dwie karty dźwiękowe
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
dwie karty dźwiękowe
Witam
Mam taki problem. Mam dwie kart dźwiękowe i na zmiane jedna mi się włącza jako dsp1 albo dsp0 jak ustawić aby to się nie zmiamiało. I jak ustawic softwerowy mixowanie dźwięku na jdenej wiem a jak to zrobić dla jendej i drugiej karty ?? jedna to 5.1 AC97 a druga to SoundBlaster MP3 + .
Mam taki problem. Mam dwie kart dźwiękowe i na zmiane jedna mi się włącza jako dsp1 albo dsp0 jak ustawić aby to się nie zmiamiało. I jak ustawic softwerowy mixowanie dźwięku na jdenej wiem a jak to zrobić dla jendej i drugiej karty ?? jedna to 5.1 AC97 a druga to SoundBlaster MP3 + .
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Data opisu - 12.01.2004 - od tego czasu trochę się w ALSA pozmieniało.Hilsim pisze:http://linux-muzyka.ixion.pl/tekst.php?id=25027
Wstaw w /etc/modprobe.d/alsa-base na końcu pliku :
... gdzie karta_1 i karta_2 to moduły obsługujące twoje karty muzyczne - cat /proc/asound/modules - zmienisz w nazwach '_' na '-'.options karta_1 index=0
options karta_2 index=1
I uruchom sobie wyjście w systemie na ALSA ( multimedia, czy gdzie ) - ALSA nie gra na /dev/dsp*, tylko OSS. Nie polecam OSS'a.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
-
- Piegowaty Guziec
Mam SB !Live 5.1, ale dorzuciłem jeszcze Fortmedia FM801, do tego jest jeszcze zintergowana VIA. Na SB !Live i na VIA wszystko ładnie działało, ale jak dorzuciłem Fortmedia FM801 wszystko siadło, Jak wchodzę w ustawienia dźwięku, to nie mogę wybrać domyślnej karty dźwiękowej. Przed dorzuceniem karty wrzuciłem jeszcze nową ALSĘ, po dorzuceniu próbowałem jeszcze raz ją zainstalować, ale wystąpiły błędy. W jaki sposób mogę temu zaradzić?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Re: dwie karty dźwiękowe
Witam
mam taka sama historię ale nie bardzo rozumiem co ja mam zrobić z tego opisu
bardzo bym poprosił o krok po kroku
0 [Live ]: EMU10K1 - SB Live [Unknown]
SB Live [Unknown] (rev.10, serial:0x80661102) at 0xd000, irq 185
co zrobić i gdzie to ustawic
mam dzwiek w xmms ale nie mam w tych najprostszych grach
z gory dziekuje za pomoc
mam taka sama historię ale nie bardzo rozumiem co ja mam zrobić z tego opisu
bardzo bym poprosił o krok po kroku
0 [Live ]: EMU10K1 - SB Live [Unknown]
SB Live [Unknown] (rev.10, serial:0x80661102) at 0xd000, irq 185
co zrobić i gdzie to ustawic
mam dzwiek w xmms ale nie mam w tych najprostszych grach
z gory dziekuje za pomoc
aminko pisze:Witam
pit
I ja witam,
Sytuacja podobna, dwie karty dzwiekowe:
AudioPCI
FM801AU
Do tej pory pod Winshitem uzywalem zintegorwanej AudioPCI tylko-li do rozmow via Skype, natomiast FM801AU do odtwarzania wszelkich innych dzwiekow
Chcialbym to samo osiagnac pod Ubuntu. Pytanie moje: jak? Bom szukal i znalezc nie moge 
Sytuacja podobna, dwie karty dzwiekowe:
AudioPCI
FM801AU
Do tej pory pod Winshitem uzywalem zintegorwanej AudioPCI tylko-li do rozmow via Skype, natomiast FM801AU do odtwarzania wszelkich innych dzwiekow

Witam
Ja uzywam dwoch kart dziwekowych (a w zaszadzie 3) i poradzilem sobie tak..
1. Najpierw dla alsy okreslilem sobie defaultowa karte dziekowa...
Nalezy stowrzyc plik w folderze /etc/asound.conf z zawartoscia:
teraz programy ktore pobieraja defaultowa karte jako urzadzenie dzwiekowe pobieraja Liva...
(w miejsce Live nalezy wrzucic nazwe karty jaka chcecie zeby byla defaultowa mozna to sprawdzic poleceniem cat /proc/asound/cards... tam sa nazwy)
mozecie do tego pliku dodac kolejne linie dajmy na to:
i w ten sposob alsa podepnie karte o nazwie Cos_tam pod nazwe karty jakas_tam ktora mozna na twardo w wiekszosci programow wbic i powinno byc dobrze...
Powiem szczerze ze jezeli chodzi o plik asound.conf to okreslilem sobie tylko defaultowa karte, dla pozostalych okreslilem sobie nazwy przez zrobienie linkow symboliczynch przez udev'a
2. w folderze /etc/udev/rules.d/ nalezy stworzyc plik 10-local.rules
dzieki niemu po restarcie i wykryciu urzadzen robi linki symboliczne do tych ktore w nim zdefinjujemy o nazwach jakie nam pasuja (dzieki czemu w konkretnych programach w konfigach mozna wybrac sobie swoja nazwe linka ktora zawsze bedzie taka sama i zawsze przypisana do urzadzenia zgodnie z tym co wpisalismy do udev'a)
nalezy jeszcze porawnie zidentyfikowac karty tak zeby udev do poprawnych towrzyl linki... wydaje mi sie ze wystarcza uzycie drivera na jakim dzila urzadzenie oraz ewentualna nazwa w folderze /dev/...
co do drivera na jakim dzila karta mozna sprawdzic tym poleceniem:
z tym ze w katalogu /dev/snd/ macie rozne urzadzenia... jezeli macie dwie karty muzyczne to pewnie bedzie urzadzenie pcmC0D0c i pcmC0D0c, z tym niestety trzeba samemu pokombinowac i sprawdzic
wynikiem u mnie komendy wyzej jest to:
no i z tego widac ze jest to moj SB live... dlatego ze mam jedna karte creativa no i dziala na driverze EMU10K1_Audigy.
teraz do wczesniej stworzonego pliku w /etc/udev/rules.d/ o nazwie 10-local.rules wpisujemy:
poniewaz, jadro wykryje napewno karte jako urzdzenie dsp a gwiazdka jest dlatego ze nie wiem pod jakim numerem, driver bierzemy z wyniku komendy z udevinfo w moim przypadku byl to EMU10K1_Audigy, no i symlink+ tworzy linka symbolicznego o nazwie sbsound (oczywiscie mozecie sobie wybrac jaka wam sie podoba)
robicie podobnie dla drugiej karty czyli wiciagacie na jakim driverze pracuje i dopisujecie kolejna linijke do 10-local.rules djamy np taka:
teraz restart udev'a:
i teraz w konkretnych programach wpisujecie sobie jakiej karty ma uzywac owy program...
to tyle....
co do udev'a nadmienie ze mozna robic tak ze wszystkimi urzadzeniami wykrywanymi przez jadro... dla przykaldu jak mialem problemy z pilotem poniewaz zamienial sie w urzadzeniach miejscami z innymi urzadzeniami wskazujacymi jak klawiatura czy mysz... udev go rozwiazal
Ja uzywam dwoch kart dziwekowych (a w zaszadzie 3) i poradzilem sobie tak..
1. Najpierw dla alsy okreslilem sobie defaultowa karte dziekowa...
Nalezy stowrzyc plik w folderze /etc/asound.conf z zawartoscia:
Kod: Zaznacz cały
pcm.!default {
type hw
card Live
}
ctl.!default {
type hw
card Live
}
(w miejsce Live nalezy wrzucic nazwe karty jaka chcecie zeby byla defaultowa mozna to sprawdzic poleceniem cat /proc/asound/cards... tam sa nazwy)
mozecie do tego pliku dodac kolejne linie dajmy na to:
pcm.!default {
type hw
card Cos_tam
}
ctl.!jakas_tam {
type hw
card Cos_tam
}
Powiem szczerze ze jezeli chodzi o plik asound.conf to okreslilem sobie tylko defaultowa karte, dla pozostalych okreslilem sobie nazwy przez zrobienie linkow symboliczynch przez udev'a
2. w folderze /etc/udev/rules.d/ nalezy stworzyc plik 10-local.rules
dzieki niemu po restarcie i wykryciu urzadzen robi linki symboliczne do tych ktore w nim zdefinjujemy o nazwach jakie nam pasuja (dzieki czemu w konkretnych programach w konfigach mozna wybrac sobie swoja nazwe linka ktora zawsze bedzie taka sama i zawsze przypisana do urzadzenia zgodnie z tym co wpisalismy do udev'a)
nalezy jeszcze porawnie zidentyfikowac karty tak zeby udev do poprawnych towrzyl linki... wydaje mi sie ze wystarcza uzycie drivera na jakim dzila urzadzenie oraz ewentualna nazwa w folderze /dev/...
co do drivera na jakim dzila karta mozna sprawdzic tym poleceniem:
udevinfo -a -p $(udevinfo -q path -n /dev/snd/pcmC2D0c)
wynikiem u mnie komendy wyzej jest to:
looking at device '/class/sound/pcmC2D0c':
KERNEL=="pcmC2D0c"
SUBSYSTEM=="sound"
SYSFS{dev}=="116:17"
looking at device '/devices/pci0000:00/0000:00:09.0/0000:01:05.0':
ID=="0000:01:05.0"
BUS=="pci"
DRIVER=="EMU10K1_Audigy"
SYSFS{modalias}=="pci:v00001102d00000002sv00001102sd00008064bc04sc01i00"
SYSFS{local_cpus}=="ff"
SYSFS{irq}=="58"
SYSFS{class}=="0x040100"
SYSFS{subsystem_device}=="0x8064"
SYSFS{subsystem_vendor}=="0x1102"
SYSFS{device}=="0x0002"
SYSFS{vendor}=="0x1102"
looking at device '/devices/pci0000:00/0000:00:09.0':
ID=="0000:00:09.0"
BUS=="pci"
DRIVER==""
SYSFS{modalias}=="pci:v000010DEd0000005Csv00000000sd00000000bc06sc04i01"
SYSFS{local_cpus}=="ff"
SYSFS{irq}=="0"
SYSFS{class}=="0x060401"
SYSFS{subsystem_device}=="0x0000"
SYSFS{subsystem_vendor}=="0x0000"
SYSFS{device}=="0x005c"
SYSFS{vendor}=="0x10de"
looking at device '/devices/pci0000:00':
ID=="pci0000:00"
BUS==""
DRIVER==""
teraz do wczesniej stworzonego pliku w /etc/udev/rules.d/ o nazwie 10-local.rules wpisujemy:
KERNEL=="dsp*", DRIVER=="EMU10K1_Audigy", SYMLINK+="sbsound"
robicie podobnie dla drugiej karty czyli wiciagacie na jakim driverze pracuje i dopisujecie kolejna linijke do 10-local.rules djamy np taka:
KERNEL=="dsp*", DRIVER=="JAKIS_DRIVER", SYMLINK+="kartadruga"
sudo /etc/init.d/udev restart
i teraz w konkretnych programach wpisujecie sobie jakiej karty ma uzywac owy program...
to tyle....
co do udev'a nadmienie ze mozna robic tak ze wszystkimi urzadzeniami wykrywanymi przez jadro... dla przykaldu jak mialem problemy z pilotem poniewaz zamienial sie w urzadzeniach miejscami z innymi urzadzeniami wskazujacymi jak klawiatura czy mysz... udev go rozwiazal
I ja kiedyś walczyłem z 2 kartami dźwiękowymi. Nawet później tą walkę spisałem: http://adas.jogger.pl/2006/12/22/karty- ... ntu-linux/
Może się komuś przyda...
Może się komuś przyda...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
U mnie przedstawia się to inaczej. Mianowicie mam jedną zintegrowaną kartę (wogóle ten mój sprzęt to ma wszystko zintegrowane- Compaque Deskpro EN), ale ta karta ma dwa wyjścia, które niegdyś w Mandrivie działały mi oddzielnie, tzn jak dwie karty.
Po wpisaniu:
odpowiada:
0 [I82801BAICH2 ]: ICH - Intel 82801BA-ICH2
Intel 82801BA-ICH2 with AD1885 at 0x2000, irq 177
co świadczy o jednej karcie w systemie.
W katalogu /dev/ mam tylko jedno dsp.
Zawartość /dev/snd to:
controlC0 pcmC0D0c pcmC0D0p pcmC0D1c timer
Jednak mixer systemowy umożliwia regulacje obu wyjść dźwięku jak jednego. W mandrivie mialem dwa pcmy i moglem oddzielnie regulować głośność.
Poza tym to aplikacje dźwiękowe (XMMS) wybór tylko jednego urządzenia pcm które jest tam nazwane domyślnym.
Po co mi to wszystko?? Czasem gdy słucham czegoś na głośnikach, np radia netowego Amarokiem, chce podsłuchać jakiś kawałek na słuchawkach XMMSem choćby sprawdzić co to jest. Obecnie w takiej sytuacji musze zerwać połączenie ze słuchanym strumieniem, a po 5-10 sek sprawdzania tego dodatkowego pliku znowu łączyć się z radiem. Przecierz można prościej nie wiecie jak??[quote][/quote]
Po wpisaniu:
sudo cat /proc/asound/cards
0 [I82801BAICH2 ]: ICH - Intel 82801BA-ICH2
Intel 82801BA-ICH2 with AD1885 at 0x2000, irq 177
co świadczy o jednej karcie w systemie.
W katalogu /dev/ mam tylko jedno dsp.
Zawartość /dev/snd to:
controlC0 pcmC0D0c pcmC0D0p pcmC0D1c timer
Jednak mixer systemowy umożliwia regulacje obu wyjść dźwięku jak jednego. W mandrivie mialem dwa pcmy i moglem oddzielnie regulować głośność.
Poza tym to aplikacje dźwiękowe (XMMS) wybór tylko jednego urządzenia pcm które jest tam nazwane domyślnym.
Po co mi to wszystko?? Czasem gdy słucham czegoś na głośnikach, np radia netowego Amarokiem, chce podsłuchać jakiś kawałek na słuchawkach XMMSem choćby sprawdzić co to jest. Obecnie w takiej sytuacji musze zerwać połączenie ze słuchanym strumieniem, a po 5-10 sek sprawdzania tego dodatkowego pliku znowu łączyć się z radiem. Przecierz można prościej nie wiecie jak??[quote][/quote]
Witam. Po jakimś czasie użytkowania 2 kart dźwiękowych: Creative SB 5.1 Live! oraz NVidia CK8, system przestał widzieć Creativ'a. W /proc/asound/cards jej nie widać.
Oto alsa-base. Pomóżcie.
Oto alsa-base. Pomóżcie.
# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7
# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-ioctl32 ; : ; }
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --Qb snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq-oss ; : ; }
# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; }
# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb saa7134-alsa ; : ; }
# Load snd-seq for devices that don't have hardware midi;
# Ubuntu #26283, #43682, #56005; works around Ubuntu #34831 for
# non-Creative Labs PCI hardware
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options snd-bt87x index=-2
options cx88-alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
options snd-emu10k1 index=0
options snd-ck8 index=1
Pozdrawiam, Rav
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
rav, masz odpowiednie moduły załadowane? - Polecenie:
Pokaż plik /etc/modprobe.d/sound jeśli taki masz w systemie.
lsmod | grep snd
rav@stacjonar:~$ lsmod | grep snd
snd_emu10k1_synth 7296 0
snd_emux_synth 34688 1 snd_emu10k1_synth
snd_seq_virmidi 6784 1 snd_emux_synth
snd_seq_midi_emul 6784 1 snd_emux_synth
snd_emu10k1 120352 1 snd_emu10k1_synth
snd_util_mem 4864 2 snd_emux_synth,snd_emu10k1
snd_hwdep 9092 2 snd_emux_synth,snd_emu10k1
snd_seq_dummy 3844 0
snd_seq_oss 31616 0
snd_seq_midi 8576 0
snd_rawmidi 24448 3 snd_seq_virmidi,snd_emu10k1,snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 7424 3 snd_seq_virmidi,snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_intel8x0 32796 2
snd_ac97_codec 97312 2 snd_emu10k1,snd_intel8x0
ac97_bus 2304 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 43264 0
snd_mixer_oss 16512 1 snd_pcm_oss
snd_seq 49648 9 snd_emux_synth,snd_seq_virmidi,snd_seq_midi_emul,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_seq_device 8204 8 snd_emu10k1_synth,snd_emux_synth,snd_emu10k1,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd_pcm 76680 4 snd_emu10k1,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_timer 22276 3 snd_emu10k1,snd_seq,snd_pcm
snd_page_alloc 9992 3 snd_emu10k1,snd_intel8x0,snd_pcm
snd 51716 18 snd_emux_synth,snd_seq_virmidi,snd_emu10k1,snd_hwdep,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm,snd_timer
soundcore 7520 1 snd
Pozdrawiam, Rav
- mario_7
- Administrator
Hmmm... Na pewno? Bo masz załadowane moduły do SB, ale za to nie masz do CK8 i to raczej ta druga karta powinna nie działać.rav pisze:o jakimś czasie użytkowania 2 kart dźwiękowych: Creative SB 5.1 Live! oraz NVidia CK8, system przestał widzieć Creativ'a.
Spróbuj
sudo modprobe snd-ck8
rav@stacjonar:~$ sudo modprobe snd-ck8
FATAL: Module snd_ck8 not found.
W /proc/asound/cards mam:
0 [CK8 ]: NFORCE - NVidia CK8
NVidia CK8 with ALC658D at 0xed005000, irq 17
Pozdrawiam, Rav
- mario_7
- Administrator
No tak... nie sprawdziłem, bo myślałem, że skoro masz taki moduł w alsa-base, to taki istnieje... Jednak takiego modułu faktycznie nie ma...rav pisze:FATAL: Module snd_ck8 not found.
W /etc/modprobe.d/alsa-base powinieneś mieć zamiast tego:
options snd-ck8 index=1
options snd-intel8x0 index=1
Ja też mam dwie karty dźwiękowe:
Wszystko jest odblokowane w biosie, ale jeśli jest zamontowana yamaha to nie wykrywa mi intela.
w biosie jest opcja Onboard AC'97 Audio, a do wyboru są dwie możliwości: Auto i Disabled.
Na Auto w windozie wykrywało mi obie ale pod Linuksem jest tylko yamaha.
tak jakbym wykrywał dwie to nie ma dźwięku w ogóle chyba ze yamahe dam na 0.
Lspci nie widzi realteka gdy jest podpięta yamaha
poradźcie coś...
orazYMF724F [Yamaha DS-XG (YMF724F)]
z tym ze ta intela (Realtek Alc 202) jest zintegrowana.Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 01)
Wszystko jest odblokowane w biosie, ale jeśli jest zamontowana yamaha to nie wykrywa mi intela.
w biosie jest opcja Onboard AC'97 Audio, a do wyboru są dwie możliwości: Auto i Disabled.
Na Auto w windozie wykrywało mi obie ale pod Linuksem jest tylko yamaha.
Jesli skonfiguruje /etc/modprobe.d/alsa-baseraziel@heaven:~$ cat /proc/asound/modules
0 snd_ymfpci
tak jakbym wykrywał dwie to nie ma dźwięku w ogóle chyba ze yamahe dam na 0.
Lspci nie widzi realteka gdy jest podpięta yamaha

poradźcie coś...
Tylko dla ludzi o mocnych nerwach Eat my dust...
- mario_7
- Administrator
Jeśli lspci nie widzi karty to raczej jej nie uruchomisz... Sprawdź dobrze w biosie, może jednak jest tam jakieś ustawienie do tego.Raziel pisze:Lspci nie widzi realteka gdy jest podpięta yamaha
Czy ładując moduły odpowiedzialne za tą zintegrowaną kartę, gdy druga karta jest włożona, otrzymujesz komunikat No such device?
Zerkałeś może do dmesg? Są jakieś błędy?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Ja również mam problem z kilkoma kartami dźwiękowymi.
Często po restarcie ALSA nie wykrywa mojego SounBlastera, nie ma go w /proc/asound/cards. Co dziwne jest on w lspci
Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?
Często po restarcie ALSA nie wykrywa mojego SounBlastera, nie ma go w /proc/asound/cards. Co dziwne jest on w lspci
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 735 Host (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP)
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS85C503/5513 (LPC Bridge)
00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller
00:02.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 07)
00:02.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 07)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev d0)
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0)
00:03.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 90)
00:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
00:0d.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3CSOHO100B-TX 910-A01 [tulip] (rev 31)
00:0f.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 07)
00:0f.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 07)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 440 AGP 8x] (rev a2)