Midi .mid-pliki

Grafika, film, dźwięk.
lexicon

Post autor: lexicon »

Zgadza się i mnie także się jąka i obciąża procesor do 90%, ale w KDE nie max do 20% ponieważ to jest wersja Rosegarden dla KDE. Próbowałem zainstalować tę starszą wersję to chce mi wyrzucić tę nowszą - chyba coś im nie pasuje. Natomiast w instalacja pakietu z zestawem próbek timidity-patch-freepats działa o wiele lepiej ale nie ma wszystkich intrumentów zgodnych z GS,GM. Jeszcze nie próbowałem współpracy TiMidity z zestawami *.sf2. A teraz powiem Ci jak to robią półprofesionaliści. Oczywiście napewno nie mają karty zintegrowanej, ale jakąś kartę umożliwiającą ładowanie próbek do pamięci (SBLive1024Player) . Obciążenie wynosi 0% ale brzmienie na takiej karcie jest gorsze i to dużo. Ale zgodność z GM,GS pozwala na skomponowanie utworu w komfortcie jaki Ci nie żaden instrument. Teraz tylko zapisujesz/exportujesz do pliku MID i tu zaczyna się rola Timidity. Ponieważ jest oparty na skompresowanych próbkach Kurzweil`a dlatego brzmienie ma ładne. Ale można pójść dalej nagrywasz zwykłe próbki jako pliki WAV bez efektów i importujesz do programów Audio takich jak Ardour (jeśli kożystasz z wielu śladów), Xsnd, Audacity i innych obsługujących wtyczki VST czy zwykłe efekty dźwiękowe. Tak teraz można już wyexportować do pliku AIFF, WAV i nagrać na płytkę swój kawałek. MIDI to temat rzeka i choć urządzenie same jest bardzo proste to to nic innego jak prosta bardzo wola karta sieciowa, modem przez które są przesyłane informacje na max 16 metrów za pomocą kabla DIN. Natomiast nauka i zrozumienie całej sztuki jest o wiele bardziej skomplikowana niż administracja siecią. masz pytania pisz ....Lex

-----------------------------------------------------------------------

Jednak przetestowałem TiMidity - optymalnym rozwiązaniem dla Rosegarden jest paczka timidity-ptch-freepats - obciążenie sięga do 20% i gra odbywa się płynnie ....Lex
ludwikc

Post autor: ludwikc »

lexicon pisze: Teraz
alien -d *.rpm
sudo dpkg -i timi*.deb

Kod: Zaznacz cały

collegiumcantorum@ubuntu:~/programy$ alien -d *.rpm 
bash: alien: command not found
(*.rpm bo w katalogu jest tylko jeden rpm :P )

i co teraz? :(
Awatar użytkownika
bobeq
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: bobeq »

ludwikc pisze:(*.rpm bo w katalogu jest tylko jeden rpm :P )

i co teraz? :(
Musisz wykonać karkołomne przedsięwzięcie w postaci instalacji tego pakietu:

sudo apt-get install alien
lexicon

Post autor: lexicon »

Ciekawe brzmienia dla Timidity można pobrać z tej strony
http://www.geocities.jp/shansoundfont/soundfont.html
Pobieramy plik EXE i rozpakowujemy za pomocą wine rozpakowujemy plik SGM-180 v1.5 GM

winelaucher *.exe

Interesuje nas jedynie duzy plik z rozszerzeniem SF2.

Tworzymy w kataogu domowym config dla Timidity

touch /home/user/timidity.cfg

Modyfikujem go

soundfont ścieżka_do_plikuSF.sf2

Zpaisujemy i spróbujemy coś zagrać

timidity -Od1 -s 48000 -EFreverb=1,31 -c /home/user/timidity.cfg *.mid

Tu należy pamiętać aby z nazwą pliku soundfont nie było problemu więc możemy ją dowolnie modyfikować. Brzemienie jest naprawdę fantastyczne. Aby zapisać go jako WAV

timidity -Ow1 -s 48000 -EFreverb=1,31 -c /home/user/timidity.cfg *.mid

.....Lex
l0ud
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: l0ud »

Dopiszę się, bo mam problem z timidity. Ogólnie wszystko jest zainstalowane i działa, wpisując w konsoli timidity cos.mid dźwięk słyszę, jednak przy próbie użycia go w jakimś programie nie działa.

Wpisuję w konsoli

timidity -iADq -Os -S 8 
i wszystko ok, pokazują się nowe urządzenia MIDI, jednak, używając których nic nie słychać. Ogólnie próbowałem kilku komend i teraz mam masę tych 'urządzeń'...

Jak to naprawić?
SBKch
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: SBKch »

Mam inny problem:
bartek@bartek:~$ timidity -iADq -Os -S 8
TiMidity starting in ALSA server mode
ALSA lib seq_hw.c:457:(snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: No such file or directory
error in snd_seq_open
bartek@bartek:~$

Co mogę z tym zrobić?

//EDIT
Ok, poradziłem sobie - trzeba było wpisać sudo modprobe snd_seq lub na stałe dodać od /etc/modules snd_seq :D
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: [r4] »

To mój pierwszy post tutaj, witam się zatem i od razu przechodzę ad rem: :P

czy ktoś z pt. czytelników mógłby rozwiać moje wątpliwości dotyczące syntezy i sequencingu plików MIDI pod Linuksem? Wybrałem sobie następujący zestaw programów:
JACK (razem z Jack QT Control)
FluidSynth (z nakładką QSynth)
MusE
RoseGarden

Problem w tym, że tylko dwa pierwsze działają ze sobą sprawnie i zgodnie. Nie mogę zmusić MusE'a do używania syntezy FluidSyntha, a RoseGarden zupełnie jakby ignorował moje zapędy w używaniu SoundFontów. :) Jedyne, co udało mi się osiągnąć, to rerouting danych wchodzących do MusE'a na wejście keyboardu - ale jakość jest niezadowalająca. A ponieważ mam ponad 12 GB SoundFontów, chciałbym móc wykorzystać ich potencjał; szkoda, że jedyne co mogę zrobić, to pobrzdąkać sobie :D w czasie rzeczywistym używając kombinacji JACK + FluidSynth. Czy warto bawić się TiMidity (wnosząc z powyższych postów, nie jest to takie proste :P)?

Oprogramowanie dodawałem funkcją Dodaj/Usuń... w Ubuntu 7.04. Może warto poczekać na UbuntuStudio?
gener
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: gener »

Piszecie, że timidity zamienia mid na wav a czy możliwa jest operacja odwrotna? Przy czym nie chodzi oczywiście o konwertowanie złożonych plików z muzyką i rozpisanie partytury na bębny, bas gitary, klawisz, sekcje dęte, wokal, itd. Chodzi głównie o to, czy możliwe jest i czy komuś się to udało, żeby zamienić pliki z muzyką rastrową (mp3, ogg, wav,...) graną na pojedynczym instrumencie (ewentualnie akordy z jednego instrumentu) do mid ewentualnie do innego formatu, który jest obsługiwany przez nasze znakomite ubuntu.
adrian5632
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: adrian5632 »

gener, nie da się.
[IMG]http://www.ubudsl.com/media/UbuDSL.png[/IMG]
Masz problem z UbuDSL? Nie zapomnij wygenerować i załączyć loga do postu!
gener
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: gener »

zakład, że się da. Musze wziąć się za kompilator. Przynajmiej powycinam Ci z utworu kawałki gdzie gość gra akordy i zobaczysz. Jak będę miał czas to zademonstruje wyniki. Przecież jak w audacity zaznaczysz sobie krótki fragment to jesteś w stanie przy dobrze wyczulonym słuchu rozróżnić składniki akordu, które brzmią.
Netykieta ponad wszystko
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Dać się da - np gitarowe przystawki midi i elektroniczne stroiki do instrumentów jakoś działają. Natomiast łatwe to nie jest. Pewnie trzebaby skorzystać z transformaty Fouriera czy czegoś w tym guście.
rotor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: rotor »

Nie mogę zainstalować z konsoli timidity.
Błąd:Błąd http://kubuntu.org edgy/main libartsc0 1.5.5-0ubuntu1
404 Not Found
Nie udało się pobrać http://kubuntu.org/packages/kde-latest/ ... 1_i386.deb 404 Not Found
Na serwerze jest inna wersja tej biblioteki.
Co zrobić? Jestem zielony.
rotor
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

sudo apt-get update
rotor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: rotor »

Nie pomaga
Awatar użytkownika
velchinaski
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

odp

Post autor: velchinaski »

A ja z innej beczki czy mozna przekowertować plik mp3 do midi i jak to szybko i łatwo zrobić na ubu FF :)

Pozdr
Vch.
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

velchinaski pisze:A ja z innej beczki czy mozna przekowertować plik mp3 do midi
Można - potrzebujemy playera mp3 (np. xmms), instrumentu muzycznego (np. pianino) oraz edytora MIDI (np. rosegarden). Próbujemy wysłuchać utwór w mp3 i zagrać go ze słuchu na instrumencie (dajmy na to na pianinie), a jak nam się to uda, wpisujemy nuty do edytora. Poza szczególnymi przypadkami, niestety, to jedyna droga:/
Awatar użytkownika
velchinaski
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

odp

Post autor: velchinaski »

hmmmmm to mnie zmartwiłeś musze chyba zrobić to poprzez jakiś konwerter midi na windows...a dokładnie potrzebuje dżwięku startup z Ubuntu bo przerabiam go by pasował na mojego phona K750i :))))
POZDR.
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Ja nie mówię, że "nie da się na linuksie". Ja mówię, że "nie da się w ogóle";)
bardzowkurzony
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: bardzowkurzony »

.....................
Awatar użytkownika
bloodmon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: bloodmon »

Jak można przerobić plik mp3 na midi, piszecie że nie można, a jednak można, trzeba być magikiem, czarodziejem, ale bo jakimś magiem. Ludzie mp3 charakteryzuje się innymi paramentami zapisu muzyki(dźwięku)w midi muzyka jest nagrywana w ten sposób że każdy instrument ma swoją tak zwaną ścieżkę, czyli instrumenty perkusyjne standardowo na kanale 10, bass kanał 2, string kanał 1, a reszta według potrzeb, więc jak chcesz jeden z drugim prze konwertować mp3, co chcecie w tym pliku pooddzielać traki osobno i zrobić midi, weźcie zacznijcie myśleć, to jest fizycznie nie możliwe, midi rządzi się innymi prawami a mp3 innym. :bag:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”