Szukam już od 2 tygodni na forum i nic mi nie pomogło (jak nie chodził tak dalej nie chodzi)
Używam ALSA. Próbowałem już ustawień ALSA i OSS program do testowania słychać a mnie nie

Proszę o jakąś poradę bo mi ręce opadają.
To byłby dopiero przypadek hyhy!Quartus pisze:Chyba stworze nowego użytkownika bo ten aktualny mi sie popsuł (przez skype )
Najłatwiej w nie wejść klikając dwa razy prawym klawiszem ikonkę głośnka na pasku. Powinien pojawić się panel ustawień dźwięku. Jeśli masz więcej niż jedno urządzenie audio, pamiętaj że musisz wybrać to którego używasz.grzegox pisze:Jarkko... prawdopodobnie źle to o mnie świadczy, jednakowoż nie mogę skumać, o jakich preferencjach mówisz... mógłbyś mi to przybliżyć??
Wszystko ładnie i piknie, a da sie zrobić tak, żebym nie musiał słyszeć dźwięków ze swojego pokoju w głośnikach?Jarkko pisze:Cały dzisiejszy wieczór spędziłem nad tym $#%$$^% Skype. W końcu mogę przez niego nawijać - oto jak mi się udało.
System 6.10, Skype wersja 1.3.0.53, karta SB Live 24
Poprzez Synaptic'a dodałem (trochę w ciemno) odpowiednio:
alsa-firmware-loaders
alsa-oss
alsa-tools
alsamixergui
W preferencjach odpowiednio:
Zakładka "Odtwarzanie" - wszystkie źródła WŁĄCZONE (obrazek głośnika jest "on") łącznie z "CAPTURE feedback" który jest jednak ŚCISZONY na maxa - jeśli go podgołśnimy będziemy słyszeć sami siebie.
Zakładka "Nagrywanie" - wszystkie "głośniki" włączone, "mikrofony" wyłączone z wyjątkiem tego przy mikrofonie. Potencjometry "Line in" i "Mikrofon" na max., "Phone" i "Aux" na min.
Zakładka "Opcje" Share Mic/Line In ostawione na: Mic in
Jeśli zastosuję inne ustawienia nie mogę nadawać głosu...do momentu restartu Skype... Po ponownym uruchomieniu wszystko wraca do w/w ustawień i działa... Niewiele z tego rozumiem ale u mnie działa
W przełącznikach niczego nie ustawiałem - mam tam tylko IEC958markos23 pisze:co dales Jarkko (albo ktokolwiek) w zakladce SWITCHES
U mnie działa również pod Gnome - a opis był robiony jak jeszcze miałem KDEgrzegox pisze:...no tak... Ty masz Gnome a ja KDE
A cała tajemnica w tym, żeby było włączone Capture feedback, czyli w polskiej wersji systemu Przechwytywanie w gnome-volume-control (odpalamy z konsoli, albo klikamy dwa razy w gnome na głośniku w pasku obok zegara). W zakładce nagrywanie ustawiamy dla tej (Przechwytywanie) właściwości głośność na np. pół paska i klikamy ikonkę głośnika i mikrofonu (mają być nieprzekreślone, czyli włączone).Jarkko pisze:
[...]
W preferencjach odpowiednio:
Zakładka "Odtwarzanie" - wszystkie źródła WŁĄCZONE (obrazek głośnika jest "on") łącznie z "CAPTURE feedback" który jest jednak ŚCISZONY na maxa - jeśli go podgołśnimy będziemy słyszeć sami siebie.
Zakładka "Nagrywanie" - wszystkie "głośniki" włączone, "mikrofony" wyłączone z wyjątkiem tego przy mikrofonie. Potencjometry "Line in" i "Mikrofon" na max., "Phone" i "Aux" na min.
Zakładka "Opcje" Share Mic/Line In ostawione na: Mic in
Jeśli zastosuję inne ustawienia nie mogę nadawać głosu...do momentu restartu Skype... Po ponownym uruchomieniu wszystko wraca do w/w ustawień i działa... Niewiele z tego rozumiem ale u mnie działa
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości