzi za to jakiegoś Huaweia Y5, którego u mnie w domu bynajmniej nie ma :-D Brat kiedyś miał jakiegoś, ale obecnie znajduje się on jakieś 4 km ode mnie :lol: Przyszło mi oczywiście do głowy, że może to być błąd rozpoznania i Xiaomi dostał etykietę Huawei ale kiedy bluetooth w Xiaomi wyłączam to Huawei dalej jest wyświetlany na liście więc to nie to :razz: No i jako, że wyczerpała mi się już pula pomysłów to przybywam po radę :boat:

Za wszelkie pomysły z góry śliczne dziękasy :-D
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Re: Zabawa z bluetooth

Post autor: kobrawerde »

W twoim przypadku możesz mieć spory problem i nie wiem czy nie najprościej kupić jakiś sprawdzony na Ubuntu -nowy dongle usb bluetooth. Bo np. jeśli ktoś poda że winą jest kernel i nowszy załatwi sprawę to w twoim przypadku stracisz poprawnie działające drivery Nvidii bo te z ppa działają tylko do kernela 5.17.xxx wyżej już nie :-)
Szukaj info w necie o : linux / Ubuntu i bluetooth : Broadcom BCM2045 oraz info : 0a5c:2101 może coś znajdziesz ?
Ja też mam redmi 8 bez T i starego lapka samsunga ze zintegrowaną równie starą kartą bluetooth :-) ... także nie mogę się poprawnie połączyć sparować w/w urządzenia. Pewnie wina tkwi w nowszym bluetooth bo np. redmi note szybko łączy się z urządzeniem ( audio hifi ) opartym o blue.v.5 ...a samsung jak wspomniałem to staroć.
ps. udało mi się sparować w/w ale sama procedura jest naprawdę niestabilna i nieprzewidywalna raz połączy raz nie + dodatkowo na początku nie znajdowało mi urządzenia blue PC / lapka na redmi ! na lapku wykrywało redmi :razz: ...czarna magia
czasem musiałem zrestartować blue dla eksperymentów i testów

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/bluetooth restart
kilka razy potwierdzałem parowanie na redmi note i lipa niepowodzenie zmieniało tylko nr parowania ...dopiero za chyba 6 - 9 razem zaskoczyło i potwierdziło także parowanie na lapku :-) tak więc jest to możliwe ale uciążliwa procedura pewnie jak wspomniałem różnica pokoleń bluetooth pewnie jak ktoś by był niecierpliwy to już dawno by zrezygnował z łączenia :mrgreen: . Może lpiej będzie gdy już ustawienia będą zapisane na stałe na obu urządzeniach :-)
Potwierdzam teraz działa to już poprawnie po restarcie lapka i redmi połączenie wykonuje się szybko.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2023, 19:19 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 4 razy.
Legiongeth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Zabawa z bluetooth

Coś w tym jest 🤔 Xiaomi mi dobrze łączy ze słuchawkami, a te podobno mają bluetooth 5.0 😅 No ale działa jak działa, karta z kolei zapewne jakieś początki tej technologii 😄 Dla mnie w ogóle pozytywny szok, że działa na większości pingwinkach (przynajmniej jakiś czas temu jeszcze tak było, wybitnie rzadko z niej korzystam i głównie właśnie na Asusie i zwykle działała poprawnie). Możliwe, że faktycznie jak nawet coś się uda to będzie niestabilne 😅 No ale jak to się mówi próbować zawsze warto 😉 Przy okazji przypomniałeś mi o wersji jądra. Muszę tego pilnować bo jak pójdzie aktualizacja to mogę mieć niezłe zdziwko 😅 Dzięki za pakiet informacji, zobaczę co uda mi się jeszcze wydłubać 🍻
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Zabawa z bluetooth - połączenie słuchawek z bardzo starym donglem BT na usb

Post autor: mario_7 »

A pin 0000 sprawdziłeś? To często domyślny pin dla takich urządzeń.
Legiongeth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak. Sprawdzałem 0000 i 1234 i nic to nie dało 😅
Legiongeth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

--Update--
Problem pozostał nierozwiązany, zainstalowałem jednak zamiast Minta Zorin i w sumie to już nie kojarzę czy korzystają z tych samych rozwiązań co do bluetooth ale na Zorinie działa wszystko jak trzeba 😅 Toteż prawdopodobnie pochodzi on dłużej na tym lapie 😄
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Bo Zorin ma stary Kernel.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Legiongeth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Całkiem możliwe, że to może być powód dlaczego akurat na nim działa, ale biorąc pod uwagę grafę, którą muszę z ppa instalować to chyba nie ma sensu pakować się na nowsze jądra. Dział to stabilnie więc przy takim staruszku chyba lepiej to póki co trzymać. To i tak jest na chwilę obecną taki komp zapasowy można by rzec więc do podstawowych rzeczy Zorin ogarnie, a jak wsparcie straci to trzeba będzie wtedy zacząć się martwić 😅 W końcu Zorin też wiecznie na starym kernelu nie będzie 😅 Także chwilo trwaj 😁
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Ja na Mint-cie jadę na kernel-ach z serii 5.15.xx i jest OK ...ale chyba twórca driverów nVidia 340.108 (własnościowych) instalowanych z repo ppa : kelebek333 zrobił poprawki dla nowszych kerneli czyli pewnie i pod kernel-e z wersji 6.x.x powinny zadziałać choć ja tego nie sprawdzałem :razz:
Ostatnia wersja sterowników (i aktywności twórcy Butterfly) jest z 2023-08-03 więc stosunkowo niedawno :mrgreen:
https://launchpad.net/~kelebek333/+arch ... dia-legacy
i dodatkowe podpowiedzi odnośnie poprawnej konfiguracji pliku xorg.conf lub instalacja automatyczna w/w instrukcji :

Kod: Zaznacz cały

sudo apt install xorg-modulepath-fix
Legiongeth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za info :) Będę miał na uwadze. Tak swoją drogą to słyszałem, że nowy Zorin wyszedł, a ja mam jeszcze tego poprzedniego więc siłą rzeczy dobrze by było chociaż jego odświeżyć, ale na razie przekładam to na dalszy plan bo jak już wspomniałem to dodatkowy komp obecnie więc jak nie mam nic pilnego to będzie czekał 😅 Teraz planuję zainstalować sobie jakieś fajne distro na głównym kompie bo po ostatniej awarii Windowsa to chciałem sobie włosy z głowy rwać 🤣I podjąłem męską decyzję by na każdym kompie głównym systemem był Linux 😁 Tylko musze najpierw sporo rzeczy ogarnąć nim zaprowadzę takie porządki więc pewnie sporo wody w Wiśle upłynie nim zrealizuje swoje plany 😏
Legiongeth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Siemanko Mordeczki miłe 😁

Znów mam bardzo podobny problem tylko tym razem z innymi słuchawkami i tym razem jest jeszcze ciekwaiej 😅
Problem dotyczy słuchawek Edifier W800BT Plus. Słuchaweczki zakupiłem do takiego można by rzec multi sprzętowego wykorzystania. Na Xiaomi działają rewelka jak należy. Problem jednak oczywiście z naszym uroczym Pingwinkiem 😅 Parowanie na MSI gdzie mam Minta powiodło się bez zająknięcia tylko, że na tym koniec powodzeń 🤣 Miomo, że w blumanie wszystko jest cacy to mam wrażenie, że Mint nie rozpoznaje urządzenia. Nie tylko dlatego, że puszcza dźwięk przez głośniki, ale w mikserze niema nawet innej opcji jak tylko nalogowy duplex i HDMI (podłączony mam monitor zewnętrzny przez adapter). Jak bym się tym nie bawił tak i tak nie działa 😔 Szczegóły wyglądają następująco:

Address: 64:68:76:D3:D7:C8
AddressType: public
Name: EDIFIER BLE
Alias: EDIFIER BLE
Class: 0x000000
Apearance: 0x0000
Icon: blueman
Paired: tak
Trusted: tak
Blocked: nie
LegacyPairing: nie
Connected: nie
UUIDs: 00001100-d102-11e1-9b23-00025b00a5a5 Własnościowy
00001800-0000-1000-8000-00805f9b34fb Ogólny dostęp
00001801-0000-1000-8000-00805f9b34fb Ogólny atrybut
00001802-0000-1000-8000-00805f9b34fb Natychmiastowe ostrzeżenie
00001803-0000-1000-8000-00805f9b34fb Utrata łącza
00001804-0000-1000-8000-00805f9b34fb Moc Tx
0000180f-0000-1000-8000-00805f9b34fb Serwis akumulatorów
0000fe2c-0000-1000-8000-00805f9b34fb Niezidenyfikowany
48091601-1a48-11e9-ab14-d663bd873d93 Własnościowy
Adapter: /org/bluez/hci0

Wersja blueman to 2.3.5.
Na Asusie jest jeszcze ciekawiej. Tam mam Zorina obecnie cały czas i wersja blueman to: 2.1.2 Bez problemu działają tam te słuchawki Tracera, ale Edifiera już nie wykrywa 🤣 Totalnie 🤣 Poaktualizowałem co się dało, ale cały czas Edifier niewidoczny dla Asusa, a MSI z kolei nie wie co ma z nim robić 😅 Na obu lapkach środowisko XFCE

------------------
Mały update

Na Asusie już działa 🤣 Sam nie wiem jak to ogarnąłem. Tymbardziej, że zachciało mu się pytania o PIN, ale standardowe 4 zera ogarnęły 🤣 Natomiast nadal nie wiem czemu Mint łączyć nie chce 😅
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Legiongeth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękóweczka 🙂 Udało się ogarnąć po wielkich trudach 😅 W ogóle jakieś pajacowanie na tym Mincie mam bo wykrywa mi 2 urządzenia teraz z czego te drugie już działa jak powinno 😁 Żeby się bardziej zemścić to film "testowy" przywitał mnie takim grzmotnięciem po słuchawkach, że aż uszy zabolały 🤣

---------
Legacypairing oznacza jakiś stary sterownik? 😅 Właściwie to mnie to teraz zaciekawiło bo na Asusie mam tam, że TAK, a tu cały czas NIE 😅 Pozostałe parametry mniej więcej się zgadzają 😅
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”