Jakie gry polecamy

Nie samą pracą człowiek żyje ;)
creatyan

Post autor: creatyan »

Neverwinter Nights dzięki wsparciu bioware świetnie śmiga pod linuksem (bez filmików, ale na forach i na to widziałem sposób).

Frozen Bubbles :w00t:

Szachy ;-)

i czasem jakieś dosowe starocie z http://abandonia.com/ (dosbox, qemu)
Awatar użytkownika
FredDie
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: FredDie »

Witam! Jestem nowy i mam pyatnie czy jest jakas mozliwosc odpalenia gry Guild Wars pod Ubuntu??? Widzialem we wczesniejszym poscie ze jest wspierane przez Cedege, ale czy pdo Ubuntu. Jezeli tak to czy sa jakies bugi obnizajace jej grywalnosc??
STiKi
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: FVWM
Architektura: x86

Post autor: STiKi »

Jeżeli jest wspierana przez Cedege, to znaczy, że odpalisz ją na każdej dystrybucji Linuxa.
A co do grywalności to Ci nie odpowiem, grałem tylko na MS Windows.
Without fools, there would be no wisdom.
aden
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: aden »

O ile sie nie myle GW wspierane przez Cedege jest... ale i tak nastrecza cala mase problemow by cos ugrac nie mowiac o plynnej grze i czerpaniu z niej przyjemnosci.
wronahau

Post autor: wronahau »

A ja gram w Herosów3- uruchomione pod Cedegą 5.1 a tak a propos to sama Cedega jest za darmo ale silnik do niej potrzeba ściągnąć już płacąc zań...lub...torrent, emule. Sam program kosztuje w USA tyle dolców co u nas złotych i nie wiem czy komuś by tak aż bardzo zależało aby tą forsę wydać na granie w Linuxie :boat:
STiKi
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: FVWM

Post autor: STiKi »

Silnik można ściągnąć z CVS za darmo. ;-)
Without fools, there would be no wisdom.
Robb
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: Robb »

A ja polecam xmame. To emulator starych maszyn z salonów gier. Powinni je pamiętać wszyscy z roczników 70 i niżej. Chociaż i do dzisiaj uchowały się te maszynki gdzieś po dworcach. Jak już zainstalujecie xmame to musicie sobie pościągać gierki (są ich tysiące - naprawdę). Np z tąd http://www.romnation.net/srv/roms/mame/ . Moje ulubione to phoenix i scobra. Aż się łezka w oku kręci jak sobie przypomnę czym się degenerowałem jako kurdupl.
przybysh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: przybysh »

Robb pisze:Powinni je pamiętać wszyscy z roczników 70 i niżej
Ja jestem rocznik 83 i automaty doskonale pamiętam....
Polecam gierki całą serie Samurai Shodown i KoF...
Według mnie najlepsze fightery jakie wyszły:)
###edit###
Zwróćcie uwagę jeszcze na : Warriors of Fate i Violent Storm
Awatar użytkownika
przemas
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: przemas »

Jak o emulatorach to polecam emulacjie GBA poprzez VisualBoyAdvance. Romów też duże ilości, godne polecenia to rpg: Final Fantasy Tactics Advance rewelacyjny rpg gwarantowane kilkadziesiąt godzin grania - mnie przejście całej gry zajęło ponad 120 godzin ale i tak wszystkich questów nie zrobiłem. Drugą gierka którą polecam na emulator jest Zelda też rewelacyjna no i następny rpg Tactics Ogre: Knights of Lodis też rewalcyjna grafika i fabuła. A dla młodszych (chociaż nie koniecznie) grę Harvest Moon: Friends of Mineral Town połączenie przygodówki z grą ekonomiczno-strategiczną i jescze okraszoną elementami rpg, posiadającą wspaniałą grafikę i muzykę :).
Registered Ubuntu User #1910
Registered Linux User #400035
Obrazek
--
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora.
Robb
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: Robb »

przybysh pisze: Ja jestem rocznik 83 i automaty doskonale pamiętam....
Polecam gierki całą serie Samurai Shodown i KoF...
Widzę, że faktycznie każdy fascynuje się tym czym nasiąkł będąc kurduplem w wersji lux. W moich pierwszych latach podstawówki (rocznik 72) bijatyk na automatach nie było, więc nie zdążyłem się nimi zarazić. Za to była magia statku kosmicznego składającego się z kilku kresek i strzelającego do przeciwników składających się z kilku kresek lub plam, pociskami z kresek lub kropek. Staram się właśnie za pomocą xmame odwzorować swój salon gier, w którym przepadałem na całe popołudnia - niestety nie pamiętam nazw wszystkich gierek.
Awatar użytkownika
pressenter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: pressenter »

mat pisze: - gra korzysta z oss ( o alsa można pomażyć) Problemy z dzwiękiem te same i rozwiązanie co w et
To znaczy jakie bo nie mam dzwieku w et ;(
kuchi14
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: kuchi14 »

Neverwinter Nights :) Nie wiem, jak z nim pod Ubuntu, ale pod MDK, chodziła ładnie[czego nie mozna powiedzieć o MDV]...
Awatar użytkownika
Tha'Row
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Tha'Row »

Frozen bubble- Ayo to jeden z moich ulubinych grafików
WoW- Nie grałem na linuxie ale polecam bo na Windowsie grałem (Uwaga uzależnia!)
NeverWinterNights- Tak samo jak wyżej ale bardzo mi sie podobała
Lubie Mario pocinalem na nintendo (w 1991) bardzo mi sie podobało ale nie grałem wogule w SuperTux'a więc radze spróbować jak sie nie zobaczy samemu to sie nie oceni.
Gość

Post autor: Gość »

ja tam gram sobie w WORMUXa :mrgreen:
i jeszcze w taką gra na bazie Mario → SuperTux
no i ostatnia moja ulubiona → Virus Killer :twisted:
Xerces
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: Xerces »

Ja polecam mało znaną w Polsce grę logiczno-wojenną - Go.
Tutaj można zapoznać się z regułami i podstawami taktyczno-strategicznymi.
Inne ciekawe miejsce.

Do grania z komputerem potrzebny jest program gnugo - jest w repozytoriach - działa tylko w trybie tekstowym, ale są nakładki graficzne, np qgo (jest w repo), cgoban, Panda-gGo, Panda-glGo, gogui. Do gry na serwerze (KGS) najlepszy jest cgoban3.

Popularne miejsca do gry w sieci to np.: Kiseido Go Server (KGS), albo kurnik.
Qstosh

Post autor: Qstosh »

Parę się znajdzie (wszystkie są freeware):

1.Enemy Territory (jak poprzednicy)( strony są wszędzie) najlepszy jest serwer : shit storm z modem no quarter

2.Runescape- zajefajny RPG multiplayer - strona: www.runescape.com
3. tibia-też RPG ale gorsze od runescape (brak dżwięku, słaba grafika, sporo złodziei, bugów)
strona: http://www.tibia.com

4.Warrock- FPS podobny do ET, ale rozgrywający się w czasach współczesnych( nad ET ma 2 zalety: można kupić bronie oraz jak ktoś ginie to upada byle jak, a nie jak w wolfensteinie- zawsze na plecy) strona: warrock

5.ogame-wiecznie żywe
Awatar użytkownika
avalan
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: avalan »

skoro juz odkopales ten temat to powiem ze moim zdaniem Runescape to jakas parodia RPG. Niewygodzie sie steruje i powoli chodzi (bo to Java...)

OpenTTD rzadzi ^^ (stare ale jare)
Internet Explorer służy do przegladania Internetu z Twojego komputera i ... vice-versa.
Linux User: #419954
bibosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: bibosz »

A ja gram sobie ostatnio w bardzo przyjemną grę Puzzle Pirates. Więcej informacji możecie znaleźć pod adresem: http://www.puzzlepirates.com/
Qstosh

Post autor: Qstosh »

avalan pisze:skoro juz odkopales ten temat to powiem ze moim zdaniem Runescape to jakas parodia RPG. Niewygodzie sie steruje i powoli chodzi (bo to Java...)

OpenTTD rzadzi ^^ (stare ale jare)
na pewno lepsze to niż tibia, której grafika... spytaj specjalistów.

W Runescape nie można wykradać loot'a, większość potworków może być atakowana tylko przez jednego gracza, a nie tak zwane XP sharing jak w tibii.

NIE OBRAŹCIE SIĘ GRACZE W TIBIĘ, ale to właśnie ona jest niewygodną ( i złodziejską) parodią gatunku RPG.

przy okazji:

pacc w runescape: 5 dolarów za miesiąc

pacc w tibii: 6,65 EURO!!!!!!!!!! za miesiąc

Więc widzicie, pacc w tibii jest co najmniej 2 razy droższy a rzeczy, które za masę wydanych pieniędzy otrzymujemy :
- dostęp do niezaludnionych expowisk (dane z 2001 roku-to przecież 5 lat temu)- teraz są PRZEPEŁNIONE, ponieważ 1/3 graczy ( nie noobów) zakupiła sobie pacca i MASAMI wbijają na "niezaludnione expowiska".

-nowe outfity ( jeżeli ktoś powie, że postacie wyglądają fajnie to mu kark ukręcę [paccowskie wyglądają jeszcze bardziej żenująco])

-domki- dziwne rozwiązanie, ale...

-nowe questy... niczym nie różniące się od questów dla "zwykłych" graczy

-można podróżować statkami- a nie można na nogach...

-poza tym można wsadzić se ryja w ekstrementy

morał: nie kupuj pacca w tibii, wrzuć te pieniądze do klopa i naciśnij spłuczkę- na to samo wyjdzie

są 2 powody powolnego chodzenia runescape:

1.połączenie z serwerem zaczyna nie wytrzymywać

2.masz słabego blaszaka, który ledwo zipie, lub starą kartę graficzną (jeżeli tak to polecam ci grę na low detalach) [mi na high chodzi płynnie i równo]

Sup3r cyt4ty:
[wszystkie dotyczą serwerów publicznych (tych należących do CipSoftu), a nie OTS'ów]
"TIBIA PRZYCIĄGA ŚWIRÓW"
"TIBIA ZBLIŻA [świrów rzecz jasna]"
"TIBIA TO GRA DLA PSYCHICZNIE NIEZRÓWNOWAŻONYCH [zwanych inaczej świrami]"
Awatar użytkownika
avalan
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: avalan »

moze masz racje :P ale ja w tibie niegram wiec nic mi do tego :P chetnie gram w Lineage 2 ale jest jeden wakat bo cedega niechce go ruszac ^^ natomias Neverwinter smiga ze az milo ^^
Internet Explorer służy do przegladania Internetu z Twojego komputera i ... vice-versa.
Linux User: #419954
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry”