laptop nie włącza się po aktualizacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
pollyanna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

laptop nie włącza się po aktualizacji

Post autor: pollyanna »

Cześć wszystkim,

Dziś postanowiłam W KOŃCU zaktualizować system (miałam ubuntu 22.04), najpierw zrobilam wszystkie aktualizacje, potem system zaproponował mi aktualizacje do 24.04, wszystko szlo jak z płatka, system wymagał ponownego uruchomienia, wyraziłam zgodę. Niestety do ponownego uruchomienia nie doszło, a gdy sama włączam laptopa, to pokazuje się tylko na kilka sekund sam początek ekranu startowego (nazwa laptopa) oraz błędy (na zdjęciu).
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo totalnie nie wiem, co z tym zrobić, a laptop, choć stary (8letni asus zenbook) działał do tej pory bez żadnego najmniejszego problemu i nie byłam nawet przygotowana na to, że coś pójdzie nie tak (nie mam kopii danych).

Liczę na Waszą pomoc 🙏🤝
Załączniki
image.jpg
(1.99 MiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: laptop nie włącza się po aktualizacji

Post autor: kobrawerde »

Spróbuj wyłączyć w BIOS-ie opcję : secure boot ... i zresetować wszystkie klucze jeśli takowe są ( ale ja z ty bym się wstrzymał bo można jeszcze bardziej sobie zaszkodzić .... info post niżej )
Ostatnio zmieniony 31 sty 2025, 17:15 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 2 razy.
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Błędy typu:

Kod: Zaznacz cały

Could not create MokListRT: Out of Resources
Could not create MokListXRT: Out of Resources
świadczą prawdopodobnie o tym, ze brakło pamięci UEFI NVRAM dla kluczy związanych z Secure Boot.
Więcej o tym tutaj: https://askubuntu.com/questions/1401737 ... art-at-all
Są tam też porady jak sobie z tym poradzić.
Najprostsza to wyłączyć Secure Boot - oczywiście system wtedy będzie mniej bezpieczny, ale przynajmniej powinien się uruchomić.
Kolejne to zwolnić miejsce w NVRAM - tutaj nie znalazłem jednoznacznej porady - jedni piszą, że w ustawieniach Security w BIOS/UEFI (zazwyczaj dostęp poprzez wciśnięcie F2 lub F12 podczas uruchamiania) widzą opcję do wyczyszczenia wpisów MOK, inni piszą, że taka opcja jest w Boot Menu (wciśnięcie Esc podczas uruchamiania), inni pisali o factory reset (przywrócenie ustawień fabrycznych), jeszcze inni o przywracaniu kluczy fabrycznych.
Przywracanie ustawień/kluczy fabrycznych może wywołać konieczność odzyskiwania systemu (aby w Secure Boot ponownie go zarejestrowało prawidłowo).
Jeśli w UEFI są jakieś stare wpisy do uruchamiania systemów, których już nie ma, to pewnie też warto je usunąć.

Dokładnej porady nie dam, bo nie miałem styczności z tym konkretnym problemem. Radziłbym ostrożnie podejść do tematu, aby nie "zepsuć" sobie bardziej dostępu do systemu.
Proponuję zacząć od wyłączenia Secure Boot - może chociaż uda się kopię plików zrobić. Potem mając kopię można odważniej eksperymentować z poradami jak to finalnie naprawić.
pollyanna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: pollyanna »

Dzięki za odpowiedzi! Udało mi się uruchomić system po wyłączeniu secure boot. Wszystko działa póki co, będę kombinować, co dalej z tym fantem zrobić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”