Bluemail ze snapa zepsuł mi Gnome

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
atomas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Bluemail ze snapa zepsuł mi Gnome

Post autor: atomas »

witajcie,

Bardzo lubię tego klienta email, mam go na swoim smartfonie od kilku lat i kiedy zobaczyłem  że jest wersja Desktop, to spróbowałem ją zainstalować mimo że była ze Snapa. Niestety po zainstalowaniu blumaila wykrzaczył się cały gnom zalogowanie ponowne pomogło ale nie można zrestartować powłoki, pisze że coś poszło nie tak. Próbowałem już wszystkiego co mi podpowiedział chat GPT i Microsoft copilot, reinstalowałem gnoma X11 keyrings i Bóg wie co jeszcze, w logach nic nie widzę a zauważyłem że w ustawieniach gnom w sekcji pulpit Ubuntu nie ma opcji, tylko komunikat że coś poszło nie tak i prosi o zgłoszenie błędu na Launchpad.
Innym objawem jest fakt że pierwsze uruchomienie terminala po restarcie systemu się nie udaje Dopiero gdy uruchomię inne programy lub kilka razy spróbuję uruchomić terminal działa.

Pomóżcie system działał bardzo dobrze i nie chciałbym musieć przeinstalowywać. Co mogę zrobić?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Re: Bluemail ze snapa zepsuł mi Gnome

Post autor: mario_7 »

Za mało konkretów... Nie wiadomo jakie komunikaty, kiedy, brak logów...
Co i kiedy się pojawia? Jakie komunikaty?
Pokaż logi, zwłaszcza journalctl (końcówkę - gdzie pewnie pojawiają się logi z GNOME lub tego BlueMail), w dmesg też może być coś pomocnego.
atomas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Re: Bluemail ze snapa zepsuł mi Gnome [SOLVED]

Post autor: atomas »

w logach nic nie było, żadnego błędu, natomiast jak dziś zrobiłem

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade
zepsuło się tak, że w ogóle nie pojawiał się ekran logowania, tylko krótki komunikat "Coś się nie powiodło" i smutna buźka.
uruchomiłem ubuntu w trybie recovery mode i wykonałem polecenia w terminalu:

sudo apt install --reinstall ubuntu-desktop gdm3

sudo dpkg-reconfigure gdm3

sudo reboot
mogłoby być nawet bez sudo, bo po wybraniu opcji przejścia do wiersza poleceń jest się od razu zalogowanym jako root

po restarcie system wstaje i możliwy jest restart powłoki GNOME jak przed awarią
może to komuś pomoże

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”