Wiem, że to stare forum, ale denerwują mnie te posty które niby mają coś wyjaśniać a tak naprawdę gmatwają tylko sprawę.
Dlatego postanowiłem się dopisać.
Z tego co pisze daroof, ma już konto na dyndns.com. To dobrze; pierwszy krok ma już za sobą. Jeżeli ktoś chce pójść w jego ślady, to polecam stronę
http://www.dyndns.com . Tam można sobie założyć konto i wybrać jedną z ich darmowych domen. Posłuży nam ona przy ustalaniu zmiennego adresu IP, który przyznał naszemu routerowi tymczasowo nasz dostawca internetu (na przykład Telekomunikacja Polska). Tego zmiennego adresu (na przykład 92.24.59.197) używa router po stronie "internetu"; po stronie naszego domowego LANu router używa najprawdopodobniej jakiegoś adresu z prywatnego zakresu 192.168.0.0 - 192.168.255.255 (mój router używa 192.168.1.1).
Aby połączenie z naszym lokalnym lanem z internetu było możliwe, najpierw trzeba skonfigurować router. Należy wpisać w pasku przeglądarki internetowej komputera podłączonego z routerem adres routera (192.168.1.1 [jesli nie wiesz jaki to adres, to wejdz do menu start ==> run ==> wpisz "cmd" ==> w czarnym oknie "dosu" wpisz komendę "ipconfig" i nacisnij enter; IP routera to adres widniejący jako "default gateway" lub po polsku chyba "brama domyslna"]). Czasami router pyta o nazwę użytkownika i hasło - będzie to najprawdopodobniej: "admin" "admin". Pojawi się strona internetowa wygenerowana przez router. Tam należy znaleźć zakładkę "DDNS" (lub coś podobnego). Kliknij na tą zakładkę; tam będą pola w ktore należało będzie wpisać nazwę użytkownika i hasło (te same których użyłeś przy zakładaniu konta na dyndns.com) oraz nazwę domeny którą wybrałeś. Trzeba też upewnić się że wybrana jest opcja "dyndns.com" (albo ".org").
Kolejny krok to skonfigurowanie domowego komputera z którym chcesz się łączyć tak, aby używał stałego IP (oczywiście rownież z zakresu 192.168.0.0-192.168.255.255, którego najprawdopodobniej używa twoj LAN). Jeżeli twój router używa adresu 192.168.1.1, to proponuję wybrać dla twojego komputera adres 192.168.1.2. Maska podsieci powinna być ustawiona na 255.255.255.0, default gateway to adres twojego routera (w moim przykladzie 192.168.1.1). Pamietaj tez o skonfigurowaniu serwerow DNS.
Jeśli to jest już gotowe, to należy skonfigurować na routerze przekierowanie portów. Jeśli korzystasz z serwera ssh będzie to port 22; jeśli ma to byc serwer www to port 80. W tym celu należy ponownie zalogować się na router i wybrać zakładkę "port forwarding". Wybierz protokół tcp (dla pewności można też wybrać udp, ale tpc jest konieczny), przekieruj porty na staly adres IP komputera (w moim przykładzie 192.168.1.2): port przychodzący 22 (SSH), port wychodzący 22 (SSH). Następnie, przed wyjściem do pracy, zostaw komputer włączony i tyle - teraz możesz sprawdzić czy wszystko działa. Aha, jeszcze kwestia firewalla. W linuksie zazwyczaj port 22 jest otwarty jako ustawienie domyślne; warto jednak się upewnić że ten port rzeczywiście jest otwarty. Niektóre dystrybucje nie instalują sshd (serwer ssh) domyślnie; wtedy trzeba go doinstalować (yum install sshd, apt-get install sshd, urpmi sshd czy cokolwiek tam jeszcze). Jeżeli możesz zalogować się z innego komputera w domu, to znaczy że port masz otwarty.
Do łączenia z domowym komputerem polecam programy putty i winscp. Jeżeli pracodawca ma zablokowane wychodzące porty 22, można jeszcze spróbować portu 443 (wtedy na domowym routerze port przychodzący 443 a wychodzący 22). Jeśli to nie działa, polecam stronki (niestety płatne) typu
http:/www.gotossh.com . Ich zaletą jest również to, że nie trzeba instalować (odpalać z klucza) żadnego programu; po prostu loguje się na taką stronę i w oknie przeglądarki otwiera się sesję ssh. Oczywiście w takim przypadku nie ma się dostępu do zasobów komputera, ale jeżeli ma się np. skonfigurowany serwer ftp to można w ten sposób przenieść bardziej "poufne" pliki z folderu domowego do ogólnie dostępnego folderu ftp (ja tak robie kiedy nie mam innego wyjścia; troche pracochłonne, ale działa).
Pozdrawiam wszystkich i proszę o umieszczanie bardziej przyjaznych i treściwych postów na forach.
Polecam tutorial na
Blog Szymona .