Kilka miesięcy temu coś się zacięło w systemie (u20.04). Po restarcie okazał się, że zalogowanie jest niemożliwe. Po wybraniu użytkownika i wpisaniu hasła ponownie pojawiał sie ekran logowania tak jakby hasło było błędne. Zacząłem używać dotąd bezczynnego windowsa zainstalowanego kiedyś przed Ubuntu, ale poziom mej frustracji wskutek kontaktu z win 10 wzrósł na tyle, że mam go już dość. Co jeszcze bardziej problematyczne zaistniała potrzeba dostania się do danych dostępnych z jednego z linuksowych programów. Gdy ostatnio ponownie spróbowałem uruchomić ubuntu ekran logowania nawet się nie pojawił i system uruchomił sie w trybie tekstowym. Nie używałem windowsa przez ostatnich 10 lat ale w linuksie funkcjonują jedynie jako użytkownik. Z wiersza poleceń pamiętałem tylko startX z czasów gdy używałem cdlinux.pl (nie zadziałało

)Podczas uruchamiania parę wierszy wyświetliło się na czerwono, ale nie zdążyłem zauważyć co to.
Spróbowałem trybu ratunkowego i naprawy pakietów. Okazało się, że "nie ma takiego pliku ani katalogu" jak /etc/default/rcS. Wypluł kilka wierszy dotyczących biblioteki pythona, a na koniec brak miejsca na: /var/log/dist-uprade/20250328-2044
Równie nieskuteczne było fsck
Po wznowieniu uruchamiania system podpowiedział mi że może warto uruchomić update apt, co też uczyniłem i... po tej operacji (już nie pamiętam w jakich okolicznościach) pojawił sie graficzny ekran logowania, ale po wybraniu użytkownika i wpisaniu hasła pojawił sie jedynie czarny ekran z migającym poziomym kursorem.
będę wdzięczny za porady jak zdiagnozować i przywrócić do funkcjonowania tryb graficzny.