Lenovo N200 a Kubuntu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
(~death)
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Lenovo N200 a Kubuntu

Post autor: (~death) »

Muszę kupić sobie laptopa. Jak na razie po długich przemyśleniach jestem zdecydowany zakupić właśnie Lenovo N200 (konkretnie TY2BLPB - Core Duo, 1GB, 120 GB, 15,4" szklana matryca, grafika Intel GMA X3100). A główne cechy, które zdecydowały właśnie o tym modelu to:
- port FireWire,
- wyjście TV-Out,
- czytnik kart,
- windows XP :D,
- solidna budowa i przystępna cena,
- no i gadżet w postaci czytnika linii papilarnych :)

Czy ktoś ma takiego lapka lub miał styczność i może coś powiedzieć na temat współpracy tej maszyny z Kubuntu (albo Ubuntu) - a szczególnie właśnie obsługi tv-out, czytnika kart i czytnika linii??
wiechu.com
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Lenovo N200 a Kubuntu

Post autor: wiechu.com »

Ogólnie o N200 mało wiem, ale mam N100 pod Ubuntu 7.10 i jest ok. Róznica w tamtej maszynce a moją to procesor (u mnie T 5500) karta graficzna (u mnie intel GMA 950). no i brak u mnie dwóch gadżetów w postaci czytnika i Windowsa. Problemy jakie zauważyłem to:
1. System nie widzi kamery ale nie korzystam więc mało istotne
2. Był mały problem przy Skypie z mikrofonem ale po dołożeniu Alsy minął natomiast przestały działać klawisze głośności.

Kubuntu też testowałem z live cd i wszystko hulało
Tak generalnie to jestem zadowolony z lapka
teiczer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Lenovo N200 a Kubuntu

Post autor: teiczer »

Mam Lecovo 3000 N200 (0769-K2G) i śmiga mi aż miło, a przy Skype miałem tez problem (Brak kodeka audio) to ustawiłem kodek na pulse i śmiga, a kamerke wykrył bezproblemowo :)

Co do linii papilarnych, słyszałem, że są sterowniki tylko trzeba zapytać wyrocznie w googlach.

A TVout jak śmiga w blaszakach to i w lapku odpali tak samo bo sysyem mało kiedy rozróżnia orchitekturę kompa.

Czytnik kart działa bez problemów ;) A nawet lepiej :D

Co do solidenj budowy to się pokłóce :P Nie pęka ale rysuje się na potęge hehe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”