Wreszcie udało mi się odpalić ET pod Linuksem z update PB i prawidłową konfiguracją patcha 2.60b i moda 3.2.6. Podzielę się swoimi spostrzeżeniami, uwagami.
1 - Instrukcję instalacji+update macie wyżej.
2 - Co to jest ten patch 2.60b i mod etpro 3.2.6 i po co mi to.
Większość pewnie tego nie zauważyła, ja na szczęście tak. W moim przypadku używanie starego patcha 2.60 + moda 3.2.5 i w dół powodowało błędy w grze. Bardzo często miałem dziwne sytuacje, że strzelając w przeciwnika z bliskich odległości nie otrzymywał on obrażeń. Gorzej było strzelając z dalekich odległości, nigdy nie udało mi się zabić przeciwnika.
3 - Co to jest to PB?
PB, chroni nas przed oszustami, cziterami. Cziter to koleś, który mierzy w głowę swojego kolegi, naciskając na spust zabija bez problemu pierwszego lepszego przeciwnika, widzi przez ściany itp. Dlatego należy aktualizować PB, żeby uniknąć problemów z wywalaniem z serwera.
4 - Co to jest ten mod etpro 3.2.5 i najnowszy 3.2.6
Jeśli się nie mylę to są to pliki, które modyfikują w jakimś procencie grę. Na starszym modzie, np 3.2.4, leżąc Coverem i patrząc przez lunetę nie mamy możliwości przeładowania magazynku. W nowszych modach ta możliwość już jest.
W skrócie
1 - Instalujemy grę tak jak napisał bysiek.
2 - Pobieramy najnowszego patcha 2.60b. Kopiujemy i zamieniamy pliki et.x86, etded.x86 w głównym katalogu z grą.
3 - Pobieramy moda etpro 3.2.6. Rozpakowujemy i wklejamy katalog etpro do głównym katalogu z grą albo do /home/nazwa-usera/.etwolf. Najlepiej wkleić to do dwóch wyżej wymienionych katalogów. Unikniemy niepotrzebnych problemów. Pobieramy mapy stąd i wklejamy do katalogu etpro. Jeżeli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ciekawego cfg, też wklejamy go do katalogu etpro.
4 - Aktualizujemy PB klikając na ikonę pbweb.x86 w katalogu pb. Proces aktualizacji może wyglądać tak, jakby nic się nie działo. Zapewniam, że wszystko jest w porządku i proponuje iść zrobić sobie kawe.
5 - Odpalamy grę i w menu ładujemy interesujący nas mod np. w/w etpro 3.2.6.
To chyba wszystko. Życze powodzenia i mam nadzieje, że pogram sobie w końcu z userem Linuksa. Dodam jeszcze, że na DSL-u 512 mój ping wynosi max. 29 i co najważniejsze jest stabilny, nie skacze (27-29).
UWAGA WAŻNE
Patch 2.60b współpracujący z betą (na dzień dzisiejszy) etpro 3.2.6, proszę nie instalować ani etpro, ani tego patcha bez potrzeby i bez wiedzy! Ponieważ nie współpracują z serwerami 2.60. Natomiast sam patch 2.60b wymaga poprzednio instalacji patcha 2.6