Instalacja na laptopie ASUS

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
kamilh

Instalacja na laptopie ASUS

Post autor: kamilh »

Witam,

Mam problem z instalacją mego Ubuntu na laptopie. Sprzęt to dokładnie Asus A6RP-AP002. Instalka Ubuntu znajduje się na oryginalnej płytce instalacyjnej Ubuntu 6.06 LTS PC, z której instalowaałem ten system na komputery stacjonarne, gdzie nie miałem problemów z instalacją.
Problem polega na tym, że po poprawnym zabootowaniu, w chwili gdy wybieram z początkowego menu pozycję 1. Install Ubuntu... to pojawia się czarny ekran z komunikatem "Uncompressing Linux..... booting kernel" i dalej nic się nie dzieje. Dysk nie pracuje, DVD-ROM nie szumi, nic kompletnie nie pracuje. Po 20 minutach czekania moja cierpliwość się kończy i restaruje kompa.
Czy moe konfiguracja mego laptopa nie jest zbyt dobra na Ubuntu: 1.6 GHz Celeron M, 1 GB RAM ?

Pozdrawiam
Aydyn

Post autor: Aydyn »

sprzedaj ASUSa i kup IBMa ;-) a tak na serio to kliknij ctrl + alt + F1 (czy ktorestam F) i potem powiedz nam co za bledy wyskakuja ;]
STiKi
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: FVWM
Architektura: x86

Re: Instalacja na laptopie ASUS

Post autor: STiKi »

kamilh pisze:Witam,

Mam problem z instalacją mego Ubuntu na laptopie. Sprzęt to dokładnie Asus A6RP-AP002. Instalka Ubuntu znajduje się na oryginalnej płytce instalacyjnej Ubuntu 6.06 LTS PC, z której instalowaałem ten system na komputery stacjonarne, gdzie nie miałem problemów z instalacją.
Problem polega na tym, że po poprawnym zabootowaniu, w chwili gdy wybieram z początkowego menu pozycję 1. Install Ubuntu... to pojawia się czarny ekran z komunikatem "Uncompressing Linux..... booting kernel" i dalej nic się nie dzieje. Dysk nie pracuje, DVD-ROM nie szumi, nic kompletnie nie pracuje. Po 20 minutach czekania moja cierpliwość się kończy i restaruje kompa.
Czy moe konfiguracja mego laptopa nie jest zbyt dobra na Ubuntu: 1.6 GHz Celeron M, 1 GB RAM ?

Pozdrawiam
Spróbuj do opcji bootowanego kernela dodać którąś z tych opcji:

Kod: Zaznacz cały

pci=biosirq
acpi=off
nolapic
noapic
Obstawiam, że któraś z nich zadziała.
Without fools, there would be no wisdom.
kamilh

Post autor: kamilh »

Witam,

Właśnie siedzę na zainstalowanym Ubuntu :) Jakoś przez intuicję wyłączyłem acpi przed instalacją i zadziałało.

Przepis na przyszłość:
- w ekranie startowym do instalacji ubuntu klikamy F6
- wpisujemy w pojawiającą się linię poleceń boot: live acpi=off

To u mnie zadziałało, a wszelkie pomoce są w F1 czyli w HELPie.

Pozdrawiam
jacek_f
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: jacek_f »

Witam,

rowniez posiadam laptopa firmy Asus. Od pewnego czasu dziala na nim Ubuntu.
Jestem na prawde w szoku, ze wszystko dziala. Nawet przyciski specyficzne dla tego laptopa (odpalenie klienta email, WWW, wlaczenie/wylacznie WLAN itp.) same sie skonfigurowaly!

Wczoraj udalo mi sie tez odpalic WLAN z WPA.

Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Na Asusie A6RP-AP002 oczywiscie mozna miec acpi ale trzeba samemu skonfigurowac kernela :) Niestety kernele z repo maja cos nie tak skonfigurowane i przynajmniej na tym laptopie nie dzialaja z wlaczonym acpi (przynajmniej kiedys tak bylo, bo teraz sam sobie kompiluje najnowsze jajka i nie zwracam uwagi na te z repo :P).

Edit: Kernele Ubuntu dzialaja, ale trzeba dodac opcje hpet=disable

Czy komus udalo sie uruchomic port Irda w tym laptopie, bo ja probowalem ale jakos nie wyszlo. Niby wbudowana Irda ma byc na chipsecie typu FIR a cos mi sie zdaje ze z tym najgorzej jest :/ Ale nawet jakby dzialal jako SIR to dobrze by bylo.

Edit: Podczerwien dziala, info na samym dole strony https://wiki.ubuntu.com/LaptopTestingTeam/AsusA6Rp

Aha i jeszcze dzwiek... Juz dalem rade uruchomic i wszystko dziala ale nie ma jeszcze w sluchawkach... Moze ktos potrafi zmodyfikowac Alse? :)

Edit 08.10.06 i 18.12.06:

W koncu zrobilem patcha dla Alsy i dzwiek jest w sluchawkach :)

Zacznijmy od podstaw, gdyz jak widze niektorzy nie wiedza co trzeba zrobic, by moc cokolwiek skompilowac, wiec podam co i jak, zeby zaoszczedzic kolejnych pytan o kompilator lub naglowki kernela (swoja droga to juz bylo tyle razy...)

Wystarczy w terminalu wklepac to:

sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r` libncurses5-dev gettext
i juz mozna bedzie przystapic do kompilacji.

Uwaga: Od wersji 1.0.14rc1 patch jest juz dodany do Alsy. Jesli nie przeszkadza Ci wersja rozwojowa sterownika, mozesz ja sciagnac i pominac ponizszy fragment dotyczacy patchowania pliku. Proces kompilacji i instalacji przebiega identycznie jak dla wersji 1.0.13.

Nalezy sciagnac wersje 1.0.13 alsa-driver, alsa-lib i alsa-utils ze strony http://www.alsa-project.org, rozpakowac wszystko, wraz z zalacznikiem z tego posta i wykonac:

patch /sciezka/do/alsa-driver-1.0.13/alsa-kernel/pci/hda/patch_realtek.c /sciezka/do/pliku/asus-a6rp.patch
Teraz kompilacja i instalacja:
w alsa-driver-1.0.13

./configure --with-cards=hda-intel --with-isapnp=no
make
sudo make install
w alsa-lib i alsa-utils:

./configure
sudo make install
teraz:

sudo alsaconf
i

sudo /etc/init.d/alsasound restart
Poniewaz standardowo moga byc szumy w sluchawkach (nie wiem dlaczego) to trzeba jeszcze w gnome-volume-manager (kliknac 2 razy na ikonce glosnika na panelu gnome) zrobic kilka zmian:
wejsc w menu ustawien i zanzaczyc wszystkie mozliwe opcje w okienku, przejsc na zakladke z regulatorami glosnosci dla mikrofonu i wejscia line-in itp. i tam pod suwakami line-in, cd-in i mikrofonu ikonki glosnika powinny byc przekreslone, pod czwartym suwakiem ikonki nie powinny byc przekreslone.

W Edgym wystarczy przekreslic glosniczki pod Input i CD.

Teraz wszystko juz powinno dzialac jak trzeba :)

Zalacznik: asus-a6rp.patch.tar.bz2 ok. 2KB
HiTo21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: HiTo21 »

hmm, wywala mi niemal na starcie:
error: no acceptable C compiler found in $PATH

omg. zawsze jakieś jazdy
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Zeby skompilowac cokolwiek potrzebujesz kompilatora...

sudo apt-get install build-essential
powinno zalatwic sprawe.
Awatar użytkownika
andriusza1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: andriusza1 »

witam, mój znajomy posiada tego lapka Asus A6RP-AP002 ( w sumie ten co na początku jest podany) i jest mały problem, jak uruchomić w nim wifi? Bo nie działają klawisze skrótu dotyczące właśnie uruchomienia wifi (niestety), a nie ma innej możliwości włączenia jak właśnie poprzez te klawisze. Ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić?
Linux Registred User #392891
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

O ile mnie pamiec nie myli to wszystki dodatkowe przyciski dzialaja out-of-box - trzeba uruchomic Ubuntu z acpi po prostu. Mozliwe, ze Twoj znajomy uruchamia Ubuntu z acpi=off, jesli tak, to niech zamieni ten wpis w grubie na hpet=disable .

Co do wifi to jedyne sprawne rozwiazania o ktorym czytalem i zdaje sie dzialac poprawnie (jeszcze nie mialem okazji z wifi korzystac :) ) to ndiswrapper.
Tutaj jest howto: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=197102

Jesli koniecznie chcesz linuxowe drivery to mozna i tak, ale predkosc bedzie tylko 11Mbit i podobno moga byc rozne problemy z dzialaniem: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=280962
b00gie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: b00gie »

mario_7, w twym HOWTO jest literowka:
Wystarczy w terminalu wklepac to:
Kod:
sudo apt-get install build-essentail linux-headers-`uname -r` libncurses5-dev
oczywiscie powinno byc build-essential.

Pozdrawiam ;)
Jeśli problem rozwiązany, to ułatw życie innym
i do tytułu wątku dodaj [solved].
Dziękuję i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

b00gie, dzieki! :)
Tyle czasu to juz tutaj stoi i nikt nie zauwazyl (ja tez :P). Oczywiscie poprawilem.
imported_dar_o
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: imported_dar_o »

A jak wrażenia z pracy na laptopie na ubuntu?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

A jak wrażenia z pracy na laptopie na ubuntu?
Nie mam najmniejszych zastrzezen - wszystko da sie uruchomic, nawet ostatnio pojawil sie sterownik do kamerki wideo i zamierzam sie nim zajac. Jak cos z tego wyjdzie to oczywiscie dam znac :)
admi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: admi »

mario_7 pisze:
W koncu zrobilem patcha dla Alsy i dzwiek jest w sluchawkach :)
Mam laptopa Asus A3a. miałem problem z dźwiękiem w słuchawkach(nie było go wcale. Postąpiłem zgodnie z instrukcja instalacji nowych sterowników do karty dźwiękowej. Zainstalowałem:
- alsa-driver-1.0.14rc3
- alsa-lib-1.0.14rc3
- alsa-util-1.0.14rc2

po zainstalowaniu plik /etc/modprobe.d/sound miał posatć:

alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
dodałem na koncu:

options snd-hda-intel model=asus
no i prubowałem oczywiście inne modele:
asus-laptop, toshiba...

a plik /etc/modprobe.d/alsa-base miał postac:

# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-ioctl32 ]

i teraz dzieje sie dziwna rzecz:
-przy ustawieniu XMMS na Alsa nie ma dzwieku, ale przy ustawieniu OSS dzwięk jest tylko nie działa regulacja głośności w XMMS, na panelu Gnom'a, ani z klawiszy funcyjnych.

mi tu wygląda na to ze Alsa tak jak by była wyłączona a ten OSS ja zakłócał, nie znam sie na tym za bardzo ale takie mam odczucie

A teraz po restarcie ALSY Wyskakuje mi coś takiego
[code]Shutting down sound driver: done
Starting sound driver: snd-hda-intel done
/usr/sbin/alsactl: load_state:1326: No soundcards found...
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

admi pisze:A teraz po restarcie ALSY Wyskakuje mi coś takiego

Shutting down sound driver: done
Starting sound driver: snd-hda-intel done
/usr/sbin/alsactl: load_state:1326: No soundcards found... 
To w miare normalne - zrestartuj jeszcze raz, moze dwa razy Alse i powinno wykryc karte i zaladowac sterownik. Zauwazylem, ze zdarza sie to tylko przy recznym restarcie Alsy, przy restarcie calego systemu takie bledy nie powinny miec miejsca.
Niekiedy trzeba tez tak robic, aby poprawnie zaladowaly sie ustawienia sterownika (np. po zmianie opcji model).

Oprocz zmiany opcji model moglbys sprobowac dodac do niej jeszcze opcje position_fix=1 lub position_fix=2 - ponoc niekiedy pomaga.
admi pisze:i teraz dzieje sie dziwna rzecz:
-przy ustawieniu XMMS na Alsa nie ma dzwieku, ale przy ustawieniu OSS dzwięk jest tylko nie działa regulacja głośności w XMMS, na panelu Gnom'a, ani z klawiszy funcyjnych.

mi tu wygląda na to ze Alsa tak jak by była wyłączona a ten OSS ja zakłócał, nie znam sie na tym za bardzo ale takie mam odczucie
OSS to alternatywa dla Alsy, sama Alsa ma tez cos w rodzaju emulatora OSS. Jesli masz dziwek na OSS i Ci to nie przeszkadza, to najprawdopodobniej wystarczy, ze zmienisz zrodlo dzwieku w Gnome na OSS (kliknij 2 razy na glosnik na panelu i w menu Plik->Zmien urzadzenie wybierz pozycje z "OSS Mixer"), zeby moc kontrolowac poziom glosnosci.
admi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: admi »

Juz wszytko działa!!!

przy karcie ALC880
/etc/modprobe.d/sound i /etc/modprobe.d/alsa-base

options snd-hda-intel model=6stack-digout
i oczywiście restart kompa bo zamej ALSy nie wystarczał by zastosować miany;>

i grają albo słuchawki i głośniki wbudowane

Tylko ze pokazuje 8 kanałowa karte dźwiękowa Chanel mode 8ch i nie da sie tego zmienić a regulacja głośności odbywa sie przez PCM albo Surround. czyli wzmacniacz jest podpięty pod wyjście subwoofera :pt36: no ale trudno. Ważne że działa.
dzięki wielkie za pomoc
Przemyslaw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Przemyslaw »

Witam
Miałem ten sam problem, dźwięk w głośnikach był a w słuchawkach nie. Super tutorial. Mam asusa A3E 5018 powyższa instrukcja zadziałała, bez problemu, wielkie dzięki.

pozdrawiam
Niuniunin, Korowina, Guinter ...
noisepopstar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: noisepopstar »

siemano!!
Mario morzesz wrzucic jeszcze raz ten link do patcha bo stary chyba nie dziala

dzieki
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

noisepopstar, patch został dodany do źródeł Alsy od wersji 1.0.14rc1. Oznacza to tyle, że najnowszych wersji Alsy nie trzeba juz patchować. ;-)
Zablokowany

Wróć do „Laptopy”