Można również jednym poleceniem skatalogować sobie zawartość CD np z empetrójkami:
w pliku plik.txt znajdzie się zawartość plytki z podziałem na katalogi - więc nie potrzebny jakiś skomplikowany program katalogujący. (man ls powie dużo dużo więcej na ten temat)
Polecenie "at" robi u mnie za czasowe wyłączenie kompa.
Za pomocą ssh możesz ze zdalnego kompa dostać się na swój i nagrać mencoderem jakiś program z karty tv (na razie tylko dwa razy z tego korzystałem) i sprawdzić, kto ciągnie przez ftpa jakiś pliczek (ftptop).
Właściwie to wydaje mi się, że na konsoli można zrobić wszystko to co w ixach plus jeszcze kilka rzeczy.
edit:
te dziwne znaczki po cdrom w kodzie polecenia ls to dwa znaki większości (na klawiaturze kropeczka z sziftem). Nie wiem czy to tylko moja przeglądarka tak je interpretuje, więc na wszelki wypadek zwracam uwagę
edit 2:
ponieważ jednak mowa o programach konsolowych - sprawdziłem to forum za pomocą w3m (netowa przeglądarka konsolowa podobna do wymienionego poprzednio linksa) wyświetliła mi dwa znaki większości, natomiast ixowe przeglądarki takie jak ff, opera czy epithany wyświetlaja dziwne znaczki. To tak na marginesie