Hej wam. To znów ja
Z góry sorka jeśli nie ten dział co trzeba, ale już oczopląsu dostaję

Tyma razem przychodzę z innym dziwnym problemem, a mianowicie kupiłem sobie niedawno słuchaweczki bluetooth Tracer Stillo. Budżetowa zabawka, którą kupiłem z promocji bo w cenie regularnej to nieopłacalny raczej interes ze względu chociażby na działanie samego blutooth, które zakłóca byle ścianka. Ten właśnie sprzęt chciałem sparować z Asusem, z którym ostatnio miałem problem jeśli chodzi o sterowniki tj. Asus K70Ic, obecnie w dalszym ciągu zainstalowany Mint z Cinnamonem. I tu zaczyna się zabawa, bo laptop nie posiada karty bluetooth, natomiast znalazłem jakiegoś starego dziada pod USB. Karta jest naprawdę wiekowa, kupowana jeszcze przez mojego brata na długo przed tym nim kupiłem Asusa. Jaki model, no cóż... Cinnamon wypluł mi takie coś:
Bluetooth:
Device-1: Broadcom BCM2045 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 2-1:2
chip-ID: 0a5c:2101
Report: hciconfig ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter> bt-v: 1.2 lmp-v: 2.0
sub-v: 430e
Z tego co widzę to info o sterowniku, ale czy jest tam gdzieś jakiś namiar na urządzenie to nie wiem. Na samej karcie mam tylko napis: AIR LIVE i że kompatybilny z USB 2.0. Na odwrocie mam jeszcze nr modelu: BT-202USB a poniżej seria: BT202R8011824. Z samą kartą (przynajmniej na pozór) mimo, że pamięta moje czasy przed maturalne problemu nie ma. Po wpięciu do USB system ją wykrył od razu i zapytał czy ma ją automatycznie uruchamiać. Problemy pojawiły się dalej. Blueman nie widział słuchawek. Mogłem sobie odświeżać długo i namiętnie a lista wciąż pozostawała pusta. Oczywiście wziąłem pod uwagę, że lipa może być ze słuchawkami i wykorzystałem do sprawdzenia tego swojego smartfona tj. Xiaomi Redmi Note 8t i efekt był dokładnie ten sam. Zero odzewu. Skorzystałem więc z takiego oto poradnika:
https://computingforgeeks.com/connect-t ... -terminal/
I teraz to dopiero zaczęły się jazdy figurowe na lodzie

Po zainstalowaniu komponentów (które przeszły proces wzorowo) okazało się, że wszystko jest odblokowane i generalnie git. Więc wszedłem w powłokę bluetoothctl i w czasie skanowania słuchawki odnalazły się nie tylko w terminalu, ale również w blumanie. No cud, tylko nie dało się sparować ich ani tu ani tu

W obu przypadkach występował jakiś bliżej nieokreślony problem, a powłoka bluetoothctl się zawiesiła i nie chciała już w ogóle skanować sypiąc błędami. Więc uruchomiłem ponownie komputer i magia, blueman z miejsca rozpoznaje słuchawki i nawet chce z nimi łączyć tylko, że wypluwa prośbę o PIN

Wszystko ładnie pięknie, tylko w instrukcji tych słuchawek nie mam żadnego pinu podanego (co swoją drogą też jest dziwne), a powłoka blutoothctl skanować skanuje, ale jak chcę sparować słuchawki to nagle przestaje je widzieć i po zabawie. Próbowałem kolejnego testu na smartfonie by sprawdzić czy usługa bluetooth w ogóle jakoś poprawnie działa, ale smartfona jak nie widział tak nie widzi. Widzi za to jakiegoś Huaweia Y5, którego u mnie w domu bynajmniej nie ma

Brat kiedyś miał jakiegoś, ale obecnie znajduje się on jakieś 4 km ode mnie

Przyszło mi oczywiście do głowy, że może to być błąd rozpoznania i Xiaomi dostał etykietę Huawei ale kiedy bluetooth w Xiaomi wyłączam to Huawei dalej jest wyświetlany na liście więc to nie to

No i jako, że wyczerpała mi się już pula pomysłów to przybywam po radę
Za wszelkie pomysły z góry śliczne dziękasy