utrata trybu graficznego

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Andbel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

utrata trybu graficznego

Post autor: Andbel »

Kilka miesięcy temu coś się zacięło w systemie (u20.04). Po restarcie okazał się, że zalogowanie jest niemożliwe. Po wybraniu użytkownika i wpisaniu hasła ponownie pojawiał sie ekran logowania tak jakby hasło było błędne. Zacząłem używać dotąd bezczynnego windowsa zainstalowanego kiedyś przed Ubuntu, ale poziom mej frustracji wskutek kontaktu z win 10 wzrósł na tyle, że mam go już dość. Co jeszcze bardziej problematyczne zaistniała potrzeba dostania się do danych dostępnych z jednego z linuksowych programów. Gdy ostatnio ponownie spróbowałem uruchomić ubuntu ekran logowania nawet się nie pojawił i system uruchomił sie w trybie tekstowym. Nie używałem windowsa przez ostatnich 10 lat ale w linuksie funkcjonują jedynie jako użytkownik. Z wiersza poleceń pamiętałem tylko startX z czasów gdy używałem cdlinux.pl (nie zadziałało ;) )Podczas uruchamiania parę wierszy wyświetliło się na czerwono, ale nie zdążyłem zauważyć co to.
Spróbowałem trybu ratunkowego i naprawy pakietów. Okazało się, że "nie ma takiego pliku ani katalogu" jak /etc/default/rcS. Wypluł kilka wierszy dotyczących biblioteki pythona, a na koniec brak miejsca na: /var/log/dist-uprade/20250328-2044
Równie nieskuteczne było fsck
Po wznowieniu uruchamiania system podpowiedział mi że może warto uruchomić update apt, co też uczyniłem i... po tej operacji (już nie pamiętam w jakich okolicznościach) pojawił sie graficzny ekran logowania, ale po wybraniu użytkownika i wpisaniu hasła pojawił sie jedynie czarny ekran z migającym poziomym kursorem.
będę wdzięczny za porady jak zdiagnozować i przywrócić do funkcjonowania tryb graficzny.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: utrata trybu graficznego

Post autor: kobrawerde »

To mi trochę przypomina błąd tzw pętlę logowania ...loop
Może winę ponosi nowy kernel i jego błędy związane z np z kartą grafiki itd ? ... spróbuj powrócić do poprzedniego kernela przez menu grub-a i to podstawa żeby sprawdzić czy to aby nie ten problem. Lub problemy z kartą grafiki i jej sterownikami w systemie.
A tak na przyszłość to najlepszy jest backup...np. CloneZilla
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Rgl »

brak miejsca na: /var/log/dist-uprade/20250328-2044
Problem może być też z brakiem miejsca. Jeżeli masz całkowicie zajęte dyski spróbuj zwolnić trochę.
Andbel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Andbel »

Wcześniejsze czynności spróbowałem wykonać wybierając poprzedniego kernela - z podobnym rezultatem. Uruchomiłem więc livecd dla podejrzenia jak to z tym miejscem. I rzeczywiście gparted pokazał brak miejsca na systemowej partycji. Miałem swapa na 4GB więc jego kosztem powiększyłem ją o 2GB. System się uruchomił w normalnej rozdzielczości. Wyeksportowałem co się dało z przeglądarek i skopiowałem dane których najbardziej było mi brak (ponieważ chodziło o parę konkretnych liczb to nie było problemu ;) ) Usunąłem parę programów i nie wykonałem sugerowanych aktualizacji, a jednak... po restarcie znów po zalogowaniu czarny ekran... Okazało się, że na partycji która dopiero co powiększyłem znów zabrakło miejsca!
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Coś ewidentnie "zżera" Ci miejsce na partycji systemowej może jakiś program albo źle działające usługi zapisujące logi systemowe ? Musisz jakoś to zdiagnozować może graficzny progr. baobab można go uruchomić z terminala lub wpis:

Kod: Zaznacz cały

sudo baobab

sudo du -x -h -d1 /
jeśli np. najbardziej zapełniony jest folder var ...to dalej:

sudo du -x -h -d1 /var
albo zapisz wynik do pliku np. ( nazwa_użytkownika - wpisz swoją nazwę w systemie )

sudo du -xkc / | sort -r -n | tee /home/nazwa_użytkownika/dysk.log
https://askubuntu.com/questions/1385970 ... gb-in-size
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”