GAIM/PIDGIN 2.x.x aktualizacja

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

normanos, mozna by dlugo docierac czym konfiguracji jest to spowodowane, dlatego proponuje usunac calkowicie konfig komenda
rm -rfd ~/.purple && rm -rfd ~/.gaim

dodalem tez gaima jakby cos po nim zostalo. Ach i nie zapomnij wyslac listy kontaktow z gg na serwer bo podane komendy usuna tez liste kontaktow.
GrzegorzJZD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: GrzegorzJZD »

xXx, zgadzam się co do tego, że wszelkie rozwiązania pozwalającej w miarę poręczny sposób decydować o statusach poszczególnych kont w multikomunikatorach to ich zaleta... Dlatego również czekam na w 100% kompatybilny z Pidgin 2.0 plugin mystatusbox.

Przypuszczam, że dzięki temu cały gaim/pidgin leci w niepamięć. Wie ktoś, gdzie zapisywany jest słownik użytkownika i moduł automatycznego zamieniania tekstu? Nie chciałbym go stracić, bo na dzień dzisiejszy poprawia mi 60% literówek i dopisuje ogonki w 70% polskich słów jakie zdarza mi się używać w komunikatorze... Chciałbym to sobie zapisać-na-wszelki-wypadek i dorzucić do Pidgina pod Windowsem.

GrzegorzJZD pisze:W Gaim/Pidgim też można zmienić czcionkę (w opcjach programu ustalasz typ, rozmiar i krój fontów), ba nawet jest wtyczka, która pozwala na kolorowanie wypowiedzi w czasie konferencji itp.
normanos pisze:W którym miejscu? Przeleciałem wszystkie możliwe opcje w Pidginie i niestety nie znalazłem
Ustawienia > zakładka Rozmowy > na dole okna masz pole z przykładowym formatowaniem tekstu w oknie komunikatora, zmieniasz fonty i formatowanie wedle uznania (pogrubienie, pochylenie, podkreślenie, większa i mniejsza czcionka, krój czcionki, kolor pisma i tła).
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

GrzegorzJZD, nie to nie usuwa pidgina/gaima a tylko folder konfiguracyjny. Slownik w gaimpie/pidginie to nie jakis jego pluin a wykorzystywanie GNU Aspell spell-checkera z linuksa :). Moze, da sie to zainstalowac na windowsie.
GrzegorzJZD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

skoruppa pisze:GrzegorzJZD, nie to nie usuwa pidgina/gaima a tylko folder konfiguracyjny.
Wiem, wiem... - miałem na myśli, że ustawienia "lecą w niepamięć".
skoruppa pisze:Slownik w gaimpie/pidginie to nie jakis jego pluin a wykorzystywanie GNU Aspell spell-checkera z linuksa :). Moze, da sie to zainstalowac na windowsie.
To również wiem. Tylko wątpię, aby słowa dodane przez użytkownika dodawały się do pliku plugina, a raczej jest gdzieś plik słownika, tylko nie umiem go namierzyć. Aspell oczywiście daje się zainstalować pod Windows - tylko chcę przekopiować ten słownik z moimi wyrażeniami do zamiany.
Awatar użytkownika
Stirlitz
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: Stirlitz »

normanos, wyłącz we wtyczkach "zwijanie do ikony"
Obrazek
normanos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: normanos »

@skoruppa: nie pomogło niestety.

@GrzegorzJZD: dzięki, milion razy widziałem te opcje ale do głowy nie przyszło mi klikać na te kolejne ;)

@Stirlitz: dzięki, to najprawdopdoobniej to :D też bym na to nie wpadł ;)

Mam jeszcze jedną prośbę: po tych kombinacjach z wyczyszczeniem ustawień nie mogę teraz znaleźć opcji gdzie się zaznacza aby okno (na pasku zadań) migotało jak jest nowa wiadomość. znowu 20 razy przejrzałem całe ustawienia i nic. przeleciałem kilka pluginów i też nic nie znalazłem. jakiś ślepy jestem? ;(
spodek20.pl
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

normanos, wtyczka "powiadamianie o zdarzeniach"
chyba sobie poradzisz
normanos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

w tej wtyczce nie ma takiej opcji :(
spodek20.pl
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

normanos, jak nie ma jak jest -_-"
zaznacz "stosowanie w rozmowach" i oczywiscie "ustaw podpowiedzi PILNY..." i wszystko w odznaczaniu.
normanos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@skoruppa: dziękuję, działa, nigdy bym na to nie wpadł. chyba sam przyznasz, że te opisy tych opcji nijak się mają do potrzeby "aby okienko migało"? ;)Szukałem ja, szukała żona i nic, nie daliśmy rady ;)
Dzięki.

BTW: musiałem wyłączyć konto jabbera bo pidgin NON-STOP po zalogowaniu wykonuje exit :( W bugtracku o oczy obiło mi się zgłoszenie o zwisie jak się ma ten sam kontakt z kilku sieci - może trafiłem na to samo?
spodek20.pl
degas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: degas »

A czy Pidgin łączy się wam z Google Talkiem? u mnie pokazuje:
Serwer wymaga TLS/SSL do zalogowania. Jednak Twój Pidgin nie posiada obsługi TLS/SSL.
Kompilowałem sam, (bo nikt nie zrobił paczki dla 6.10) może to dlatego?
Fiilozof
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: Fiilozof »

Czy mógłby mi ktoś pomóc? Chciałbym koniecznie wypróbować Pidgina, ale mam pewne problemy.

Przede wszystkim - używam proxy (nie mogę inaczej) i nie wiem, jak zmusić Pidgina do tego typu połączeń.

Ponadto nie zauważyłem importu kontaktów GG. Zamierzam w końcu przenieść się na Jabbera, ale nie od razu. ;) Czy dobrze (nie) widzę, że takiej funkcji nie ma?
Awatar użytkownika
eugene_wolfe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: eugene_wolfe »

Fiilozof pisze:Ponadto nie zauważyłem importu kontaktów GG.
To jakos slabo sie przygladasz. Oczywiscie ze jest import kontaktow. Po dodaniu swojego konta GG do Pidgina wybierasz z menu Konta -> GG opcje 'pobierz liste kontaktow z serwera" albo "wczytaj liste kontaktow z pliku".
Pozdrawiam
--
2+2=4,001 bez 1 tysiecznej
Fiilozof
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: Fiilozof »

Ja mam jedynie "Brak dostępnych akcji". No i przede wszystkim - nie mogę się połączyć ani z GG, ani z Jabberem.
GrzegorzJZD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Fiilozof pisze:Ja mam jedynie "Brak dostępnych akcji". No i przede wszystkim - nie mogę się połączyć ani z GG, ani z Jabberem.
To oznacza, że nie jesteś połączony z serwerem. Dopiero wówczas opcje import/eskport listy się pojawiają... Kombinuj z połączeniem (Pidgin > Ustawienia > Sieć) lub firewallem czy połączeniem z netem w ogóle.
Awatar użytkownika
mody
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Post autor: mody »

A ja od jakiegoś czasu nie mogę się połączyć za pomocą Pidgina do serwera chrome.pl... czy ktoś może ma podobny problem??
i fajno...
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

mody, przespales ostatni tydzien? Chrome nie dziala publicznie (dziala tylko dla osob, ktore chca pomoc... i predko sie to raczej nie zmieni)
Awatar użytkownika
gold_digger
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Kontakt:

Post autor: gold_digger »

jest jakaś wtyczka do Pidgina, która umożliwia przeglądanie usług jabbera? (np dostępnych kanałów RSS, transportów, pogody itp, tak jak w PSI)
Awatar użytkownika
mody
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Post autor: mody »

skoruppa pisze:mody, przespales ostatni tydzien? Chrome nie dziala publicznie (dziala tylko dla osob, ktore chca pomoc... i predko sie to raczej nie zmieni)
Faktycznie... coś mi umknęło... i gdzie tu teraz konto założyć żeby nie miało długiego ogona... Swoją drogą to ciekawe posunięcie.. tak ciach i wyłączam serwer...
i fajno...
Googlarz

Post autor: Googlarz »

gold_digger pisze:jest jakaś wtyczka do Pidgina, która umożliwia przeglądanie usług jabbera? (np dostępnych kanałów RSS, transportów, pogody itp, tak jak w PSI)
Pidgin to typowy multikomunikator (nie jest wyspecjalizowany w żadnej z dziedzin) -> sprobuj coś specjalnie do Jabbera (ja polecam Gajim) i tam ustaw tranporty!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”