Powiązanie twarde
Powiązanie twarde
Powiedzcie mi znawcy tematu czy możliwe jest wykonanie powiązania twardego pomiedzy plikami na dwóch różnych, fizycznych dyskach. Chodzi mi o sytuacje, że piszę coś w pliku libre writer na jednym dysku ssd a dowiazanie twarde nadpisuje mi ten, ważny dla mnie plik na innym dysku ssd. Dodam, że dwa dodatkowe dyski, oprócz dysku sysyemowego, sformatowalem na początku jako fat32, choć nie wiem czy to ma w tym przypadku jakieś znaczenie. Tak jak w obrebie jednego dysku robię te powiazania twarde bez problemu, tak z dysku na dysk mi nie wychodzi. Czy to w ogóle możliwe? MC wyświetla przy tym blad 13. No ja wiem ze dopiero zaczynam sie uczyc.
Re: Powiązanie twarde
Oczywiście dyski uprzdnio podmontowuję
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: ARM
FAT32 nie wspiera tworzenia dowiązań symbolicznych ani twardych.
Dzięki za odpowiedź. Sformatowalem dyski ze swoimi danymi celowo pod fat32 bo wyczytalem, ze tak sformatowany dysk można czytać każdym systemem operacyjnym. Myślałem o awaryjnym kopiowaniu danych z dysku na dowolny komputer. W sumie nie wiem czy ma to sens?. Dowiązania nie są dla mnie niczym bardzo ważnym. Poradzę sobie bez skrótów. Oczywiście dysk systemowy jest sformatowany pod ext4 ale tam nie trzymam moich ważnych danych
Przy okazji pozwolę sobie zapytac czy jak wyjmę z pc ssd (u mnie to bardzo proste, sanki na zatrzaski i klapa z klamką, bez srubek) i podłączę go do przejsciówki która za kilkanaście zeta można kupić, co z jednej strony ma gniazdo dla dysków ssd a z drugiej zwykle usb to taki dysk podłaczont do innego kompa bedzie się zachowywał jak pendrive? Bo na to licze
- emstrang
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Zdarza mi się podpinać dyski SATA pod USB, uruchamiają się.