instalacja MS office 2013 pro przez winetricks

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
Awatar użytkownika
szm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME

instalacja MS office 2013 pro przez winetricks

Post autor: szm »

Cześć jak w temacie, mam problem z instalacją office 2013. w winetricks

chgpt twierdzi: Wyjaśnienie błędów:

Kod błędu 1603: Jest to powszechny błąd w instalacjach Windows, który oznacza, że instalator napotkał problem, zwykle związany z brakiem dostępu do katalogu, problemami z uprawnieniami lub konfliktami z poprzednimi instalacjami.
Niezgodność z wyjątkiem 0xe06d7363: To zazwyczaj oznacza problem z obsługą instalacji przez Wine, np. brakujące lub niepoprawne biblioteki systemowe.
Ostrzeżenie o Wine 43581: Jest to wewnętrzny błąd Wine związany z przetwarzaniem wyrażeń regularnych, który może wpływać na proces instalacji.

W rozwiązaniu proponuje m.in. wejście w tryb administratora, ale czy nie namiesza mi to z miejscem instalacji, że będzie to na katalogu root?

Kod: Zaznacz cały

szymon@szm-Z170-D3H:~$ winetricks
Executing cd /usr/bin
Using winetricks 20240105 - sha256sum: 17da748ce874adb2ee9fed79d2550c0c58e57d5969cc779a8779301350625c55 with wine-9.0 (Ubuntu 9.0~repack-4build3) and WINEARCH=win32
winetricks GUI enabled, using zenity 4.0.1
Executing w_do_call office2013pro
Executing load_office2013pro 
Executing wine winecfg -v win7
------------------------------------------------------
warning: Running /usr/bin/wineserver -w. This will hang until all wine processes in prefix=/home/szymon/.wine terminate
Executing w_do_call corefonts
corefonts already installed, skipping
Executing w_do_call tahoma
tahoma already installed, skipping
Executing w_do_call riched20
riched20 already installed, skipping
warning: Obchodzenie błędu w wine 43581 -- Wine has problems parsing some regex strings during installation
Executing w_do_call msxml6
msxml6 already installed, skipping
Executing wine C:\windows\regedit.exe /home/szymon/.wine/dosdevices/c:/windows/temp/unset_type_cdrom.reg
Executing rmdir /home/szymon/winetricks-iso
Running mkdir -p /home/szymon/winetricks-iso
Running fuseiso /home/szymon/.cache/winetricks/office2013pro/OFFICE15.iso /home/szymon/winetricks-iso
Mounting as drive i:
Executing wine C:\windows\regedit.exe /home/szymon/.wine/dosdevices/c:/windows/temp/set_type_cdrom.reg
Executing wine i:setup.exe
wine: Unhandled exception 0xe06d7363 in thread 5c8 at address 7B662597 (thread 05c8), starting debugger...
0144:err:msi:ITERATE_Actions Execution halted, action L"ArpWrite" returned 1603
0144:err:msi:free_package_structures failed to delete L"C:\\users\\szymon\\Temp\\msibe86.tmp" (5)
warning: Informacja: poelcenie wine i:setup.exe zwróciło status 172. Przerywam.
szymon@szm-Z170-D3H:~$ 
Awatar użytkownika
szm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: instalacja MS office 2013 pro przez winetricks

Post autor: szm »

Dałem sobie radę ściągając wersję ms office 2013 32bit retail z tej strony https://link.winiso.pl/out/JOaHEF6vPe.file oraz uruchamiając playonlinux i tam wybierając instalację. Skrypty mi się nie ładowały poprzednio i tak szczerze nie wiem co zmieniłem w ponownej instalacji playonlinux, że tym razem się załadowały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”