PlayOnLinux

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Chemas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04

PlayOnLinux

Post autor: Chemas »

Hejka, jestem świerzak i na forum i w Ubuntu. :)
Nie wiedziałem, gdzie ten problem wrzucić, więc wrzuciłem do grafiki, bo mam podejrzenia, że to właśnie związane jest ze środowiskiem graficznym.
Ale do meritum.
Zainstalowałem sobie na Ubuntu PlayOnLinux, a tylko w celu pogrania sobie w stare gierki, w które grywałem jeszcze na Windowsie. Wszystko działało doskonale, po uruchomieniu gierki listy na PlayOnLInux gra wskakiwała we właściwą rozdzielczość graficzną (tak ja to rozumiem). W którymś jednak momencie gra się zawiesiła. Już raz miałem taki problem i wystarczyło ALT F4. Nie wiem dlaczego wcisnąłem odruchowo CTR ALT DEL. No i nic. Musiałem na chama system zresetować. I teraz gra nie otwiera się w pełnym oknie, tylko małym i nie idzie powiększyć. Nie ma możliwości maksymalizacji okna, nie ma również możliwości ręcznego powiększania.
Ktoś ma jakiś pomysł, o co chodzi?
Mam:
Ubuntu 18.04.06 LTS. 32 bitowy
Gra jest uruchamiana z płytki.

Pozdrawiam :)
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: PlayOnLinux

Post autor: Rgl »

Czasami działa alt+enter.
Chemas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No okej, ale co zrobić, by wrócić do poprzedniej sytuacji?
Chemas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ALT ENTER nie działa, czy nikt nie jest w stanie mi coś poradzić.
Prawdopodobnie będę musiał na nowo wszystko zainstalować, ale raz że szkoda mi mapy, a dwa, żew nie wiem czy będzie działać w porządku. Może to jakiś problem z winem, bo też przy okazji próbowałem instalować.
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Czy w ustawieniach Grafiki wine dla tej gry masz ustawione "Emuluj wirtualny pulpit"? Jeżeli tak to spróbuj to wyłączyć.
EDIT:
Nie wiemy nawet o jaką grę chodzi. Może to też być wina ustawień gry - po awaryjnym wyłączeniu przestawiło się na bezpieczne uruchamianie w okienku
Chemas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Moja wielka wina, przepraszam was. Oczywiście powinienem napisać jaka gra. Jest to Railroad Tycoon II, jak już pisałem z płytki CD. Oczywiście PlayOnLinux utworzył wirtualny dysk i tam jest gra zainstalowana.
Co do Wine nie wiem, bo tu właśnie jest problem. Ja w ogóle najpierw chciałem zainstalować Wine, ale coś nie szło. Niby się zainstalował, ale dostępu do ustawień nie mam, albo za głupi jestem i nie wiem jak to znaleźć. :-)
Dopiero później doszedłem do wniosku, że dobrą opcją będzie PlayOnLinux.
Muszę poszperać. z tą emulacją.
Tak czy siak, bardzo dziękuję za zainteresowanie problemem.
Pozdrawiam :-)

P.S. Właśnie spróbowałem i znowu mam komunikat, że nie można zainstalować pakietu Wine. Jednakże mam IrfanView i Photoscape, które niby działają przez Wine i działają. Głupi już jestem.
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

W PlayOnLinux wybierz Konfiguruj zaznacz środowisko w którym zainstalowana jest gra masz tam ikonkę skonfiguruj wine. Powinny się uruchomić ustawienia dla tego środowiska. Tam w zakładce grafika powinna być opcja Emuluj wirtualny pulpit.
Powinna być niezaznaczona. Nie mam tej gry więc nie mogę sprawdzić jak działa u mnie.
Co do Wine to PlayOnLinux umożliwia instalowanie różnych wersji wine, niekoniecznie tej systemowej i możesz sobie wybrać dla każdego programu taką z którą będzie działał najlepiej.
Chemas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wielkie sorki, że się tyle czasu nie odzywałem, ale nie miałem dostępu do netu.
Moje działania w konfiguracji nic nie dały, więc po prostu skopiowałem scenariusz, usunąłem grę z PlayOnLinux i zainstalowałem na nowo i działa normalnie w trybie pełnym :)
Czasami takie rozwiązania są najprostsze. Nie wiem czy to wina tylko RT2, czy PlayOnLinux, bo innych gier am na razie nie mam.
Myślałem, że będę musiał w ogóle wyrzucić Play i zainstalować na nowo, ale nie trzeba było.
W każdym razie wielkie dzięki za zainteresowanie problemem.

To przy okazji PlayOnLinux mam jeszcze taką kwestię. Nie mogę tak zrobić, żeby Play był na stałe w pasku bocznym, chociaż co ciekawe jest tam IrfanView, który przecież też korzysta z wime i PhotoScape.
Za każdym uruchomieniem systemu muszę uruchamiać "Wyświetla programy" i tam uruchamiać Play i dopiero wtedy wskakuje na pasek boczny. Próbowałem coś kombinować, ale pewnie coś robię nie tak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”