Wine na 24.04
Re: Wine na 24.04
CloneZilla stosowalem kiedyś na Windowsie. Na Linuxie jeszcze nie, ale oczywiście wejdę w temat jeśli będzie dostepny. Jest tu jakiś program "kopia zapasowa" Robi chyba kopie katalogu domowego. Takie kopie tu robie. Troche brakuje czasu na zgłebianie Linuxa. Dzieki za pomoc. Widze ze ogarniasz.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Program CloneZilla jest troszkę trudny bo ma tylko tzw gui tekstowe czyli tui ..ale jest program łatwiejszy bazujący na CloneZilli z graficznym menu choć ma mniej możliwości wyboru to powinien wystarczyć w 100% do robienia backupu
Rescuezilla : https://rescuezilla.com/
https://rescuezilla.com/screenshots
Rescuezilla : https://rescuezilla.com/
https://rescuezilla.com/screenshots
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
- 320v2
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
@ kobrawerdeNewtroter pisze: 27 lip 2025, 00:48 xxx:~$ sudo apt update
Stary:1 http://security.ubuntu.com/ubuntu noble-security InRelease
Stary:2 https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu jammy InRelease
Stary:3 https://dl.google.com/linux/chrome/deb stable InRelease
Stary:4 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble InRelease
Stary:5 https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu noble InRelease
Zign:6 https://ppa.launchpadcontent.net/audio- ... ppa/ubuntu noble InRelease
Błąd:7 https://ppa.launchpadcontent.net/audio- ... ppa/ubuntu noble Release
404 Not Found [IP: 185.125.190.80 443]
Stary:8 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates InRelease
Czytanie list pakietów... Gotowe
E: Repozytorium "https://ppa.launchpadcontent.net/audio- ... ppa/ubuntu noble Release" nie ma pliku Release.
N: Aktualizacja z takiego repozytorium nie może być bezpiecznie wykonana, zatem jest domyślnie wyłączona.
N: Więcej informacji o tworzeniu repozytorium i szczegółach konfiguracji użytkownika znajduje się w podręczniku apt-secure(8).
Czy te repozytoria nie kolidują ze sobą?
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
No raczej tak ...trzeba instalować te pod swój system np. jammy lub noble ...drugi usunąć z /etc/apt /sources.list.d
Na pewno nie instalowałem tych pakietów świadomie. Na początku jak wgrałem linuxa to bawiłem się ściągając rożne programy z różnych źródeł i zaraz je deinstalowałem. Pewnie jakieś śmiecie zostały, powodując niezgodności. Podsumowując Wine nie mam ale ... 
Tu przepraszam doświadczeni koledzy ale to dalej to do nowicjuszy takich jak ja, jeśli któryś to przeczyta
Korzystając z rady doświadczonego kolegi kupiłem najtańszy pendriwe 32 GB (16 byłby równie dobry program zajmuje 2 GB) i z poleconej strony
https://rescuezilla.com/download
ściągnąłem ISO Rescuezilla (Miecz szwajcarskiej armii ???)
Byl z tym problem bo połączenie było zrywane na różnym etapie pobierania. Udało się za czwartym razem. ISO ma ok 1,5 GB. Z tej samej strony ściągnąłem program BalenaEthe. To programik do tworzenia botowanych pendrive. Nie wymaga instalacji. Uruchomiłem go bezpośrednie z pliku rozruchowego z katalogu który się ściągnął do pobranych. Wsadziłem pendrive, pokazałem w Balena obraz Rescuezilla oraz pendrive i po minucie miałem botowanego pendrive z Rescuezilla.
Odpaliłem kompa z boot menu (u mnie esc przy rozruchu otwiera menu biosa i za wskazaniem F9 boot menu. )Wskazałem w boot menu pendrive i uruchomiłem kompa pod kontrolą Rescuezilla. Podłączyłem dysk zewnętrzny na którym robię kopie i w bardzo intuicyjny sposób (chyba nawet da sie tam po polsku włączyć) zrobiłem na dysku zewnętrznym kopie zapasową całego dysku systemowego Ubuntu. Było tam 48 GB danych a kopiowanie trwało ok 20 minut. Wine nie mam ale zdobyłem cenna sprawność serwisową. Za wyjątkiem ściągnięcia ISO z serwera nie było z tym najmniejszego problemu. Wszystko pod Ubuntu, Windowsa juz nie mam. Pozdrawiam.

Tu przepraszam doświadczeni koledzy ale to dalej to do nowicjuszy takich jak ja, jeśli któryś to przeczyta
Korzystając z rady doświadczonego kolegi kupiłem najtańszy pendriwe 32 GB (16 byłby równie dobry program zajmuje 2 GB) i z poleconej strony
https://rescuezilla.com/download
ściągnąłem ISO Rescuezilla (Miecz szwajcarskiej armii ???)

Odpaliłem kompa z boot menu (u mnie esc przy rozruchu otwiera menu biosa i za wskazaniem F9 boot menu. )Wskazałem w boot menu pendrive i uruchomiłem kompa pod kontrolą Rescuezilla. Podłączyłem dysk zewnętrzny na którym robię kopie i w bardzo intuicyjny sposób (chyba nawet da sie tam po polsku włączyć) zrobiłem na dysku zewnętrznym kopie zapasową całego dysku systemowego Ubuntu. Było tam 48 GB danych a kopiowanie trwało ok 20 minut. Wine nie mam ale zdobyłem cenna sprawność serwisową. Za wyjątkiem ściągnięcia ISO z serwera nie było z tym najmniejszego problemu. Wszystko pod Ubuntu, Windowsa juz nie mam. Pozdrawiam.
Jeszcze jedno. Zeby mnie ktoś nie przeklinał. Balena formatuje pedrive!!! Nowy ma byc ! 19 zeta 

- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Polecam po wykonaniu backupu zrobić weryfikację pliku image ...zdarzyło mi się kilka razy że ucieszony iż mam zrobiony backup przywracałem w/w i tu niespodzianka plik był uszkodzony i ...LIPA
tak więc czasem przydarza się CloneZilli źle zapisać obraz z czego to wynika ? ?? może też jakieś błędy w samym systemie plików na HDD ?? ale teraz już za każdym razem robię / zaznaczam : Verify image

Jak się to robi?kobrawerde pisze: 28 lip 2025, 21:45 Polecam po wykonaniu backupu zrobić weryfikację pliku image ...zdarzyło mi się kilka razy że ucieszony iż mam zrobiony backup przywracałem w/w i tu niespodzianka plik był uszkodzony i ...LIPAtak więc czasem przydarza się CloneZilli źle zapisać obraz z czego to wynika ? ?? może też jakieś błędy w samym systemie plików na HDD ?? ale teraz już za każdym razem robię / zaznaczam : Verify image
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Napisał Ci w podanym fragmencie posta
"zaznaczam : Verify image"
zaznacza się to podczas ustawiania parametrów backup-u.
Clonezilla ma też opcję wyboru języka polskiego.
Dla mniej obeznanych, polecam Rescuezilla lub RedoBackup & Recovery, oba w trybach graficznych, pierwszy też po polsku.
Dla mniej obeznanych, polecam Rescuezilla lub RedoBackup & Recovery, oba w trybach graficznych, pierwszy też po polsku.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Przeprowadziłem jeszcze raz calą procedure tworzenia kopii zapasowej żeby lepiej poznać nie znany mi program. Język polski ustawia się zaraz na pierwszej planszy po otwarciu. Każda nowa sesja zaczyna się możliwością wyboru:
Utwórz kopie
Przywróć
Sklonuj
Zweryfikuj obraz
Eksplorator obrazów
Po przeprowadzeniu wszystkich 8 kroków tworzenia kopii trzeba chwilkę poczekać na pojawienia sie podsumowania. Wtedy przyciskiem "Dalej" przechodzi sie do nowej sesji. Wtedy trzeba wybrać "Zweryfikuj obraz". Niestety, tak jak tworzenie kopii trwało 20 min to weryfikacja trwała 30 min. Porównywanie sum kontrolnych plików??? Teraz nóż szwajcarskiej armii
Utworzył dla mnie dzisiaj kopię zweryfikowaną. Dzięki za pomoc, uczę się przy was. Przedszkole w końcu. Ktoś mógłby się czepiać ze co ma kopia zapasowa do Wine. Moim zdaniem bardzo wiele. Instalacja wielu pakietów apt (trudnych programów) takich jak Wine, zgodnie z radą kolegi, zawsze po zrobieniu kopii... zweryfikowanej.
Utwórz kopie
Przywróć
Sklonuj
Zweryfikuj obraz
Eksplorator obrazów
Po przeprowadzeniu wszystkich 8 kroków tworzenia kopii trzeba chwilkę poczekać na pojawienia sie podsumowania. Wtedy przyciskiem "Dalej" przechodzi sie do nowej sesji. Wtedy trzeba wybrać "Zweryfikuj obraz". Niestety, tak jak tworzenie kopii trwało 20 min to weryfikacja trwała 30 min. Porównywanie sum kontrolnych plików??? Teraz nóż szwajcarskiej armii

Tak, tak caly czas piszę o Rescuezillakszyhus pisze: 29 lip 2025, 07:16 Napisał Ci w podanym fragmencie posta
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
Robisz kopię całego dysku, czy tylko partycji systemowej. Jaka jest zajętość partycji/dysku, której kopięrobisz i ile zajmuje Ci kopia zrobiona programem Rescuezilla?
Ja, robiąc kopię partycji systemowej czekam równo 2 minuty (/home mam na osobnej partycji).
Ja, robiąc kopię partycji systemowej czekam równo 2 minuty (/home mam na osobnej partycji).

Mam fizycznie 3 ssd. Na pierwszym mam system razem z home i dwie mapy do gps. No tak Mam
Pozostałe dwa dyski z danymi mam sformatowane fat 32 (tak sobie wymyśliłem z myślą o ewentualnym łatwym ich wyjęciu i ratowaniu danych w przypadku katastrofy na innym kompie z windows. Jak tak zrobilem to nie miałem pojęcia o Linuxie i nie wiedzialem czy sobie z tym poradzę) iso mapy nie mieści mi sie na dysku fat32 (mają po 6GB a fat 32 mieści pliki max 4 GB)
dlatego są na ext4. W sumie na dysku systemowym mam 48 GB danych i kopiuje cały dysk. To stan przejściowy. Po wyjściu nowego Ubuntu lts zrobię z tym porządek. Wymienię dysk na większy a system będzie na osobnej partycji.

- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Pewnie szybkość wykonania takiego backupu zależy od wielu czynników samego PC / laptop i jego podzespołów także portu usb 2 / 3 dysku na USB jego szybkości itd tak myślę.... nawet ostatnio robiłem backup na jakiś dysk USB / SSD ..SSD jest markowy i szybki samsunga ale w obudowie made in China i o dziwo zapisywało się dwa razy dłużej niż na mój starszy USB/HDD
pewnie jakaś wina ze sterownikami do tej obudowy w systemie linux ? a tu podstawa że cały system masz na jednym dysku / partycji jak ja więc zawsze będzie dłużej niż tylko np. partycję systemową najwięcej danych chyba zawsze jest na /home ?... ale dziwię się że jeszcze używasz FAT32 ? ...ja czasem stosuje ten system plików ale na pendrive dla zapisywania muzyki MP3 /flac itd ....ale dla dysku na PC i partycjach ??? czemu jeżeli już windowsowe nie użyć NTFS ?

Ostatnio zmieniony 29 lip 2025, 17:55 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 1 raz.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
Jeżeli już musisz mieć windosowe systemy plików na dwóch dodatkowych dyskach to sformatuje je na "ntfs" wtedy zmieścisz na nich pliki większe niż 4GB i przeniesiesz/pozbędziesz się ich z dysku systemowego.

- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
@kobrawerde - masz rację, szybkość zrobienia backupu zależy od kilku rzeczy.
Ja mam osobną partycję z systemem na SSD M.2 nvme a kopię też robię na SSD M.2 nvme.
Ja mam osobną partycję z systemem na SSD M.2 nvme a kopię też robię na SSD M.2 nvme.

Nie jestem informatykiem. Nie znam sie na tym. Gdzieś mi zostało w głowie ze fat 32 da sie otworzyć na każdym OS. W sumie w niczym mi to nie przeszkadza. Wszystko działa. Nie da sie zrobić powiazania (sktótu) na fat 32 ale jest mi to niepotrzebne. Nauczyłem sie na Linuxie nie korzystać ze skrótów. Wszystkie linuxowe programy użytkowe otwieraja pliki z dysków fat 32 (no prawie wszystkie Gimp nie, muszę najpierw plik przeniesć na ext4, tam go zapisać i przeniesć z powrotem po obróbce na fat 32.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Kontakt:
Nie musisz tego robić ...ale jeśli możesz to sformatuj sobie na NTFS (windows) lub ext4 (linux) bo jednak system plików FAT32 jest naprawdę przestarzały 

Jak robiłem rok temu kompa pod linuxa to zależalo mi żeby dyski z danymi byly możliwe do otwarcia pod windows. Bałem sie Linuxa. Wtedy zastanawiałem sie jak je sformatować i szukałem info w necie. Chciałem NFTS. Znalazłem wtedy taką notatkę:
"Czy Linux widzi NTFS?
System Linux nie zapewnia natywnego wsparcia dla NTFS, co może prowadzić do uszkodzenia danych. Serwer NAS jest najlepszym rozwiązaniem do udostępniania plików między różnymi systemami operacyjnymi.6 sie 2020"
I dlatego zrobiłem Fat 32. W przyszłym roku zrobię to wszystko od nowa. Dzięki za porady.
"Czy Linux widzi NTFS?
System Linux nie zapewnia natywnego wsparcia dla NTFS, co może prowadzić do uszkodzenia danych. Serwer NAS jest najlepszym rozwiązaniem do udostępniania plików między różnymi systemami operacyjnymi.6 sie 2020"
I dlatego zrobiłem Fat 32. W przyszłym roku zrobię to wszystko od nowa. Dzięki za porady.
W sumie sam się zastanawiałem czy nie robić kopii na jednym z ssd zabudowanych w kompie. Ale jak na moje ignoranckie pojęcie to widzę tu pewne ryzyko. W przypadku jakiegoś masywnego ataku, złośliwego oprogramowania szyfrującego dane (który oczywiście do końca naszego żywota nigdy się nie wydarzy a system może nam paść po jakiejś aktualizacji albo grzebania w nim na przykład w celu usuwania niezgodnych pakietów żeby wgrać Wine) to jednak chyba dysk zewnętrzy bezpieczniejszy.kszyhus pisze: 29 lip 2025, 17:58 @kobrawerde - masz rację, szybkość zrobienia backupu zależy od kilku rzeczy.