Jaki laptop dobrze chodzi pod Ubuntu?

Porady sprzętowo-handlowe
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: px33 »

IMHO warto kupić jeden z modeli z technologią Centrino - wszystkie moduły mają otwarte sterowniki pod Linuksa. Ewentualnie z kartą graficzną NVIDII jeśli zamierzasz grać. Laptopy z C2D można już dostać za nieco ponad 2500, a z gigabajtem RAMu za niecałe 3000, co jak na dobrze wyposażony sprzęt nie jest aż tak wygórowaną ceną.
basik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: basik »

Atirto Smart 350 v - dziala wszystko, tylko nie moge zainstalwowac sterownikow do grafiki VIA VN896, korzystalem z roznych opisow - wszystko na nic.
Drugi problem to wskaznik baterii. Zainstalowalem Kpowersave, ale ten pokazuje zawsze 100%.
Moze ktos mial podobny problem ? Acpi zainstalowane i chyba dziala.
fyahbandit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: fyahbandit »

mily pisze:A co myślicie o tym ? Moje obawy związane są głownie z 64 bitami - nie mam żadnego doświadczenia z AMD64 i nie wiem czy gra jest warta świeczki...
Mam tego laptopa, ale z ubuntu 6.12 normalnym (znaczy nie 64 bit) i działa wporządku. Problemy były tylko przy instalacji z livecd, bo nie chciał zaskoczyć, ale po instace wszystko działa. Ne ma problemów z instalacją stterowników czy sieciówki.
homanTG
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: homanTG »

u mnie na toshibie satellite a110-195 wszystko chodzi super z ubu 6.12, jedynie czytnika kart nie próbowałem bo nie posiadam żadnej karty pamięci
Najbardziej kochamy to co zdobyliśmy z największym trudem.

Kompleksowe usługi remontowe, aranżacje ogrodów, płoty i bramy kute. Stawiamy na jakość !!!
www.rem-kost.tm.pl
tel. 661223940
Gość

Post autor: Gość »

ze swojej strony polecam Acer TravelMate 2493NWLMi :roll:
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

uel pisze:Acer TravelMate
ja mam dość TM... pierw problemy z baterią/zasilaczem. Teraz wiesza mi się na wifi /zarówno Ubuntu jak i Linuks... / ... w tym tygodniu kompik jedzie do Czech
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Gość

thalcave,
jakie masz problemy z zasilaczem?
jaki masz model?
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

jaki masz model?
4104 chyba :pt36: ... seria 4100
uel pisze:jakie masz problemy z zasilaczem?
już ich nie ma, naprawili. Ale zasilacz po tygodniu padł :!:
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
drummerz

Post autor: drummerz »

HP seria nx7400, Lenovo seria N100, Acer Aspire seria 3690 - bezproblemowo na nich przechodzi instalka 6.12. Z 7.04 jeszcze nie sprawdzałem, ale może być chyba tylko lepiej? ;)

Nie sprawdzałem na nich tylko kamer oraz czytników kart pamięci (Lenovo, Acer) oraz BlueTootha (Acer go po prostu nie miał). HP którym się "bawiłem" nie miał czytnika i kamery akurat. Wifi automatycznie odpalił się i skonfigurował na Acerze - na pozostałych trzeba było włożyć minimum wysiłku aby odpalić radiówkę.

Acer i HP miały po 512 RAMu i Celerona na pokładzie - po świeżej instalacji chodziło to przyzwoicie. Lenovo miał C2D 5500 i 1536 RAMu (komputer koleżanki) i powiem szczerze że oczarował mnie osiągami ;) Miał też w moich oczach najlepszą matrycę a model w wersji 512RAM bez systemu można kupić poniżej 3000zł już :)

Acha we wszystkich system po instalacji pomimo matryc panoramicznych uruchomił się w 1024x768. Nie miałem już czasu i ochoty się z tym bawić - a z racji że wszystkie 3 notki są na Intelu 950 sprawę załatwia podobno instalacja jakiegoś pakietu.

Generalnie muszę przyznać iż wszystkie 3 serie (nie zmuszajcie mnie teraz do podawania konkretnych modeli bo nie pamiętam ;) ) śmiało można nazwać Ubuntu friendly ;)
Graba
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Post autor: Graba »

Moj Acer Aspire 9300 o danych AMD Turion 64 , 1G ram, wifi, nvidia GF go 6100 z w budowana kamerka obi na chipsecie ALI, a dzwiek jest na MPC51 i czytnikiem kart sd,xd etc Ogolnie instalacja Feisty przeszla spokojnie (alternate) ale juz na poczatku nie ma dzwiek choc program muzyczny odtwarza sciezke dzwiekowa ale nic nie slychac.. Ogolnie sa male problemy z utrzymaniem sieci wifi, kazdo razowo trzeba ustawiac polaczenie recznie. a program network manager nie przyjmuje hasla do wifi..

moze w kolejnej wersji ubuntu zostana poprawione te bledy i niedogodnosci..
[sleepless]... Torcida Górnik Zabrze
Gość

Graba pisze:a program network manager nie przyjmuje hasla do wifi..
omg, czyli tylko nie u mnie to wystapiło,
nie mogłem się podłączyć u znajomego z jego routerem ( neostrady de facto )... nie przyjmował hasła,
siedziałem nad tym kilka godzin i nie znalazłem na to żadnego sposobu, co nie znaczy, że go nie ma.
Graba
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Post autor: Graba »

uel ja poprostu wywalilem go i ustawilem polaczenie za pomoca network admin i net mi smiga.

a zaraz podejmuje walke z mym laptopem. stawiam ubuntu 6.10 ale wersja 64bit
[sleepless]... Torcida Górnik Zabrze
Awatar użytkownika
@nix
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: @nix »

Dołożę swoją maszynę, wprawdzie już gdzieś o tym pisałem na Forum, ale... HP nv1000, "gra i buczy" ;) Żadnych problemów.
" Bevi bene... vivi sano! ;-)"
HP nv1000 | CZYTELNIA

Zapraszam do wsparcia akcji:
Temat rozwiązany -> dodajemy solved
qweit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: qweit »

Toshiba L31-134 chodzi na Ubuntu 6.10, wi-fi wykryte bez zarzutów, jedyny problem jaki miałem
to uzyskanie dźwięku na głośnikach laptopa ale i to dało się w miarę szybko rozwiązać.
Root as...
Awatar użytkownika
swistakers
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: swistakers »

Pamiętajcie, że nawet jak coś nie działa to warto zaktualizować BIOS. Na Asus-ie A6RP instalator ani ubuntu, ani mandrivy wcale nie chciał ruszyć bez acpi=off. Po aktualizacji BIOS-u wszystko śmiga jak należy :)
Crowman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: Crowman »

Właśnie zainstalowałem u siebie 7.04 beta. No i muszę powiedzieć, że tak jak w 6.06 i 6.10 miałem problemy z dźwiękiem i musiałem się dość długo bujać z alsą, tak teraz wszystko jest "out of box"
Pamiętajcie, że nawet jak coś nie działa to warto zaktualizować BIOS. Na Asus-ie A6RP instalator ani ubuntu, ani mandrivy wcale nie chciał ruszyć bez acpi=off. Po aktualizacji BIOS-u wszystko śmiga jak należy :)
U mnie na A6RP-AP002 ruszyl z acpi ale bez hpet.
homanTG
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: homanTG »

a ja nie polecam acera, w traktowanym jak jajko TM z celeronem, nie pamiętam modelu po roku użytkowania pęknięta obudowa koło zawiasa - nic tylko żenda, zwłaszcza że lapek w zeszłym roku zakupiony za 3000 pln, heh tyle kasy za tak kiepski plastik
Najbardziej kochamy to co zdobyliśmy z największym trudem.

Kompleksowe usługi remontowe, aranżacje ogrodów, płoty i bramy kute. Stawiamy na jakość !!!
www.rem-kost.tm.pl
tel. 661223940
drummerz

Post autor: drummerz »

homanTG pisze:a ja nie polecam acera, w traktowanym jak jajko TM z celeronem, nie pamiętam modelu po roku użytkowania pęknięta obudowa koło zawiasa - nic tylko żenda, zwłaszcza że lapek w zeszłym roku zakupiony za 3000 pln, heh tyle kasy za tak kiepski plastik
Z Acerami to już tak jest - generalnie bardzo kiepskie wykończenie i użyte materiały oraz tragiczna matryca moim zdaniem. Ale znam kilkanaście osób które mają, używają i sobie chwalą. Z Linuxami z reguły Acery współpracują dobrze - więc pod tym względem duży plus.
bruus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: bruus »

ja mogę za to polecić IBm T23.
Smiga na nim ubuntu 6.06
siec po kablu ,kata wi-fi 3 com'a
i cała reszta włacznie z hibernacją
Pozdrawiam,
Bruus
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: jo3 »

Fujitsu Siemens Amilo Pro v3515

Szczerze i z całego serca... odradzam, nie polecam i samo zło. Szkoda zdrowia pod linuksa, żeby molestować kompa, szczególnie dla nowych użytkowników.
1. Wsparcie techniczne bez wniku olewa twoje problemy jak się pochwalisz systemem ("pod fabrycznym WinXP wszystko działa bez problemu"
2. Sterowniki znajdziesz tylko do "fabrycznego" systemu
3. Raz zainstalowałem i dźwięk był tylko we wbudowanych głośnikach, po wetknięciu wtyczki słuchawek nie działo się nic (pisałem kiedyś tu o tym).
4. Wysłałem z tym problemem na gwarancję, gdzie mi odpisali formułką z pkt2.
5. Po powrocie z serwisu zainstalowałem Ubunta ponownie, teraz dźwięk raz jest, raz go nie ma (częściej nie ma). Podejrzewam, że to wina sterowników, których jeszcze nie zlokalizowałem
6. Podobnie z kartą grafiki. max 1024 na "oferowane" 1280wide.

Słowem: jak nie masz ochoty się pieścić z tym kompem i ubuntem, to poszukaj innej marki, bo ze sprzętem od gwaranta nie dostaniesz pomocy. Teraz uwaga, bo może niektórych zaboleć: Pod XPkiem z DOŁĄCZONEJ płyty instalacja przechodzi w miarę sprawnie z paroma zgrzytami. Ale przynajmniej słuchawki działaja...

*Ubuntu 6.12
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”