Instalacja na laptopie ASUS
Instalacja na laptopie ASUS
Witam,
Mam problem z instalacją mego Ubuntu na laptopie. Sprzęt to dokładnie Asus A6RP-AP002. Instalka Ubuntu znajduje się na oryginalnej płytce instalacyjnej Ubuntu 6.06 LTS PC, z której instalowaałem ten system na komputery stacjonarne, gdzie nie miałem problemów z instalacją.
Problem polega na tym, że po poprawnym zabootowaniu, w chwili gdy wybieram z początkowego menu pozycję 1. Install Ubuntu... to pojawia się czarny ekran z komunikatem "Uncompressing Linux..... booting kernel" i dalej nic się nie dzieje. Dysk nie pracuje, DVD-ROM nie szumi, nic kompletnie nie pracuje. Po 20 minutach czekania moja cierpliwość się kończy i restaruje kompa.
Czy moe konfiguracja mego laptopa nie jest zbyt dobra na Ubuntu: 1.6 GHz Celeron M, 1 GB RAM ?
Pozdrawiam
Mam problem z instalacją mego Ubuntu na laptopie. Sprzęt to dokładnie Asus A6RP-AP002. Instalka Ubuntu znajduje się na oryginalnej płytce instalacyjnej Ubuntu 6.06 LTS PC, z której instalowaałem ten system na komputery stacjonarne, gdzie nie miałem problemów z instalacją.
Problem polega na tym, że po poprawnym zabootowaniu, w chwili gdy wybieram z początkowego menu pozycję 1. Install Ubuntu... to pojawia się czarny ekran z komunikatem "Uncompressing Linux..... booting kernel" i dalej nic się nie dzieje. Dysk nie pracuje, DVD-ROM nie szumi, nic kompletnie nie pracuje. Po 20 minutach czekania moja cierpliwość się kończy i restaruje kompa.
Czy moe konfiguracja mego laptopa nie jest zbyt dobra na Ubuntu: 1.6 GHz Celeron M, 1 GB RAM ?
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: FVWM
- Architektura: x86
Re: Instalacja na laptopie ASUS
Spróbuj do opcji bootowanego kernela dodać którąś z tych opcji:kamilh pisze:Witam,
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
pci=biosirq
acpi=off
nolapic
noapic
Without fools, there would be no wisdom.
Witam,
Właśnie siedzę na zainstalowanym Ubuntu
Jakoś przez intuicję wyłączyłem acpi przed instalacją i zadziałało.
Przepis na przyszłość:
- w ekranie startowym do instalacji ubuntu klikamy F6
- wpisujemy w pojawiającą się linię poleceń boot: live acpi=off
To u mnie zadziałało, a wszelkie pomoce są w F1 czyli w HELPie.
Pozdrawiam
Właśnie siedzę na zainstalowanym Ubuntu

Przepis na przyszłość:
- w ekranie startowym do instalacji ubuntu klikamy F6
- wpisujemy w pojawiającą się linię poleceń boot: live acpi=off
To u mnie zadziałało, a wszelkie pomoce są w F1 czyli w HELPie.
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Witam,
rowniez posiadam laptopa firmy Asus. Od pewnego czasu dziala na nim Ubuntu.
Jestem na prawde w szoku, ze wszystko dziala. Nawet przyciski specyficzne dla tego laptopa (odpalenie klienta email, WWW, wlaczenie/wylacznie WLAN itp.) same sie skonfigurowaly!
Wczoraj udalo mi sie tez odpalic WLAN z WPA.
Pozdrawiam,
Jacek
rowniez posiadam laptopa firmy Asus. Od pewnego czasu dziala na nim Ubuntu.
Jestem na prawde w szoku, ze wszystko dziala. Nawet przyciski specyficzne dla tego laptopa (odpalenie klienta email, WWW, wlaczenie/wylacznie WLAN itp.) same sie skonfigurowaly!
Wczoraj udalo mi sie tez odpalic WLAN z WPA.
Pozdrawiam,
Jacek
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Na Asusie A6RP-AP002 oczywiscie mozna miec acpi ale trzeba samemu skonfigurowac kernela
Niestety kernele z repo maja cos nie tak skonfigurowane i przynajmniej na tym laptopie nie dzialaja z wlaczonym acpi (przynajmniej kiedys tak bylo, bo teraz sam sobie kompiluje najnowsze jajka i nie zwracam uwagi na te z repo
).
Edit: Kernele Ubuntu dzialaja, ale trzeba dodac opcje hpet=disable
Czy komus udalo sie uruchomic port Irda w tym laptopie, bo ja probowalem ale jakos nie wyszlo. Niby wbudowana Irda ma byc na chipsecie typu FIR a cos mi sie zdaje ze z tym najgorzej jest :/ Ale nawet jakby dzialal jako SIR to dobrze by bylo.
Edit: Podczerwien dziala, info na samym dole strony https://wiki.ubuntu.com/LaptopTestingTeam/AsusA6Rp
Aha i jeszcze dzwiek... Juz dalem rade uruchomic i wszystko dziala ale nie ma jeszcze w sluchawkach... Moze ktos potrafi zmodyfikowac Alse?
Edit 08.10.06 i 18.12.06:
W koncu zrobilem patcha dla Alsy i dzwiek jest w sluchawkach
Zacznijmy od podstaw, gdyz jak widze niektorzy nie wiedza co trzeba zrobic, by moc cokolwiek skompilowac, wiec podam co i jak, zeby zaoszczedzic kolejnych pytan o kompilator lub naglowki kernela (swoja droga to juz bylo tyle razy...)
Wystarczy w terminalu wklepac to:
i juz mozna bedzie przystapic do kompilacji.
Uwaga: Od wersji 1.0.14rc1 patch jest juz dodany do Alsy. Jesli nie przeszkadza Ci wersja rozwojowa sterownika, mozesz ja sciagnac i pominac ponizszy fragment dotyczacy patchowania pliku. Proces kompilacji i instalacji przebiega identycznie jak dla wersji 1.0.13.
Nalezy sciagnac wersje 1.0.13 alsa-driver, alsa-lib i alsa-utils ze strony http://www.alsa-project.org, rozpakowac wszystko, wraz z zalacznikiem z tego posta i wykonac:
Teraz kompilacja i instalacja:
w alsa-driver-1.0.13
w alsa-lib i alsa-utils:
teraz:
i
Poniewaz standardowo moga byc szumy w sluchawkach (nie wiem dlaczego) to trzeba jeszcze w gnome-volume-manager (kliknac 2 razy na ikonce glosnika na panelu gnome) zrobic kilka zmian:
wejsc w menu ustawien i zanzaczyc wszystkie mozliwe opcje w okienku, przejsc na zakladke z regulatorami glosnosci dla mikrofonu i wejscia line-in itp. i tam pod suwakami line-in, cd-in i mikrofonu ikonki glosnika powinny byc przekreslone, pod czwartym suwakiem ikonki nie powinny byc przekreslone.
W Edgym wystarczy przekreslic glosniczki pod Input i CD.
Teraz wszystko juz powinno dzialac jak trzeba
Zalacznik: asus-a6rp.patch.tar.bz2 ok. 2KB

Edit: Kernele Ubuntu dzialaja, ale trzeba dodac opcje hpet=disable
Czy komus udalo sie uruchomic port Irda w tym laptopie, bo ja probowalem ale jakos nie wyszlo. Niby wbudowana Irda ma byc na chipsecie typu FIR a cos mi sie zdaje ze z tym najgorzej jest :/ Ale nawet jakby dzialal jako SIR to dobrze by bylo.
Edit: Podczerwien dziala, info na samym dole strony https://wiki.ubuntu.com/LaptopTestingTeam/AsusA6Rp
Aha i jeszcze dzwiek... Juz dalem rade uruchomic i wszystko dziala ale nie ma jeszcze w sluchawkach... Moze ktos potrafi zmodyfikowac Alse?

Edit 08.10.06 i 18.12.06:
W koncu zrobilem patcha dla Alsy i dzwiek jest w sluchawkach

Zacznijmy od podstaw, gdyz jak widze niektorzy nie wiedza co trzeba zrobic, by moc cokolwiek skompilowac, wiec podam co i jak, zeby zaoszczedzic kolejnych pytan o kompilator lub naglowki kernela (swoja droga to juz bylo tyle razy...)
Wystarczy w terminalu wklepac to:
sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r` libncurses5-dev gettext
Uwaga: Od wersji 1.0.14rc1 patch jest juz dodany do Alsy. Jesli nie przeszkadza Ci wersja rozwojowa sterownika, mozesz ja sciagnac i pominac ponizszy fragment dotyczacy patchowania pliku. Proces kompilacji i instalacji przebiega identycznie jak dla wersji 1.0.13.
Nalezy sciagnac wersje 1.0.13 alsa-driver, alsa-lib i alsa-utils ze strony http://www.alsa-project.org, rozpakowac wszystko, wraz z zalacznikiem z tego posta i wykonac:
patch /sciezka/do/alsa-driver-1.0.13/alsa-kernel/pci/hda/patch_realtek.c /sciezka/do/pliku/asus-a6rp.patch
w alsa-driver-1.0.13
./configure --with-cards=hda-intel --with-isapnp=no
make
sudo make install
./configure
sudo make install
sudo alsaconf
sudo /etc/init.d/alsasound restart
wejsc w menu ustawien i zanzaczyc wszystkie mozliwe opcje w okienku, przejsc na zakladke z regulatorami glosnosci dla mikrofonu i wejscia line-in itp. i tam pod suwakami line-in, cd-in i mikrofonu ikonki glosnika powinny byc przekreslone, pod czwartym suwakiem ikonki nie powinny byc przekreslone.
W Edgym wystarczy przekreslic glosniczki pod Input i CD.
Teraz wszystko juz powinno dzialac jak trzeba

Zalacznik: asus-a6rp.patch.tar.bz2 ok. 2KB
- mario_7
- Administrator
Zeby skompilowac cokolwiek potrzebujesz kompilatora...
powinno zalatwic sprawe.
sudo apt-get install build-essential
- andriusza1
- Piegowaty Guziec
witam, mój znajomy posiada tego lapka Asus A6RP-AP002 ( w sumie ten co na początku jest podany) i jest mały problem, jak uruchomić w nim wifi? Bo nie działają klawisze skrótu dotyczące właśnie uruchomienia wifi (niestety), a nie ma innej możliwości włączenia jak właśnie poprzez te klawisze. Ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić?
Linux Registred User #392891
- mario_7
- Administrator
O ile mnie pamiec nie myli to wszystki dodatkowe przyciski dzialaja out-of-box - trzeba uruchomic Ubuntu z acpi po prostu. Mozliwe, ze Twoj znajomy uruchamia Ubuntu z acpi=off, jesli tak, to niech zamieni ten wpis w grubie na hpet=disable .
Co do wifi to jedyne sprawne rozwiazania o ktorym czytalem i zdaje sie dzialac poprawnie (jeszcze nie mialem okazji z wifi korzystac
) to ndiswrapper.
Tutaj jest howto: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=197102
Jesli koniecznie chcesz linuxowe drivery to mozna i tak, ale predkosc bedzie tylko 11Mbit i podobno moga byc rozne problemy z dzialaniem: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=280962
Co do wifi to jedyne sprawne rozwiazania o ktorym czytalem i zdaje sie dzialac poprawnie (jeszcze nie mialem okazji z wifi korzystac

Tutaj jest howto: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=197102
Jesli koniecznie chcesz linuxowe drivery to mozna i tak, ale predkosc bedzie tylko 11Mbit i podobno moga byc rozne problemy z dzialaniem: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=280962
mario_7, w twym HOWTO jest literowka:
Pozdrawiam
oczywiscie powinno byc build-essential.Wystarczy w terminalu wklepac to:
Kod:
sudo apt-get install build-essentail linux-headers-`uname -r` libncurses5-dev
Pozdrawiam

Jeśli problem rozwiązany, to ułatw życie innym
i do tytułu wątku dodaj [solved].
Dziękuję i pozdrawiam
i do tytułu wątku dodaj [solved].
Dziękuję i pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mam laptopa Asus A3a. miałem problem z dźwiękiem w słuchawkach(nie było go wcale. Postąpiłem zgodnie z instrukcja instalacji nowych sterowników do karty dźwiękowej. Zainstalowałem:mario_7 pisze:
W koncu zrobilem patcha dla Alsy i dzwiek jest w sluchawkach![]()
- alsa-driver-1.0.14rc3
- alsa-lib-1.0.14rc3
- alsa-util-1.0.14rc2
po zainstalowaniu plik /etc/modprobe.d/sound miał posatć:
alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=asus
asus-laptop, toshiba...
a plik /etc/modprobe.d/alsa-base miał postac:
# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7
# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-ioctl32 ]
i teraz dzieje sie dziwna rzecz:
-przy ustawieniu XMMS na Alsa nie ma dzwieku, ale przy ustawieniu OSS dzwięk jest tylko nie działa regulacja głośności w XMMS, na panelu Gnom'a, ani z klawiszy funcyjnych.
mi tu wygląda na to ze Alsa tak jak by była wyłączona a ten OSS ja zakłócał, nie znam sie na tym za bardzo ale takie mam odczucie
A teraz po restarcie ALSY Wyskakuje mi coś takiego
[code]Shutting down sound driver: done
Starting sound driver: snd-hda-intel done
/usr/sbin/alsactl: load_state:1326: No soundcards found...
- mario_7
- Administrator
To w miare normalne - zrestartuj jeszcze raz, moze dwa razy Alse i powinno wykryc karte i zaladowac sterownik. Zauwazylem, ze zdarza sie to tylko przy recznym restarcie Alsy, przy restarcie calego systemu takie bledy nie powinny miec miejsca.admi pisze:A teraz po restarcie ALSY Wyskakuje mi coś takiegoKod: Zaznacz cały
Shutting down sound driver: done Starting sound driver: snd-hda-intel done /usr/sbin/alsactl: load_state:1326: No soundcards found...
Niekiedy trzeba tez tak robic, aby poprawnie zaladowaly sie ustawienia sterownika (np. po zmianie opcji model).
Oprocz zmiany opcji model moglbys sprobowac dodac do niej jeszcze opcje position_fix=1 lub position_fix=2 - ponoc niekiedy pomaga.
OSS to alternatywa dla Alsy, sama Alsa ma tez cos w rodzaju emulatora OSS. Jesli masz dziwek na OSS i Ci to nie przeszkadza, to najprawdopodobniej wystarczy, ze zmienisz zrodlo dzwieku w Gnome na OSS (kliknij 2 razy na glosnik na panelu i w menu Plik->Zmien urzadzenie wybierz pozycje z "OSS Mixer"), zeby moc kontrolowac poziom glosnosci.admi pisze:i teraz dzieje sie dziwna rzecz:
-przy ustawieniu XMMS na Alsa nie ma dzwieku, ale przy ustawieniu OSS dzwięk jest tylko nie działa regulacja głośności w XMMS, na panelu Gnom'a, ani z klawiszy funcyjnych.
mi tu wygląda na to ze Alsa tak jak by była wyłączona a ten OSS ja zakłócał, nie znam sie na tym za bardzo ale takie mam odczucie
Juz wszytko działa!!!
przy karcie ALC880
/etc/modprobe.d/sound i /etc/modprobe.d/alsa-base
i oczywiście restart kompa bo zamej ALSy nie wystarczał by zastosować miany;>
i grają albo słuchawki i głośniki wbudowane
Tylko ze pokazuje 8 kanałowa karte dźwiękowa Chanel mode 8ch i nie da sie tego zmienić a regulacja głośności odbywa sie przez PCM albo Surround. czyli wzmacniacz jest podpięty pod wyjście subwoofera
no ale trudno. Ważne że działa.
dzięki wielkie za pomoc
przy karcie ALC880
/etc/modprobe.d/sound i /etc/modprobe.d/alsa-base
options snd-hda-intel model=6stack-digout
i grają albo słuchawki i głośniki wbudowane
Tylko ze pokazuje 8 kanałowa karte dźwiękowa Chanel mode 8ch i nie da sie tego zmienić a regulacja głośności odbywa sie przez PCM albo Surround. czyli wzmacniacz jest podpięty pod wyjście subwoofera

dzięki wielkie za pomoc
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10