WLAN i Intel PRO/Wireless 3945ABG

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
vantom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

WLAN i Intel PRO/Wireless 3945ABG

Post autor: vantom »

Witam,
Mam problem z zaistalowaniem sterownikow do tej karty wlan (podana w temacie) mianowicie:
Pobralem sterowniki ze strony intela ,rozpakowalem i ... :
/bin/sh: Syntax error: "(" unexpected
/bin/sh: Syntax error: "(" unexpected
sed: nie można odczytać net/ieee80211.h: No such file or directory
/bin/sh: [[: not found
-e
WARNING: Your kernel contains ieee80211 symbol definitions and you
are not using the kernel's default ieee80211 subsystem. (Perhaps you
used the out-of-tree ieee80211 subsystem's 'make install' or have
provided a path to the ieee80211 subsystem via IEEE80211_INC.)

If you wish to use the out-of-tree ieee80211 subsystem then it is
recommended to use that projects' "make patch_kernel" facility
and rebuild your kernel to update the Module symbol version information.

Failure to do this may result in build warnings and unexpected
behavior when running modules which rely on the ieee80211 subsystem.

-e Aborting the build. You can force the build to continue by adding:

IEEE80211_IGNORE_DUPLICATE=y

to your make command line.

make: *** [check_inc] Błąd 1

no wiem pobralem paczke IEEE 80211 ,make i make install przebiegly bez najmniejszych problemow,ale po probie ponownego zainstalowania sterowanikow dostaje dokladnie ten sam blad.

Z czym to moze byc zwiazane ? Prosze o odpowiedz
to chyba trzeba dodac... jestem nowicjuesz jezeli chodzi o LINUKSA...

Pozdrawiam i zycze milych i spokojnych swiat :)
Wafelj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: Wafelj »

i po gwinta?? ipw3945 działa od razu, sterowniki są w dystrybucji. sprawdź sobie po prostu pod jaką nazwą siedzi iwconfig i sie dowiesz, nic nie musisz robić.
januszp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: januszp »

Jak to po gwinta? Mam pod choinką AmiloPro Fujitsu i drań wszysto pięknie rozpoznał nawet to że wireless Intel ipw3945 jest włączona przy starcie systemu ale za cholerę nie chce odpalić łączności bezprzewodowej. Z tego co wygooglałem to z Amilo Pro Ubuntu sobie słabo radzi. Jeśli ktoś ma rozwiązanie to proszę o procedurę bo straciłem dwa dni i nadzieję. Żonie dałem laptopa a teraz tłumaczę że będzie sobie musiała kabelek podłączać. Jakaś ściema nie sądzicie?

Janusz
Wafelj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

skoro rozpoznało to znaczy ze działa... i jak to nie chce odpalić?? jak rozpoznało to znaczy ze działa. po prostu nie podłacza się do sieci, jak masz kde to proponuje knetworkmanager, a jak gnome to coś podobnego tylko bez k :) i to służy do łaczenia, a są to stery...
januszp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A nie słyszałeś kolego o zasadzie, że jak coś może nie działac to dlaczego ma działać? Samo rozpoznawanie nie wystarczy przecież kilka następnych spraw musi odpalić.

lspci pokazuje
Network Controller: Intel Copp. Pro/Wireless 3945ABG

ale w /var/log/messages
mówi że wykrywa podczas startu systemu ale informuje, że
"Kill switch must be turned off for wireless networking to work"
i żadne nakładki w stylu knetwork-manager czy wireless-manager nie zadziała bo po prostu nie wykrywa karty sieciowej.
No i maż ci los! Aha byłbym zapomniał: restart z wciśniętym przyciskiem wyłączającym wireless card nic nie daje.

Pozdrawiam
Janusz
Wafelj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

przycisk ci działa?? to po prostu odpal karte po starcie...
bo to że masz wyłączona to nie znaczy że potrzebujesz inne stery... u mnie też sie da wyłaczyć, po prostu karta przechodzi w stan czuwania, ale działa nadal (tzn jest wykrywana etc)
wpisz sobie cat /proc/modules | grep 3945
jeśli będziesz miał coś w wyniku to znaczy ze karta działa (i tak na pewno jest)
januszp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W jaki sposób mam ja odpalić? Naciskanie (albo i nie) przycisku nic nie daje.

Ja wcale nie instaluję nowego sterownika (skorzystałem z wątku na liście) bo widziałem, że moduł jest załadowany.

cat daje
firmware_class 10368 2 pcimcia, ipw3945, Live 0x8888000

???
Janusz
vantom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

u mnie nic nie wykrywa... po komendzie iwconfig mam:
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

sit0 no wireless extensions.

a po ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0A:E4:BA:60:27
inet addr:10.0.0.3 Bcast:255.255.255.255 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: fe80::20a:e4ff:feba:6027/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:394432 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:309185 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:530252620 (505.6 MiB) TX bytes:69565606 (66.3 MiB)
Interrupt:177

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:36474 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:36474 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:3208840 (3.0 MiB) TX bytes:3208840 (3.0 MiB)

juz nawet probowalem ze sterownikami od windowsa.. nic,zero reakcji.
Wczesniej uzywalem Windowsa XP i zeby wogole karta chciala dzialac trzeba bylo wcisnac przycisk lub Fn + F12 ,inaczej nie chodzila.
Czytajac wiele postow na temat tej karty ,wszyscy pisali ze powinna dzialac,to dlaczego u mnie nie dziala ? tak dla wyjasnienia jak by ktos chcial sprawdzic to jest laptop Fujitsu Siemens Amilo Pro v3505

[ Dodano: 26 Grudzień 06, 12:13 ]
knetworkmenager pokazuje "no network device found".... prosze o pomoc...

[ Dodano: 27 Grudzień 06, 10:45 ]
wczytalem naprawde wiele na googlach o tej karcie,wszedzie pisza ze z ubuntu powinna dzialac i zostac automatycznie wykryta,wiec czemu u mnie nei dziala? przez to ze ona nie chodzi musialem zafudnowac sobie kabelek sieciowy :P
januszp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Twoje objawy są dokładnie takie same jak moje. Daj znać jak coś wskórasz

Pozdrawiam
vantom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

ja juz nie wiem co z tym zrobic,probowalem chyba juz wszystkiego,sterowniki od windowsa (ktore nie dzialaja :
It seems that your device is either not present or not supported by the installed driver(s)
Kernel module ipw3945 overridden by netw39x5)
sterowniki pod ubuntu, z ktorymi ,bo jakby to inaczej,oczywiscie jest problem,bo cos biblioteka IEEE 80211 im sie nie podoba,mimo ze jest zainstalowana...
Ja juz nie wiem co z tym zrobic,a kabelek ciagnacy sie za komputerem jest troche denerwujacy..

Pozdrawiam

Tomek

[ Dodano: 27 Grudzień 06, 14:47 ]
ale wlasnie znalazlem po wejsciu w http://127.0.0.1:18020/cgi-bin/dmesg.cgi#bottom ,taka linike:
[17179593.324000] wlan: 0.8.4.2 (0.9.2)

czy to oznacza ze ubuntu widzi ta karte? czy to jest totalnie bez znaczenia ?
pigmej

Post autor: pigmej »

januszp

Wlacz i wylacz karte sieciowa po starcie linuxa (administracja siecia - tym ptaszkiem odznacz a potem zaznacz i poczekaj az wyskoczy monit aktywowanie intefejsu sieciowego)

zadziala na 100% Sam mam 3945 ;)

Ps Dziala napewno wiec nie probujcie nawet mowic ze nie dziala. 0 sterownikow z zewnatrz, czysty Ubuntu zaraz po instalacji.

Ps2. Narazie nie wymyslilem nic lepszego. Programisci tez dopiero w 7.04 ma sie to zmienic;)
vantom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

tak tylko ze ja w Administracja - Siec mam tylko POLACZENIE KABLOWE i POLACZENIE MODEMOWE nie mam tam WLAN.... w tym jest caly problem....
januszp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie widzi

Wygląda na to, że system jej nie widzi. Jak pisałem wcześniej naciskanie w czasie rozruch (a i potem) przycisku wireless powyżej klawiatury nie dawało rezultatu.

W żadnym narzeędziu administracyjnym do sieci on tego interfejsu nie widzi.
:pt36:

Mam Amilo Pro 3505

Janusz
vantom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

ja juz nie mam zadnego pomyslu... jedyny jaki mi zostal to taki zeby wrocic na Windowsa.... do czego mi sie nie spieszy,ale chyba bede zmuszony
Johny007

Post autor: Johny007 »

ja miałem podobny problem co wy , w menadżerze karta była widoczna ale nie w ustawieniach sieci , tam było tylko modemowe , zainstalowałem jeszcze raz ubuntu 6.12 i działa , karta jest widoczna , tylko że tym razem mam taki problem że jak chce ją aktywować i zaznaczam ją w ustawieniach sieci to mi kompa wiesza , więc kicha na maxa :sad: pomysły mi sie kończą , zmieniałem już porty karta była w każdym porcie i objawy te same :sad: zawieszanie kompa
vantom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

sluchacie odkrylem cos po instalacji knoppixa i freebsd, do tych komputerow dali nam sterowniki intela pod karte wifi,ok,pod windowsem dziala,ale to jest karta oparta na chipset'ie Atherosa!!!!! dlatego potrzebne sa sterowniki MADWIFI (jak sie nie myle,tak sie nazywalo) i bedzie wszystko pieknie i cacy chodzic :) jak cos to pisac,postaram sie pomoc :)
Pablo_P
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Pablo_P »

:shu3: Proponuję spróbować miętowego ubuntu. Miałem podobny problem z tą kartą i teraz wszystko chodzi jak należy, nawet w wersji live...
A do ściagnięcia jest tutaj: http://linuxmint.com/download.html
Awatar użytkownika
kula79
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: kula79 »

witam
mam podobny problem jak januszp i vantom
z tym ze u mnie to wygladalo nieco inaczej bo po instalacji karta nie byla wykrywane wogole, przyczyna dosyc prosta nie bylo sterow wiec je zainstalowalem noo i karta dzialala az do momentu upgradu a teraz mam dokladnie to co januszp
jak by ktos byl chetny z tym pomoc, albo nakierowac w jakis sposob bylbym bardzo wdzieczny za taka pomoc
"Heghlu'Meh QaQ jajVam"
kuLa
blackie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: blackie »

Laptop Fujitsu-Siemens Amilo Pro v.3505 - problem z kartą WLAN tak jak opisujecie.
Rozwiązanie znalazłem tu: https://answers.launchpad.net/ubuntu/+ticket/2639
Potrzebne okazało się pobranie ze strony: http://support.fujitsu-siemens.com/com/ ... loads.html nowego biosu do laptopa. I instalacja Windowsa i LunchManagera aby uruchomić kartę. Potem nowy bios zapamiętał te ustawienia i teraz nawet po wyłączeniu laptopa karta jest włączona.
Już się instaluje aż furczy :)
W ten właśnie sposób Windows się przysłużył do instalacji Linuksa. ;-)
strasny_bebok
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: strasny_bebok »

[quote="blackie"]Laptop Fujitsu-Siemens Amilo Pro v.3505 - problem z kartą WLAN tak jak opisujecie.
Rozwiązanie znalazłem tu: https://answers.launchpad.net/ubuntu/+ticket/2639
Potrzebne okazało się pobranie ze strony: http://support.fujitsu-siemens.com/com/ ... loads.html nowego biosu do laptopa. I instalacja Windowsa i LunchManagera aby uruchomić kartę. Potem nowy bios zapamiętał te ustawienia i teraz nawet po wyłączeniu laptopa karta jest włączona.
Już się instaluje aż furczy :)
W ten właśnie sposób Windows się przysłużył do instalacji Linuksa. ]

trik sie sprawdził. Pod windowsem włączam wifi przyciskiem na obudowie i resetuje kompa. dioda wifi cały czas sie swieci (bios sobie zapamiętał) i po starcie ubuntu karta jest widoczna (eth1) , wykrywa sieci itp. Na dłuższą metę jednak to wstyd wykorzystywać windowsa to włączania i wyłączania wifi pod linuksem :) Da sie to zrobic bezpośrednio pod ubuntu ?

Od razu mówie ze mam Amilo Pro v3505 i przycisk wifi pod ubuntu nie dziala u mnie ( nie wiem jak go skonfigurować)
Amilo Pro v3505
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”