Kopia zapasowa, pytanie do znawców

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kopia zapasowa, pytanie do znawców

Post autor: Newtroter »

Mam proste pytanie do znawców. Powiedzmy ze mam dwa fizyczne dyski twarde: A i B. Na A mam system a na B swoje dane. Wszystko działa tak jak trzeba. Za pomocą programu kopie zapasowe, tego który wgrał się z systemem, robie kopię zapasową katalogu domowego. Kopię zapisuje na dysku B. Powiedzmy że w 2026 roku wychodzi nowy LTS. Usuwam, (fizycznie wyciagam) dysk A i kupuje nowy. Za pomocą nośnika instalacyjnego wgrywam na A nowy Ubuntu. Następnie uruchamiam program kopie zapasowe i odzyskuje katalog home z kopii. I teraz moje pytanie: Co ma szanse działac a co nie. W szczególnosci chodzi mi czy:

1. Thunderbird będzie działal. Będzie miał liste kontaktów taką jak ma teraz i będzie mial wszystkie moje wiadomosci
2. Czy Firefox będzie mial rozszerzenie Bitwarden w ktorym za pomocą hasła da sie otworzyc sejf. Czy w sejfie bedą wszystkie dane do logowania różnych witryn
3. Czy w systemie z automatu pojawi sie dysk google widziany przez system tak jak teraz czyli jako dysk dodatkowy
4. Czy bedą nadal działajace alikacje Libre Gimp itp

Albo inaczej, czy wszystko to trzeba bedzie robic od nowa. Generalnie potrzebowalbym wymienic dysk A bo jest stary i ma za mala pojemnosc. Jak raz to zrobilem to pewnie znowy zrobie od początku ale czy bede musiał?
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Kopia zapasowa, pytanie do znawców

Albo jeszcze inaczej, tylko czy to ma sens. Poczekać na nowy LTS. Jak juz bedzie dostepna droga to zaktualizowac system do nowej wersji za pomocą programu do sktualizacji. Jeśli wszystko bedzie działać zanieść dysk do serwisu i skopiowac go na nowy (będzie wiekszy). Czy to ma sens jak nowy dysk będzie mial większą pojemnosc. Jak proponujecie to zrobić?
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Kopia zapasowa, pytanie do znawców

Dodam jeszcze że właśnie wyczytałem w opisie programow do klonowania takie zdanie:
"Dysk docelowy musi mieć pojemność równą lub większą niż dysk źródłowy.|

Czyli chyba na wiekszy sie da. Może mi ktoś powie czy taki nowy dysk przed tym klonowanie skoro ma byc na nim system ubuntu powinienem sam sformatowac pod ext4, bo jestem posiadaczem przejściówki podlączanej do usb ktora na drugim koncu ma wyjscie pod ssd i może moglbym to zrobic za pomoca GParted zanim zaniosę go do klonowania. Sam raczej sie tego ni podejmę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”