Wewnętrzny czytnik kart - laptop Acer 5620Z

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
ZiQ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Wewnętrzny czytnik kart - laptop Acer 5620Z

Post autor: ZiQ »

Witam
Mam trochę głupie pytanie. Nie chcąc śmiecić w innych wątkach zapytam:
O co chodzi z tymi wewnętrznymi czytnikami w lapkach.
Na moim jest napisane: sd, mmc, ms, mspro, xd
ale
jest tylko jedno wejście i do niego pasuje tylko sd. Memory stick np nie pasuje. Czy mam wsadzić ms i zapałke obok? :D przecież w tych kartach jest inny rozstaw ząbków. Nie widziałem natomiast konwerterów xd->sd czy ms->sd. Nie na darmo w zewnętrznych czytnikach jest kilka wejść przecież.. O co w tym wszystkim chodzi?

EDIT:
Czy naprawde nikt nie wie? Czy ktoś słyszał o takich adapterach typu blaszka grubości 3mm... ???:-?
Awatar użytkownika
Maruk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: IceWM

Odp: Wewnętrzny czytnik kart - laptop Acer 5620Z

Post autor: Maruk »

Ja mam Acer 3690 WLMi i mam czytnik kart MS... DO kazdego typu karty sa specjalne adaptery pasujace z jednej strony w to wejscie w laptopie a z drugiej tak zeby mozna bylo wlozyc dany typ karty... TAki adaptor jest dolaczany do kazdej karty przy zakupie... chyba ze kupiles z drugiej reki ;]... ALe chcialbym dolaczyc sie do pytania... Na windzie nie mam problemu z odczytem kart... na ubuntu zas wkladam karte do Adaptora i nic sie nie dzieje, system wogole nie reaguje... Czy moze mi ktos powiedziec co mam zrobic ?? Karta to Memory Stick Pro DUo 2GB.... Uzylem opcji szukaj i to byl pierwszy temat na jaki wpadlem takze sie nie zlosccie...
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Memory Stick to zamknięty "standard" kart wprowadzony przez Sony - brak odpowiedniej dokumentacji oraz sterowników open source, co powoduje, że tylko nieliczne czytniki mają (najczęściej niestabilne) sterowniki do tych kart.

Karty SD i MMC powinny działać bez problemów.
Awatar użytkownika
Maruk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ehhh ale skoro napisalem ze nie działa to znaczy ze sterowniki sa niestabilen a moj laptop najgorszym z laptopow tak wiem ale nie o to chodzi... pytam skad takie sterowniki dostac ??
napisalem ?? ==> (czyt.) w szukaj to byl pierwszy temat... NOwy topic ?? ==> wczesniej nic nie znalazlem
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Post autor: mario_7 »

Jeśli w ogóle będą, to pewnie na stronie domowej natywnego sterownika do Twojego czytnika. Ponadto http://www.google.pl
Awatar użytkownika
Maruk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Uzyłem juz googli ale trudno mi jest znaleźć cokolwiek... pytam czy ktos poporstu nie rozwiazal juz tego problemu ??
napisalem ?? ==> (czyt.) w szukaj to byl pierwszy temat... NOwy topic ?? ==> wczesniej nic nie znalazlem
kajo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kajo »

WITAM
mam taki sam problem co koledzy. ACER 3694 i nie czyta mi karty "OLYMPUS xD-Picture Cards" nie wiem czy czyta inne bo nie posiadam takowych.
Jak ktoś znalazł sterowniki lub rozwiązał podobny problem , to proszę o linka lub info.
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: yacup »

Problem kart SonyMemoryStick jest na razie nie rozwiązany. Możesz ją obejrzeć za pomocą polecenia

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l
otrzymasz np. coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Disk /dev/msblk0: 8 MB, 8093696 bytes
2 heads, 16 sectors/track, 494 cylinders
Units = cylinders of 32 * 512 = 16384 bytes
Disk identifier: 0x00080002

Disk /dev/msblk0 doesn't contain a valid partition table
Wynika z tego, że na karcie jest nieprawidłowa tablica partycji, jednakże jest to nieprawdą, ponieważ ta sama karta po włożeniu do wejścia USB za pośrednictwem zewnętrznego czytnika będzie miała prawidłową tablicę partycji. Karty te są formatowane w jakimś śmiesznym systemie plików fat12. Problem polega na tym, że tablica partycji na tych kartach jest nieprawidłowo rozpoznawana prze system. Przerabiałem ten problem parę razy i niestety bez powodzenia a mam właśnie wewnętrzny czytnik kart w laptopie SonyVaio.

Tutaj jest sterownik do tej karty tylko trzeba go jeszcze skompilować, zainstalować itd.. Jakby się komuś udało to bardzo chętnie poproszę o pomoc. Mnie się nie udało
pozdrawiam
yacup
nuka22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: nuka22 »

witam wszystkich. mam problem z czytnikiem kart w moim laptopie acer aspire 5600. po sformatowaniu laptop nie czyta kart, nie mam pojecia gdzie mam szukac jakis sterownikow czy cos w tym rodzaju.sterowniki itp to dla mnie czarna magia. prosze o jakies linki~ z gory bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”